x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Avut si iubit

Avut si iubit

15 Mai 2005   •   00:00

Intr-o invatatura de-a Sa, Iisus spunea ca mai degraba intra o camila prin urechile acului decat un bogat in Imparatia Cerurilor.

  • de MIHAI STIRBU
  • CONTURI GRASE
  • Mereu surprinzator, presedintele Stelei, Gigi Becali, reuseste un loc trei in topul celor mai iubiti oameni de afaceri din Romania
    Nu, nu cititi Jurnalul de credinta. Problema sau nu, zicala ori ba, romanul este plin de admiratie fata de cel care poseda creier in inmultirea banutilor. Romania este saraca tara bogata a Europei. Locuitorii ei se plang ca nu au bani, poate nu destui pentru toate excentricitatile posibile, spunem noi. Conform sondajului, romanii au cateva personaje din aria business-ului care le sunt simpatice, placute, indragite sau cum vreti voi sa le spuneti. Asadar, stimati cititori, la intrebarea "Care este omul de afaceri care va place cel mai mult?", obtinand 29,2% din raspunsurile celor chestionati, deci pe locul I, se afla... "Nici unul". Ce poate insemna asta? Ca romanul este sceptic in ceea ce priveste modul in care afaceristii s-au imbogatit peste noapte. O alta explicatie este data de expresia "Sa moara si capra vecinului". Suntem un popor plin de invidie, o natie de ciudosi! Hai ca o dregem noi cu Locul II. E "Mustaciosu’"! Nu, nu la brat cu Andreea Marin, rautaciosilor! E in acest top. 20,4% e un procent destul de mare.

    CALCUL. Conform Top 300 Capital, averea burlacului Ion Tiriac este estimata la 700-750 de milioane de dolari. Fostul tenisman s-a facut iubit de romani, pentru ca a purtat Romania peste tot in lume. Iubit mai mult de barbati decat de femei (22%, respectiv 19%), Tiriac detine licente pentru trei turnee de tenis, actiuni la compania de asigurari Allianz Tiriac, iar in industria auto patroneaza un grup de firme care cuprinde reprezentante si distributie pentru marcile DaimlerChrysler, Ford, Hyunday, service-uri auto, reprezentanta Hertz si Avis pentru Romania si multe altele. Bancherul Ion Tiriac se bucura de o popularitate in randul tinerilor, al persoanelor cu studii peste liceu, al celor care se informeaza de mai multe ori pe saptamana din ziare si locuiesc la oras. Tiriac, conform studiului nostru, a fost votat de 26% din moldoveni. Surpriza pentru unii, confirmare pentru altii, urmatorul clasat in top este presedintele Stelei, Gigi Becali. In varsta de 48 de ani, latifundiarul din Pipera a obtinut 9,6 procente.

    Care este omul de afaceri care va place cel mai mult?
  • 3% din cei care l-au ales pe Gigi Becali au studii peste liceu, fata de 26%, respondentii care l-au indicat pe Ion Tiriac
  • Ion Tiriac are admiratori in randul celor care au venituri peste medie
  • Ion Tiriac, admirat mai mult de barbati (22%) decat de femei (19%). Tot Tiriac se bucura de o popularitate ridicata in randul persoanelor pana in 35 de ani
  • PETRECEM CU TANTAREANU
    In imediata apropiere a lui Gigi Becali s-a clasat omul de afaceri Cristian Tantareanu. A investit in capitalul sau de imagine prin petrecerile pe care le organizeaza la vila sa din Corbeanca. Casa, construita pe 2.000 mp, plus terenul pe care il detine, valoreaza astazi nu mai putin de doua milioane de dolari. Proprietar al "Paradisului verde" si al celor doua procente de la CURS, Tantareanu are o avere estimata de Capital la 40-50 de milioane de dolari. Tot Tantareanu este proprietarul a doua companii principale: API, societate de constructii, si Prisma.

    ALTI AFACERISTI IUBITI
    Urmatorii clasati in sondajul de opinie au fost Ilie Nastase (1,8%), la egalitate cu premierul Calin Popescu Tariceanu (1,8%). Vicepremierul George Copos a fost amintit de asemenea de 1,6% din respondenti. Alt afacerist iubit este primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. Actionarul in domeniul exploatarii carierelor de piatra si marmura a obtinut 1,1 procente, revenindu-i astfel locul fruntas ultim in topul celor mai placuti oameni de afaceri. 10,8% din cei chestionati apreciaza pe altcineva (sub 1%), iar 21,7% au preferat metoda "Nu stiu/Nu raspund".

    GENEROZITATEA LUI GIGI I-A ADUS PROCENTE
    Zece procente stau intre Ion Tiriac si Gigi Becali. Obtinand 9,6 procente, latifundiarul din Pipera a fost intens mediatizat datorita functiei pe care o detine la FC Steaua, cea de presedinte al clubului. Cu o avere estimata de Capital la 200 de milioane de dolari, Gigi Becali se ghideaza in viata dupa dictonul "Daruind vei dobandi!". Becali a dovedit ca este un bun crestin, de fiecare data cand i s-a ivit ocazia, demonstrandu-si iubirea fata de cei aflati in dificultate. Si cum ajuti cel mai bine? "Daruind" miliarde prin fundatia crestina care ii poarta numele. Popularitatea i-a crescut si prin candidatura la Presedintia Romaniei, fiind in fruntea partidului pe care il conduce, Partidul Noua Generatie. Tot la capitolul imagine: conduce un Maybach de 500.000 de euro. Profilul celui care l-a ales in acest sondaj pe Gigi Becali este urmatorul: este tanar, este barbat, este rezident din Moldova, a absolvit cel mult scoala generala, castiga sub medie, traieste in mediul rural.
    ×