x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Starea actuală a chiriilor în Bucureşti

Starea actuală a chiriilor în Bucureşti

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    31 Iul 2008   •   00:00

Blocajul de pe piaţa tranzacţiilor imobiliare pe segmentul de locuinţe vechi a dus la creşterea numărului de oferte pe piaţa închirierilor.

Stabilitate relativă

Blocajul de pe piaţa tranzacţiilor imobiliare pe segmentul de locuinţe vechi a dus la creşterea numărului de oferte pe piaţa închirierilor. Proprietarii încearcă astfel să îşi amortizeze investiţia prin sumele încasate din chirii, avînd în vedere scăderea constantă a preţurilor de vînzare şi dificultatea crescută a vînzării. Intrarea unui număr semnificativ mai mare de imobile pe piaţa închirierilor a permis păstrarea constantă a preţurilor, deoarece a echilibrat presiunea provenită de la cei care ar fi dorit să achiziţioneze un imobil, dar nu îşi mai pot permite.


După raportul de monitorizare privind evoluţia în ultimele luni a preţurilor la apartamentele vechi şi la terenuri, recent prezentată de Agentie.net şi preluată de multe dintre canalele media, tot de la aceasta vine un alt raport privind de data asta situaţia existentă la acest moment pe piaţa închirierilor de apartamente din Bucureşti.

Potrivit monitorizării AnunturiParticulari.ro, faţă de iunie 2007, în iunie 2008 au fost scoase la închiriere cu aproape 45% mai multe apartamente de două camere şi cu aproximativ 35% mai multe apartamente de trei camere. Pe segmentul de închirieri garsoniere, creşterea numărului de oferte a fost de 33%.

 

Trend crescător

Faţă de luna iunie 2007, în iunie 2008, chiriile solicitate s-au înscris pe un trend crescător. Dacă anul trecut chiria medie pentru o garsonieră era de 328 de euro, anul acesta preţul mediu este de 390 de euro, înregistrînd o creştere de 19%. La apartamentele de două camere chiria a crescut în medie cu 22%, în timp ce chiriile la  apartamentele de trei şi patru camere au rămas practic pe loc.

 

Traseu urban în Capitală

Asociaţia E-cart.ro şi Fundaţia pentru Arhitectură şi Urbanism Simetria au lansat de curînd hărţile Traseu urban Marcel Iancu – începuturile arhitecturii moderne în Bucureşti. Case şi imobile construite între 1929 şi 1938. Traseul urban vă propune o incursiune în arhitectura modernă bucureşteană, prin intermediul unuia dintre iniţiatorii acesteia, Marcel Iancu (1895-1984).

Itinerariul cuprinde două zone principale ale oraşului: zona de Nord, rezidenţială şi zona centrală. Acestea erau denumite în anii ’30 Sectorul I Galben şi Sectorul II Negru. Clădirile au fost proiectate de Marcel Iancu fie singur, fie în colaborare cu fratele său, Iuliu Iancu, cei doi fraţi avînd împreună un Birou de Studii Moderne. Selecţia cuprinde 18 clădiri, case şi imobile.

×