x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Haz de necaz!

Haz de necaz!

de Alex Anghel    |    10 Iul 2006   •   00:00
Haz de necaz!
PROVERBE SI BANCURI
La asta se pricep romanii cel mai bine, sa rada si sa se amuze pe seama necazului care ii apasa, si aceasta metoda pare sa fie elixirul care-i tine in viata.

Asa reuseste romanul sa uite de grijile zilei de maine, facand haz de necaz, asa se arunca in voia sortii care ii zambeste rar, dar atunci cand o face are cel mai frumos zambet.

Bancurile si proverbele romanesti sunt elementele care vorbesc cel mai sincer despre felul nostru de a fi, despre calitatile si defectele noastre, despre spiritul autentic romanesc. Ele respira cel mai bine comportamentul national si notiunea de identitate nationala. Chiar daca nu intotdeauna ne putem mandri cu aceasta radiografiere a romanului, nu putem insa sa o ascundem, fiindca la urma urmei asta este Romania gol-goluta.

Probabil ca multi dintre romani se intreaba: de ce nu avem o capitala europeana? De ce nu suntem pe lista tarilor dezvoltate? De ce tot timpul suntem in curs de dezvoltare si de ce nu ridicam si noi capul mai sus?

Raspunsul isi are originea intr-o vorba veche din popor: "Sa moara si capra vecinului". Si pentru a exemplifica si mai bine acest fenomen va voi relata doua bancuri foarte graitoare:

INSPECTIE IN IAD. Sf. Petru se hotaraste intr-o zi sa plece in inspectie... prin iad! Zis si facut, se intalneste cu Scaraotchi, care ii ofera un tur complet. Merg ei ce merg si ajung in "sala cazanelor", unde erau mai multe cazane cu apa clocotita, pline cu oameni care incercau sa iasa afara. Din cand in cand, la cate un cazan un grup de draci ii loveau peste cap cu bastoanele pe cei care incercau sa iasa.
- Ce se intampla aici?, intreaba Sf. Petru.
- Aici este cazanul cu nemti si astia incearca tot timpul sa iasa in fata, asa ca ii potolim imediat.
- Bun, si acesta?, intreaba Sf. Petru, aratand spre cazanul pe care scria "americani".
- Acelasi lucru, raspunse Scaraotchi.
- Bine, dar ce se intampla aici?, intreaba contrariat Sf. Petru, aratand spre un cazan care nu era pazit si unde din cand in cand se ivea cate un cap afara din apa, dar dupa aceea disparea imediat!
- Oh, acela e cazanul cu romani! Cum incearca unul sa scoata capul, cum il trag ceilalti la fund imediat!

LA FURAT DE PEPENI. Un taran se ocupa de cultivatul pepenilor. La un moment dat niste copii au inceput sa intre noaptea pe plantatie si sa fure din pepeni. Omul se gandeste si se gandeste pana ii vine o idee care in mod sigur ii va speria pe copii. Asa ca pune pe camp o placuta pe care scria "Un pepene de pe acest camp a fost injectat cu cianura". Ziua urmatoare taranul vine pe camp si vede ca nu lipseste nici un pepene, dar gaseste o alta placuta langa cea pusa de el: "Acum sunt doi!".

TE LASA MASCA. Inventivitatea romanului nu are margini, si acest lucru s-a dovedit a fi atat un mijloc de aparare impotriva cotropitorilor, cat si un mijloc de a scapa de saracie sau de munca. Chiar daca nu tot timpul mijloacele au fost tocmai ortodoxe, acestea au fost in cele mai multe cazuri eficiente. Principiul machiavelic "Scopul scuza mijloacele" a fost adaptat cu o rapiditate extraordinara de poporul roman si pus in practica cu o rapiditate la fel de mare. Iata o mostra a inventivitatii:

AFACEREA CU GROAPA. Mergea un tip cu masina pe o sosea si la un moment dat intra intr-o portiune fara asfalt, plina cu noroi moale si i se infunda masina... La cateva minute, apare un taran cu doi boi dupa el...
- Fiule, te-am prins... imi dai 50 de dolari si ti-am scos Mertz-ul de aici!
- Bine.
Leaga taranu’ boii, ii scoate masina si spune multumit:
- Apai, tata, asta e a 10-a masina pe care o scot din noroi azi!
- Pai, bine, tataie, si de muncit pamantul cand il muncesti? Noaptea?
- Nu, draga, noaptea pun apa aici, in groapa!

RASUL SI CONTEMPLAREA

"Spiritul antreprenorial fiind la pamant (2%), cred ca denota inertie.Dorim sa ne asociem imaginea cu agroturismul, bucataria delicioasa, femei frumoase, Delta si punem pe ultimul loc spiritul antreprenorial. Consider ca acest sondaj, asa cum e el, bun, rau, ne arata la nivel macro, lipsa de strategie. Se pare ca ducem lipsa unei idei, a unui orizont catre care sa tindem, a unui plan care sa ne insufleteasca si sa ne ghideze. Traim de pe o zi pe alta, contemplam, suntem fiecare pe cont propriu, pentru ca si asa nu putem schimba nimic, nu-i asa!?" ( Bogdan Branzas - specialist in branding)

PERLE CULESE DIN PARLAMENTUL ROMANIEI SI NU NUMAI

Se spune ca orice tara isi merita conducatorii pe care-i are. Eu cred ca am fost foarte aspri cu noi insine. Ce inseamna cu adevarat haz de necaz, daca nu sa razi de perlele politicienilor care te conduc:

"Domnule senator, nu ati fost atent la cele ce urmeaza sa spun". (Nicolae Vacaroiu)
"In ziua de azi n-as baga mana-n foc nici pentru mine". (Irina Loghin)
"Manelele sunt un fel ca mamelele cu silicon; arata bine, dar sunt false". (Madalin Voicu)
"Democratia asta este cam enervanta". (Ion Iliescu)
"Judecatorii nu sunt fiinte de pe alte planete". (Adrian Nastase)
"Se impune acordarea unor facilitati tuturor celor care sunt de origine romana". (Damian Brudasca)
"... in fiecare copil de roman se naste un Vadim Tudor!!!". (Corneliu Vadim Tudor)
"Si preotii, la fel ca fotbalistii, intra in joc cu un vesmant, ceea ce inseamna ca sunt multe asemanari intre noi". (PF Teoctist )
"Noi, maghiarii, suntem apreciati de femeile din Romania pentru ca suntem cel putin bilingvi". (Gh. Frunda)

SUNTEM DIFERITI

"Circula caracterizari de genul ca romanii sunt mai lenesi, dar mai inteligenti decat altii. Altii sau aceiasi, in functie de starea lor de spirit, sustin ca romanii nu sunt buni de nimic. Romanul de azi e o rezultanta a evolutiei societatii. Suntem diferiti de romanii de sub comunism si de romanii anilor ’90. Si in acelasi timp fiecare individ este o lume in sine. Romanul e un concept sintetic si dinamic. Ce l-ar caracteriza din punct de vedere istoric, este o impletire intre tentatia autohtonista si deschiderea spre alte modele, culturi", a declarat Lucian Boia, istoric.
×
Subiecte în articol: editie de colectie