x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Nostalgici dupa Epoca de Aur

Nostalgici dupa Epoca de Aur

de Eugenia Mihalcea    |    27 Feb 2006   •   00:00
Nostalgici dupa Epoca de Aur
MIRAJUL VESTULUI
In tara noastra se munceste mult, da nu prea bine. Cu alte cuvinte, romanul spune ca se speteste muncind, dar in Romania nu se vede si salariile sunt mici.

Vremea nostalgicilor nu a trecut inca, dupa cum releva datele sondajului CURS, realizat pentru Jurnalul National. Romanii cred ca se muncea mai bine inainte de 1989 decat in zilele noastre. Cu toate acestea, romanii au o parere destul de buna despre cat se munceste in tara noastra. 46% dintre barbatii chestionati sunt de parere ca in Romania se munceste la fel de mult ca si in tarile occidentale. Femeile in schimb, in proportie de 41%, cred ca in tara noastra se munceste mult, in timp ce 47% dintre respondente au parerea ca in tarile occidentale se lucreaza mai mult. Si totusi se munceste mai mult in strainatate decat in propria tara? Diferentele dintre cei care au raspuns ca se munceste mai mult in statele din vest decat in patria noastra sunt sensibil de mici. Persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani, in proportie de 47%, cred ca se lucreaza mai mult in Romania, in timp ce 49% spun ca in tarile occidentale. Cert este ca ai nostri concetateni, care au ajuns sa se speteasca de munca pe alte meleaguri, au reusit sa realizeze o imagine cat mai aproape de adevar despre cum muncesc romanii si cat de mult.

REALITATEA. Romanii sunt considerati buni meseriasi, lucru demonstrat si de numeroasele oferte de locuri de munca din partea angajatorilor straini, atat pentru muncitori calificati, dar si necalificati sau care lucreaza in agricultura, dar si pentru intelectualii din diverse domenii. Cum muncesc romanii? Mult sau putin, dar cu siguranta asa cum au fost invatati. "Se spune ca in Romania nu se munceste, de asta merge tara prost. Asa am fost invatati, sa nu muncim? Poate cei din tara muncesc chiar mai mult, dar nu castiga nici cat sa traiasca. Eu m-as intoarce sa muncesc in Romania, dar cu salariul de aici", spune un roman plecat in Germania inca dinainte de 1989, care are un salariu decent la o firma dintr-un oras mic nemtesc, bani din care isi intretine familia fara probleme si care ii ajung si pentru petrecerea concediilor. "Nu cred ca munca tine de nationalitate. Din acest punct de vedere, la firma la care lucrez nu se face nici o dife-renta. Avem multi straini la firma si ne intelegem foarte bine. Eu lucrez intr-o echipa formata din cinci monteori, doi sloveni, doi germani si eu, roman", adauga conationalul nostru.

IN STRAINATATE. Si atunci ar putea aparea intrebarea, unde e problema, daca romanii muncesc mult, poate la fel de mult ca locuitorii tarilor occidentale... Conform intervievatilor sondajului CURS, in Romania, comparativ cu tarile occidentale, nu se munceste bine. Si diferentele sunt evidente. 75% dintre domnii care au raspuns intrebarilor sunt de parere ca in tarile occidentale se munceste mai bine, in timp ce 69% dintre femeile chestionate au fost de aceeasi parere. Tinerii cu varste intre 18 si 30 de ani nu cred nici ei ca in Romania se munceste bine, 81% dintre acestia fiind ferm convinsi ca in tarile vestice oamenii lucreaza mai bine. Poate cei mai in varsta, oamenii peste 56 de ani, au putin mai multa incredere in cat de bine se lucreaza in tara noastra. 22% dintre acestia spun ca se munceste mai bine in Romania, iar 61% ca se lucreaza mai bine in tarile occidentale. Dar, dupa cum spun oamenii, romanii si munca lor n-au nici o legatura cu banii pe care ii primesc. Asta este conceptia impamantenita si poate de aceea se crede ca in tara noastra nu se munceste bine. Ce s-a intamplat imediat dupa Revolutie in Romania? In toamna anului 1990, tara noastra producea destul de mult, dar s-a hotarat devalorizarea leului fata de dolar de la aproximativ 18 lei la 50 lei, din cauza ca statul nu avea valuta sa acopere masa monetara.

STUDENTII. Si daca e sa ne luam dupa ce se aude frecvent in cadrul diferitelor dezbateri, ca se munceste putin si prost, teorie infirmata de cei care au raspuns sondajului CURS, putem doar sa tragem concluzia ca se munceste mult, poate la fel de mult ca in tarile occidentale, dar nu se iau salariile din vest. Un exemplu ar fi un simplu muncitor de la Renault din Franta, care nu lucreaza de zece ori mai bine decat al nostru de la Renault Pitesti, dar totusi francezul are salariu de zece ori mai mare. In conditiile in care nu trebuie sa uitam de nivelul de trai din fiecare tara in parte.

Un studiu realizat de Academia de Studii Economice demonstreaza ca romanii nu muncesc bine pana la urma pentru ca asa invata. Mai exact, o comparatie realizata intre studentii la Economie din Germania sau Franta, de exemplu, si cei din Romania arata ca cei dintai se deosebesc vizibil de studentii nostri prin constiinta propriei valori (dusa chiar pana la o atitudine de superioritate), maturitate, dorinta de a fi independenti financiar de parinti, initiativa si autoimplicare, constiinta ca prin universitate fac o investitie. In timpul facultatii tinerii muncesc pe salariu, intemeiaza o familie (de multe ori cresc proprii copii), calatoresc mult.

Studiul nu este singura lor preocupare. Aceste activitati, impreuna cu studiul, ii maturizeaza, ii pregatesc mai bine pentru viata si profesie. Varsta medie a unui absolvent de Economie din tarile amintite se situeaza la 25-26 de ani, in timp ce la noi este undeva pe la 23 de ani. "Nu cred ca munca tine de nationalitate. Din acest punct de vedere, la firma la care lucrez nu se face nici o diferenta" - roman din Germania

IN ERA COMUNISTA

Oamenii lucrau mai bine in tara noastra inainte de Revolutie. Asta cred romanii chestionati de CURS. 59% dintre barbati si 56% dintre femei sunt de parere ca se muncea mai bine inainte de ’89 decat dupa 1990. Daca tinerii cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani spun ca se muncea mai mult inainte de Revolutie - 45% - , varstnicii sunt ferm convinsi ca se muncea mult mai bine pe vremea lor, asta daca tinem cont ca oamenii peste 56 de ani au prins locuri de munca in perioada comunista si sunt obisnuiti cu acele tipuri de slujbe.

SE MUNCEA MULT MAI BINE INAINTE DE 1989?

Romanii cred ca inainte de 1989 se muncea mai mult decat dupa Revolutie. 61% dintre barbati si 54% dintre femei spun ca se lucra mai mult atunci. Cei care par a fi convinsi de acest lucru sunt oamenii peste 56 de ani, 69% dintre acestia fiind de parere ca inainte de 1989 romanii munceau mai mult. Cu alte cuvinte, dupa cum umbla si unele bancuri prin Romania, inainte de Revolutia din 1989 era mai bine, toata lumea avea de lucru. Desi toata lumea avea de lucru, nimeni nu muncea. Si mai mult decat atat, desi nimeni nu muncea, planul se facea peste 100% (renumita productie la hectar). Desi planul se facea peste 100%, nu puteai cumpara nimic. Desi nu gaseai nimic de cumparat, toata lumea avea de toate. Toti furau si culmea, desi toti furau, niciodata nu lipsea nimic.

BANII SI SLUJBA

Daca se muncea mai bine si mai mult inainte de Revolutie, parerile sunt impartite de la generatie la generatie. Cert e ca oameni care au prins perioada comunista sunt de parere ca se muncea inainte de ’89. "Observa cineva ca astazi exista oameni care nu-si pot permite nici macar mizerabila ratie din ’88, ’89? Si nu sunt dintre cei care nu vor sau nu se pricep sa munceasca", spune un domn, amintind de miscarile tineretului din 1968, cand s-a cerut si dreptul la munca. "Vrem sa muncim, nu sa primim de pomana de la vreo vedeta care-si face publicitate", se striga atunci.

DUMNEAVOASTRA UNDE CREDETI CA SE MUNCESTE MAI MULT?
  • 43% dintre cei chestionati cred ca in Romania se munceste mai mult
  • 47% dintre persoanele care au raspuns la aceasta intrebare sunt de parere ca in tarile occidentale oamenii muncesc mai mult
  • DUMNEAVOASTRA CAND CREDETI CA SE MUNCEA MAI MULT IN ROMANIA?
  • 57% dintre persoanele chestionate sunt de parere ca in Romania se muncea mai mult inainte de 1989
  • 31% dintre respondenti cred ca in Romania se munceste mai mult dupa anul 1989
  • 12% dintre romani nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare
  • ×