x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Pintilie calatorul

Pintilie calatorul

26 Iul 2006   •   00:00
CALENDAR GASTRONOMIC
Sfantul Pantelimon, sarbatorit de Biserica Ortodoxa la data de 26 iulie, mai poarta in popor si numele de "Pintilie calatorul". Desi ii protejeaza pe cei care pleaca la drum lung si le asterne calea lin inainte, fara a-i incurca, semnificatia numelui sau nu se rezuma doar la asta. Traditia populara spune ca, incepand de la 26 iulie, vara "se calatoreste", adica isi ia traista in spate si ii lasa loc iernii. Exista chiar o vorba populara care spune asa: "Se duce vara ca o paine, vine iarna ca un caine! Semnele cele mai clare care insotesc aceasta schimbare tin de caracteristicile mediului. Incep sa cada frunzele din copaci, se intoarce frunza teiului, iar cocorii se strang in stoluri si pornesc in calatoria spre alte tari mai calde. Pintilie nu numai ca are grija ca aceasta trecere de la vara la toamna sa se petreaca cat mai usor, dar are si o putere mare de convingere. Batranii cred ca Pintilie staruie pe langa vara sa se intoarca si la anul, la fel de bogata. Si se pare ca vara il asculta de fiecare data.

TEAMA. O alta traditie spune ca Sfantul Pantelimon ar fi fratele mai mic al Sfantului Ilie si, in consecinta, este si el incarcat de mari puteri. La fel cum Sfantul Ilie ii pedepseste pe oameni cu fulgere si tunete, si Sfantul Pantelimon este temut pentru nenorocirile pe care le provoaca. Din aceasta cauza nu se lucreaza pe camp (chiar se spune in popor ca nu are voie sa te prinda Pintilie fara sa fi secerat recoltele).

MINUNI. De Pintilie se pot manca merele interzise pana atunci. O poveste spune ca in Rai creste un pom cu mere de aur. De Pintilie se scutura acest pom, iar copiii ai caror parinti nu au respectat interdictia de a nu manca mere sunt impiedicati sa le culeaga. In schimb, se poate fierbe porumb. Si tot spre bucuria copiilor, parintii tin cu strasnicie aceasta sarbatoare, caci Pintilie poate face o alta minune: coace pepenii si ii face dulci ca mierea.

26 IULIE - 1 AUGUST

Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon
  • 26 M Sf. Sfintit Mc. Ermolae; Sf. Mucenita Parascheva din Roma
  • 27 J 〠Sf. Mare Mucenic si Tamaduitor Pantelimon; Cuv. Antuza
  • 28 V Sf. Ap. si diaconi: Prohor, Nicanor, Timon si Parmena
  • 29 S Sf. Mucenici: Calinic, Mamant si Veniamin; Sf. Mucenita Teodota cu fiii sai
  • 30 D Sf. Apostoli: Sil, Silvan, Crescent si Andronic; Sf. Mucenita Iulita
  • 31 L Inaintepraznuirea scoaterii Sfintei Cruci. Sfantul si Dreptul Evdochim; Sf. Iosif din Arimateea (Lasatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului)
  • 1 M Scoaterea Sfintei Cruci; Sfintii 7 Mucenici Macabei (Inceputul Postului Adormirii Maicii Domnului)
  • FRIGARUI DE FRUCTE
  • INGREDIENTE: o jumatate de pepene rosu, o jumatate de pepene galben, 6 piersici, doi struguri mai mari, 6 pere, sos de caramel sau topping de ciocolata.
  • PREPARARE: Se indeparteaza samburii din miezul de pepene si se taie in cubulete. La fel se procedeaza cu piersicile si perele. Intr-o frigaruie se infig alternativ cubulete de pepene rosu si galben, piersici, pere si boabe de struguri. Frigaruile se servesc cu sos de caramel sau topping de ciocolata. Ca o alternativa, cubuletele de fructe pot fi scufundate pentru putin timp in coniac sau lichior.
  • ×
    Subiecte în articol: arhiva jurnalul pintilie