x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cantecul de lebada

Cantecul de lebada

de Paula Mihailov Chiciuc    |    15 Ian 2007   •   00:00
Cantecul de lebada
MIHAELA RUNCEANU
La ora judecatii, asasinul Mihaelei Runceanu n-a stiut sa-si justifice fapta.

Cu o luna inainte de sfarsitul anului 1988, o veste groaznica a zdruncinat amorteala romanilor: a fost ucisa Mihaela Runceanu! Renumita cantareata de muzica usoara si indragita profesoara de canto de la Scoala Populara de Arta din Bucuresti a avut parte de o moarte violenta.

"DANIEL DE-AL CASEI." Desi persoana publica, Mihaela Runceanu nu avea un cerc foarte larg de amici. Printre cei putini, insa, se numara si Daniel Cozmin Stefanescu, un tanar de 21 de ani, muncitor la Intreprinderea de Prospectiuni Geofizice. Copil "de bani gata", cu parinti intelectuali, picase de doua ori examenul de admitere la facultate. Hobby-ul lui erau casetele video, la mare cautare in acea epoca. Si cum Mihaela Runceanu avea un "video", la ea se adunau amicii sa vizioneze casetele procurate de Daniel. Devenise "Daniel de-al casei", cum il recomanda cantareata apropiatilor.

CLIPA CEA OARBA. Intr-una din serile din toamna lui 1988, tanarul a insistat pe langa Mihaela sa vada o caseta. Refuzandu-l initial, invocand oboseala, artista a acceptat sa-l primeasca. Dar la un moment dat, a decis sa se culce. La finalul filmului, Daniel Stefanescu a patruns in dormitor si dintr-o pornire inexplicabila a sufocat-o cu o perna pe celebra lui amica. Si dupa ce a observat ca victima inca mai traieste, si-a desavarsit crima incendiind locul si cadavrul pentru a sterge urmele faptei sale. A doua zi, Stefanescu s-a comportat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Asaltat de colegi care-i spuneau ca i-a murit prietena, s-a declarat mirat, ba chiar a sunat la Mihaela sa "verifice".

DUPA GRATII. Intre timp, insa, organele Militiei si Procuraturii incepusera cercetarile. La doar 36 de ore dupa comiterea crimei, Daniel Cozmin Stefanescu a fost gasit si incatusat. A recunoscut fapta din prima. Condamnat la 25 de ani de inchisoare, isi ispaseste si azi pedeapsa, desi in decembrie 2004 a fost la un pas de eliberare. Numele lui fusese inclus pe lista celor 46 de gratiati de presedintele Ion Iliescu, in frunte cu Miron Cozma. Gestul prezidential a provocat numeroase reactii negative, motiv pentru care Iliescu a abrogat decretul doua zile mai tarziu. Astfel, si asasinul Mihaelei Runceanu a ramas inchis pentru a-si ispasi pedeapsa meritata.

"Iarta tu, inima, iarta / Tacerea te roaga si gandul te cearta, / Iarta tu, inima, iarta / In dragoste trebuie sa ierti / Hai incearca si iarta tu, inima, iarta / In numele dragostei, fii inteleapta!"
Refrenul melodiei "Iarta"

CRIMINAL... DE PLICTISEALÃ...

Eliberata de cenzura comunista, presa anilor ’90 a reluat cazul mortii Mihaelei Runceanu. Astfel am putut afla amanunte despre cum s-au derulat faptele. La prima vedere, mobilul crimei a fost jaful. Dupa asasinarea cAntaretei, Stefanescu a jefuit apartamentul. Cotrobaind prin casa, s-a mpiedicat de doua canistre de benzina, tinute n acea vreme de penurie ca rezerve pentru autoturisme. Atunci a decis sa ascunda urmele: a stropit cadavrul si apartamentul, dAndu-le foc. Dar a facut-o „cu economie", caci, marturisea la proces, avea nevoie de benzina pentru propria masina.

PANTOFII MAMEI, TRIMISI LA MORGÃ...

In mai 1991, revista „Totusi iubirea" a dedicat un serial disparitiei Mihaelei Runceanu. Inca nempacata cu gAndul, mama cAntaretei declara: „Imi derulez n minte toata scena cAnd am cerut cu insistenta permisiunea sa intru n locuinta Mihaelei pentru a lua cele necesare pentru nmormAntare. La aceste insistente abia am avut 5 minute pentru a ma orienta n tot dezastrul. Si daca am reusit sa gasesc ceva foarte sumar de mbracat, pentru ncaltat nu am gasit nimic, toata ncaltamintea a fost furata de criminal. Asa ca am fost nevoita sa trimit la morga pantofii mei."

O VIATÃ... CURMATÃ... SI UN TALENT IROSIT

Mihaela Runceanu s-a nascut la Buzau la 4 mai 1965. Dupa moartea unicului sau copil, mama ndurerata a povestit reporterilor ca Mihaela fusese un copil cu personalitate, o fetita cocheta, care se mbraca mereu „n ton cu moda". Pentru „ndrazneala" ei de a purta funda la bentita de uniforma, si-a amintit doamna Runceanu, conducerea scolii i-a atras mamei atentia ca eleva nu respecta regulile bunei purtari. Debutul n muzica al Mihaelei Runceanu a avut loc n 1972, cAnd a obtinut primul premiu la concursul „Tineretea Buzoiana." Peste alti trei ani, a fost notata cu 10 la concursul national „Steaua fara nume." Parasind Buzaul natal pentru a veni n Bucuresti, Mihaela Runceanu a nceput sa predea canto la Scoala populara de arta. Sub ndrumarea ei au nvatat viitoare talente ca Marina Florea sau Silvia Dumitrescu. In ziua fatala, Mihaela si-a sunat parintii pentru a mpartasi cu acestia bucuria aparitiei ultimului ei disc - „Pentru voi, muguri noi." A doua zi, n toiul noptii, parintii erau chemati de urgenta la Bucuresti. Acolo si-au revazut fiica... la morga.
×