x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Arca lui Noe

06 Feb 2005   •   00:00

POTOPUL
Potopul lui Noe a spalat omenirea de pacate. A fost primul sfarsit al lumii de care oamenii n-au uitat nici acum.
COSTIN ANGHEL

Dumnezeu i-a luat pe cei rai de pe pamant si i-a lasat pe cei buni. Noe a fost salvat de credinta lui. O corabie de care toti oamenii radeau a fost salvarea familiei lui Noe si a animalelor. Pe arca lui Noe au urcat cate doua animale din fiecare specie existenta pe pamant, una de parte femeiasca si una de parte barbateasca. Dumnezeu a deschis bolta cerurilor si a inceput sa ploua. Potop pe pamant si in sufletele pacatosilor si ale necredinciosilor! Dupa 40 de zile si nopti, in care a plouat neincetat, toti oamenii si toate animalele pamantului murisera, inghititi de apele Domnului. In viata nu mai erau decat cei de pe arca lui Noe. Dupa 150 de zile, Dumnezeu si-a adus aminte de Noe si de vietuitoarele de pe arca lui. A oprit ploaia si a pornit vanturile. Apele se retrageau in fiecare zi. Intr-un final, un porumbel eliberat i-a adus lui Noe o frunza de maslin, era timpul ca pamantul sa se umple iar cu oameni si animale. Era un nou inceput. Potopul lui Noe a fost un sfarsit.

PREGATIREA. Acum, urmariti de exemplul din vechime, oamenii se tem de un alt sfarsit al lumii. Despre cum am putea intampina sfarsitul lumii ne-a vorbit Protosinghel Mihail Stanciu, Egumenul Manastirii Antim din Bucuresti.

Istoria inainteaza spre implinirea sensului divin al creatiei, sfintirea lumii. Acest sens se va incununa cu prezenta vazuta a Logosului divin - Iisus Hristos in intreg cosmosul si in umanitatea pregatita (Biserica) pentru aceasta unire iubitoare cu El (Apocalipsa 21, 23-24). Cu toate acestea, Biserica lui Hristos si credinciosii ei dreptmaritori, desi se indreapta spre acest scop dumnezeiesc, au de infruntat in lume ispite, incercari care vor culmina in apropierea sfarsitului acestui veac.

FALSITATI. Prin mass-media din Romania si nu numai se propaga o groaza si o deznadejde aproape paralizante atunci cand se vehiculeaza stiri-bomba, interviuri sau filme care induc amenintator ideea sfarsitului catastrofal al lumii. Fel si fel de "vizionari" dezechilibrati, vrajitori, astrologi, regizori de filme, cu vadite rataciri gnostice, se straduiesc sa sperie lumea nepregatita prin mesaje supra- si subliminale, neoferind nici o solutie spirituala panicii pe care o strecoara in sufletele oamenilor vulnerabili la aceasta manipulare. In umbra confuziei si a fricii lucreaza diavolul, care dintotdeauna a "pescuit" in ape tulburi. Biserica Ortodoxa, insa, ne sfatuieste sa nu ne lasam antrenati de asemenea "curent", ci sa luam aminte la viata noastra, purtandu-ne cu cuviinta si intelepciune, ca nu cumva sa ne prinda sfarsitul nostru (moartea) nepregatiti. Dupa marturia Sfintilor Parinti, sfarsitul lumii (ca incheiere a istoriei lumii din starea actuala, supusa coruptibilitatii) va veni "cand se va plini lumea de sus", adica atunci cand se va desavarsi din punct de vedere spiritual lumea sau Biserica intr-o armonie spirituala unitara condusa de Mantuitorul Hristos. Adica, timpul dat acestui proces cosmic de sfintire se va sfarsi cand, pe de o parte, cei credinciosi se vor uni intr-un chip deplin cu Dumnezeu si intreolalta bucurandu-se de puterile divine ce-i intaresc in unitatea credintei si a dragostei si cand, pe de alta parte, cei necredinciosi nu vor mai fructifica teologic viata si lumea, ci se vor ingropa in preocupari pacatoase si trecatoare (a se vedea Apocalipsa 22, 11-12). De aceea, opus sfintirii conduse de Dumnezeu, procesul desfigurarii (secularizarii, desacralizarii) globale care provoaca si alimenteaza toate crizele interioare si exterioare ale omului contemporan, psihicul uman, civilizatia si ecologia planetara, proces care atenteaza la insusi viitorul omului si al lumii, reprezinta panta caderii pe care diavolul a impins omenirea, precum in vremea lui Noe.

Dumnezeu Se comunica fapturilor, pe masura puterilor fiecareia, prin energiile (lucrarile) Sale necreate care misca ratiunea naturala din fiecare faptura in conformitate cu voia Sa, facand ca toate sa fie "bune foarte", iar lumea sa se prezinte ca o simfonie cosmica.


Protosinghel Mihail Stanciu Egumenul Manastirii "Antim" din Bucuresti
×
Subiecte în articol: lumii editie de colectie