x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie O lume virtuala

O lume virtuala

de Mihnea Columbeanu    |    05 Iun 2006   •   00:00
O lume virtuala
FORUM
Forumul Vama Veche - o lume virtuala mai reala decat viata.

Ce poate spune un om trecut de patruzeci de ani care, terminandu-si noaptea de Internet, observa ca un cantec dorit de fiul lui si-a terminat downloadingul, se hotaraste sa-l asculte, curios, aude: "E pustiu, e-ntuneric... / si mi-e frica de mor..." - si peste cinci minute, sta cu ochii in display, plini de lacrimi, spunandu-si, ca-n bancul cu ardelenii la zoo, ca "asa ceva nu exista"? Iar in lunile urmatoare descopera alte si alte piese ale aceleiasi formatii, are viata rascolita si reasezata intr-o configuratie mult mai echilibrata, de catre opera rock "Am sa ma intorc barbat" ("A.S.M.I.B."), si nu peste mult gaseste si site-ul oficial al trupei care mai contine si un forum populat de tineri entuziasti si sufletisti, alaturi de care sfarseste prin a ajunge la vechea concluzie ca "la patruzeci de ani incepe viata"...?

"A.S.M.I.B." www.vamaveche.ro - aceasta este adresa sub care exista si traieste, de ani intregi, a doua casa a multora dintre fanii Vama Veche - FORUMUL. In iarna anilor 2002-2003, cand l-am descoperit, prima generatie de useri se cam risipise si tocmai se coagula o noua comunitate, in mare parte sub semnul recentului album "Am sa ma intorc barbat" - sau, cum il numesc pe scurt formatia si fanii, "A.S.M.I.B." - si al spectacolului care tocmai incepuse sa fie jucat pe scena Nationalului. Oamenii mergeau la toate reprezentatiile, dar inca nu se cunosteau intre ei. Incercau sa se intalneasca, si ezitau... poate de teama contactului cu "realitatea", dupa ce portretele lor se conturasera mai intai in virtual. Singura realitate care-i unea era spiritul Vama Veche.

In cele din urma, dupa ce indelung s-au codit, vreo sapte-opt dintre ei au reusit sa se intalneasca, in ziua de 1 mai 2003, in barul "Colony". Printre cei prezenti s-au distins autoritarul Floydman, avocat de profesie, partenera lui de atunci, SeaOfSin, venita tocmai de la Sibiu anume cu acel prilej (intre ei avand loc si prima dintre povestile de dragoste create de Forum), timidul Collins, care, la doar paisprezece ani, nu credea sa aiba prea mult de-a face cu forumistii, proaspatul tatic Compi, liceeana poeta Melina, ulterior avand sa debuteze cu o placheta de versuri, si Pitbull, care datorita fiului sau Collins tocmai descoperise Vama Veche - dupa cum relateaza, pe scurt, introducerea de mai sus.

INTALNIRI. Era primul din indelungata serie a celebrelor "forumeetinguri" care aveau sa reuneasca laolalta prieteni din toate colturile tarii, prin cele mai neasteptate locuri. In continuare, intalnirile au devenit tot mai dese, adeseori suprapunandu-se cu concertele trupei. Si tot de la aceste intalniri a inceput sa se contureze si relatia de tip unic intre Vama Veche si acea parte a fanilor ei care-si traiesc o mare parte din viata in Forum.

Magnetismul "spiritului Vama Veche" i-a indemnat pe multi forumisti sa se implice macar tangential in munca de creatie a formatiei, traducand in engleza versurile pieselor (cu atat mai mult cu cat, in timp, Forumul a atras si cativa straini: olandeza B.S.S., polonezul PhD si catalanul Contra). Primul album transpus integral in engleza, de catre Pitbull, a fost, inevitabil, "A.S.M.I.B.".

Textul postat pe forum i-a atras atentia lui Tudor Chirila, iar in iunie, 2002, cu ocazia unei noi reprezentatii "A.S.M.I.B.", la Teatrul National, Tudor i-a cunoscut pe Pitbull, Floydman, Collins si Chuck. Incepea astfel o relatie intre trupa si fani care avea sa evolueze in cel mai neasteptat mod.

Forumistii, uniti de spiritul Vama Veche, pe o terasa din… Vama Veche!
Forumistul "Contra" a venit de trei ori din Spania pentru a asculta Vama Veche live!

"Ceea ce forumistii la inceput nu stiau era faptul ca membrii trupei urmareau din umbra activitatea lor, luand aminte la toate comentariile importante. Forumul devenise unul dintre cele mai importante mijloace prin care Vama Veche observa reactiile fanilor si-si ameliora mereu, datele profesional-artistice. " - Pitbull

Magnetismul "spiritului Vama Veche" i-a indemnat pe multi forumisti sa se implice macar tangential in munca de creatie a formatiei, traducand in engleza versurile pieselor (cu atat mai mult cu cat, in timp, Forumul a atras si cativa straini: olandeza B.S.S., polonezul PhD si catalanul Contra). Primul album transpus integral in engleza, de catre Pitbull, a fost, inevitabil, "A.S.M.I.B.".

O COMUNITATE CULTURALA APARTE

Generatia "A.S.M.I.B." se imbogatea constant cu noi membri, iar activitatea Forumului devenea tot mai intensa, profunda si diversificata. In primul rand, evident, Vama Veche era discutata si analizata pana in cele mai intime resorturi ale profesionalismului si artei sale muzicale. Poate ca termenul de "fani" nici nu e cel mai potrivit, caci forumistii au devenit curand cei mai acerbi critici ai formatiei - cum insusi Tudor a remarcat, in repetate randuri.

DIN SERIA CONCERTELOR DE MARE IMPACT

Concerte ca "Cerbul de aur", sau cele mai putin semnificative, sustinute in locuri publice cu diverse ocazii festive, beneficiau de cele mai nemiloase observatii privind calitatile si neimplinirile concrete ale acestor prestatii live. Daca videoclipuri ca "Nu ne mai trageti pe dreapta" sau "Betia" erau admirate public, altele, cum ar fi "Epilog" ori "18 ani" sau momentul "Nicu" de la PRO-TV, nu scapau de analizele fara menajamente ale fanilor - cu atat mai mult cu cat printre ei se numarau si cunoscatori intr-ale mijloacelor de expresie audiovizuale, cum ar fi Cow, Fever Dog, Popeasca, Pitbull si Collins.

Ceea ce pe-atunci forumistii inca nu stiau era faptul ca membrii trupei urmareau din umbra activitatea lor, luand aminte la toate comentariile importante. Forumul devenise unul dintre cele mai importante mijloace prin care Vama Veche observa reactiile fanilor si-si ameliora mereu, in functie de acestea, datele profesional-artistice. Totodata, in sectiunea "Media", fanii creasera o adevarata arhiva a materialelor de presa despre Vama Veche, reproduse de pe Internet - sau, de multe ori, transcrise manual.

Treptat, fanii si-au creat si alte zone de interes, in Forum. S-au dezvoltat topicuri de cultura literara si cinematorafica, de arte plastice si fotografie, de istorie si comentarii politice, de filosofie si religie si multe altele.

FORUMUL VAMA VECHE

Inevitabil, Forumul Vama Veche, ca grup virtual, se transforma intr-o veritabila comunitate culturala, generata si coagulata de acea stare de spirit pe care o exprima cel mai bine cantece ca "Omul plajei", "V.S.T.", "Calul din Marlboro", "18 ani", "Epilog" - sau semnificativele versuri "Dumnezeu e Dumnezeu / Nu e plutonier / Viata mea e-n mana lui / Asta cred si sper", "Visele nu ti le dau / Nu mi le poti lua", "In dragoste, indiferenta-i cea mai rea", ori "Au trecut ani / si viata s-a schimbat" - devenite adevarate "cuvinte de ordine" printre reprezentatii unei intregi generatii.
×