x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Arhiva Jurnalul Arhiva Jurnalul Târgul fasolei

Târgul fasolei

de Carmen Dragan    |    03 Sep 2009   •   00:00
Târgul fasolei

Sâmbătă 19 septembrie, în localitatea Arpajon, din Franţa, va avea loc cea de-a 78-a ediţie a Târgului fasolei. La evenimentul organizat în sala istorică a localităţii se vor desfăşura numeroase concursuri internaţionale gastronomice.



Sunt aşteptaţi peste 150.000 de persoane. Cei prezenţi vor putea cumpăra preparate care au ca ingredient principal fasolea, dar vor putea afla şi reţete specifice locului. Evenimentul este organizat de primăria localităţii.

Atenţie la bere şi la băuturi alcoolice!
Potrivit unui studiu canadian realizat de Reuters, consumul zilnic de bere, dar şi de băuturi alcoolice tari poate spori de până la trei ori riscul de a dezvolta diverse forme de cancer. Cele mai frecvente tipuri de cancer înregistrate în rândul persoanelor care consumă zilnic alcool sunt cele la esofag, stomac, colon, pancreas, plămâni, ficat şi prostată. "Pentru a aduce la acelaşi nivel riscul de cancer cu cel de boli cardiovasculare, oamenii ar trebui să discute cu medicul lor", a spus profesorul Andrea Benedetti.

Festivalul Internaţional Grill
La 19 august, la Seghedin, a avut loc cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional Grill. Au fost prezenţi 75 de bucătari, care şi-au demonstrat măiestria în arta culinară în corturi special amenajate pe aleea principală a păduricii din cartierul Seghedinul Nou. Timp de cinci zile, pe lângă bucate alese, vizitatorii s-au putut delecta cu diverse programe culturale. Au avut loc concerte de muzică uşoară, s-a organizat un concurs de frumuseţe, dar şi un concurs de gătit plăcinte pentru copii.

Şampanie de lux
La 14 august, într-un club din Mamaia a fost lansată pe piaţă şampania de lux G.H. Mumm Cordon Rouge. G.H. Mumm, situat în Reims, nordul Franţei, este unul dintre cei mai mari producători de şampanie din lume. Şampania a fost oficializată într-un mod inedit, prin "sabrage" (deschiderea sticlelor cu sabia). Mihai Covaliu a fost cel care a deschis astfel, cu multă măiestrie, noua şampanie. Tehnica aceasta de deschidere a sticlelor este de pe vremea lui Napoleon. Imaginea acestei şampanii a fost Andreea Raicu.

Roadele pământului
În perioada 24-27 septembrie, în inima Parisului, aproape de Curtea Sf. Emilion, va avea loc un târg cu produse agricole. Expoziţia este deschisă în fiecare zi între orele 10:00 şi  19:00, iar intrarea este gratuită. Vor fi prezenţi 50 de expozanţi, fermieri care le vor prezenta vizitatorilor produsele lor. Vin aromatizat cu plante, foie gras la sare, nuga cu miere de lucernă, cârnaţi uscaţi din carne de vită sunt doar câteva dintre produsele delicioase ale zonei, care vor fi prezentate şi vândute la târg.

Produse noi
Comisia Europeană a adăugat încă trei nume pe lista produselor agricole alimentare din Registrul Denumirilor de Origine Protejate (PDO) şi Indicaţiilor Geografice Protejate (PGI).  Produsele noi sunt salamul italian "Ciauscolo", pâinea spaniolă "Pan de Cruz de Ciudad Real" şi cartoful portughez "Batata doce de Aljezur". Acestea se adaugă listei de aproximativ 850 de titluri protejate de legislaţia europeană privind indicaţiile geografice şi denumirile de origine ale produselor.

Mai mult grâu
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Alexandru Sîntion, a anunţat că producţia de grâu în judeţul Galaţi a depăşit estimările, obţinându-se 1.781 kg/ha, faţă de 1.726 kg/ha cât fusese prognozat. De pe cele 66.504 hectare însămânţate cu grâu s-a obţinut o recoltă de 118.416 tone, ceea ce înseamnă o producţie de 1.781 kg/ha, faţă de 1.726 kg/ha cât se estima iniţial. În schimb, la orz şi rapiţă şi producţia a fost mult mai mică decât s-a estimat.

×
Subiecte în articol: food world