x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Cu Ion si Maria

Cu Ion si Maria

de Costin Anghel    |    10 Oct 2005   •   00:00
Cu Ion si Maria
BANCURI
Medicamentul cel mai drag al romanilor este umorul. Bancurile te scoala din boala sau te fac sa uiti de durere. Cele doua personaje dragi romanului, Ion si Maria, sunt si muma si ciuma. Sunt prea cuminti ori sunt prea curvari. Poti rade ca prostul sau poti sa iei aminte. Nu care cumva sa te trezesti si tu ca Maria sau Ion al tau, dupa caz, te insala pe toate ulitele orasului sau satului din care vii.

Se iau doua dintre cele mai intalnite nume la romani, se amesteca vartos si rezulta un amalgam de idei care mai de care mai trasnite si mai zanganite. Numele retetei? Bancuri cu Ion si Maria. Glumele, bancurile, snoavele populare romanesti vin din viata dulce a satului. Pe cand Jeromel, Maria Belen, Jose Armando si Exuberancita nu erau vedete de televiziune, ba chiar nu exista televiziune, distractia romanilor se masura in horele de la sarbatori, sezatorile nocturne ori discutiile dracoase de pe la muncile campului.

Bai Gheo, ia fi atent aci la mine! Stii ca s-au certat rau Ion cu Maria de-a batut-o ala rau, nu? Apai stiu, da de ce o plesnit-o? Pai cica i-a zis Ion lu’ Maria ca daca ar avea ea patru tate n-ar mai trebui sa tin vaca! Si ea s-a suparat si i-a zis: Pai ma barbate, si tu daca ai avea doua pule n-ar mai trebui sa tinem sluga! Ha-ha-ha!!! Bai Vasile, tie iti arde de munca, lasa gluma de mine si hai sa terminam cu culesu’ asta odata! Si Ion, prefacandu-se suparat, ii zorea pe Vasile si pe Gheorghe la munca. Cei doi aveau spor, voie buna. Iar Ion poate se gandea cum ar fi sa fie adevarat ce zicea Vasile!

GURA SATULUI. In satele tarii intotdeauna au existat ba un sogor, ba un incornorat, ba o proasta c-o inseala barbatul si alte asemenea personaje. Babele, guri-slobode si rele, stiau aproape tot timpul cine pe cine a necinstit. Nu le era usor sa spuna direct omului si atunci lansau o barfa. Gura altor babe sau alte personaje amplificau zvonul si nasteau cate un pui de banc, cam... ca asta: "Ion si Maria prin curte. Maria ia vaca si pleaca. - Marie, unde mergi?; - La taur.; - Si cu vaca ce faci?". Amu, incornoratul nu se numea neaparat Ion, dar daca se regasea in situatia de mai sus, credeti ca nu isi punea oarece intrebari existentiale?

Nici in zilele noastre cei doi bancosi nu s-au schimbat. Decat sa-si intituleze personajul Consuelo sau Miguel, mai bine ii mai baga o data in banca de bancuri pe stimabilii Ion si Maria. Ea este acum o tanara senzuala si el un baietas cam de cartier. Si sa vezi..."Ion a violat-o pe Maria. Il prind politistii si merg la reconstituire. Cu lacrimi in ochi, ea le spune anchetatorilor. Aici a fost cand m-a violat Ion prima oara, aici m-a violat a doua oara si aici e unde s-a tavalit Ion cand a aflat ca am SIDA!" Acest banc e unul educativ. Nu violati si mai ales nu violati fara prezervativ. Puteti sa va imbolnaviti!

Capra si cei trei iezi si-au cumparat la casa usa moderna de metal... Intr-o zi, capra le-a zis: eu plec sa iau d-ale gurii... Sa-mi deschideti cand ma auziti spunand: "Sug lapte! Sug lapte!".

- Bine, mama!

Lupul dupa usa auzi si imediat dupa plecarea caprei veni la usa si incepu sa zica: sug lapte! Sug lapte!

Atunci, iezii zic: sugi puta, ca avem vizor!

La Ion si Maria vine un cuplu francez in vizita. Maria se uita pe gaura cheii la francezi in camera si o vede pe ea dandu-i cu bikini pe la nas francezului. Maria, in gandul ei. Ce ar fi sa-i fac si eu asa lui Ion cu gogosarii mei. Intra tiptil in camera lui Ion. Asta doarme. Isi scoate gogosarii si ii da pe la nas lui Ion.

-Fa, Marie, adu pusca ca iar au venit dihorii aia!

ALTE GLUME CU ALTE PERSONAJE-CHEIE
Bancurile moderne par mai vulgare decat clasicele. Fata nu mai merge la taur cu vaca, merge cu catelul sa se... bucure de viata. Cine arunca un banc in lume critica rele, moravuri sau apucaturi nesanatoase ale societatii romanesti. Nu trebuie uitate nici intrebarile existentiale ce ne chinuie zilele. Una din ele ar fi: De cate tipuri este sexul? De patru tipuri: 1. Cand ai cu cine si n-ai cu ce - tragic; 2. Cand ai cu ce si n-ai cu cine - trist; 3. Cand ai cu cine, ai cu ce si n-ai unde - studentesc; 4. Cand ai cu cine, ai cu ce, ai unde, dar... DE CE?! - filozofic.
×
Subiecte în articol: maria editie de colectie