x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie O minte care minte

O minte care minte

27 Mar 2005   •   00:00

Gabi Jugaru a intrat, intr-o dimineata insorita, la Bursa Romana de Marfuri. Pentru a imprumuta o scara. A vrut sa urce pe soclul din Piata Presei Libere, unde pana-n 1990 a stat Lenin. Si-a facut damblaua, reusind pentru cateva minute sa fie la aceeasi inaltime cu tricolorul. Jugaru a pozat in toate pozitiile, fiind asistat si de o cioara, care a tinut mortis sa fie prinsa de obiectiv.

  • de
  • PE SCARA POANTELOR
  • Cand farsorul de la KISS FM a ajuns pe soclul unde, pana in 1990, a stat Lenin, o cioara a venit sa-i tina companie
    Dupa ce Jugaru a coborat cu picioarele pe pamant, a luat scara-n spinare si a pornit catinel spre Bursa Romana de Marfuri. Trebuia sa returneze obiectul care-l ajutase sa urce pan’ la… Lenin. Pe aleea care duce la Casa Presei, a fost intrebat de un sofer: "Ce faci, sefule?". "Iaca, ma apuc sa zugravesc Casa Presei. Am fost angajat sa-i dau cu var pe ziaristi", a raspuns, foarte serios, Gabi Jugaru, un Pacala al zilelor noastre.

    DIN SPATE. "Trebuie sa-mi faceti o poza care sa ma reprezinte. Sa vada lumea cat is eu de nebun!", asa ne-a convins Gabi Jugaru sa-i fim complice. Cu aceasta ocazie, am descoperit si noi cat este de sanatos Gabi Jugaru. Cum a ajuns pe soclu, Gabi a inceput sa spuna bancuri, avand insa grija sa zambeasca si la aparat. O jumatate de ora, cat a durat sedinta foto, am ras cu lacrimi. Am inteles acum de ce ii ies atat de bine farsele pe care le tot face de un an incoace la Kiss FM.

    "Am venit pe lumea asta cu fundul inainte. Dar am incercat sa nu privesc viata din aceasta perspectiva. De cand eram copil faceam tot felul de nazbatii. Iar maica-mea ma pedepsea punandu-ma sa stau cu genunchii pe coji de nuci. Am luat bataita multa, pentru ca eram stangaci", si-a inceput povestea farsorul Jugaru.

    Dintotdeauna i-a placut sa se joace, sa creeze situatii imaginare. "Ii multumesc in fiecare zi lui Dumnezeu ca mi-a dat acest har, sa-i fac pe oameni sa zambeasca. Sper ca ascultatorii de Kiss FM sunt de aceeasi parere contrara cu mine ca fac glume bune. Ma feresc de cele proaste. Trebuie sa stii pana unde sa mergi cu farsa, ca sa nu deranjezi."

    La inceputuri (Iasi, 13 martie 1990) a intins pe strada capcane lingvistice. Asta pana in 1999. Acum coace farse telefonic, chiar si celor "VIP-ati". 1 Decembrie este o zi istorica si pentru Kiss FM: "De cand am venit la Kiss, pe 1 Decembrie 2003, m-am ocupat de umorul de situatie. Eu creez scenariul, facand munca de detectiv. Am "furat" si din profesia sotiei mele, psiholog. Am fost adus de Serban Huidu pentru a realiza rubrica "Vocea poporului" la Cronicuta. Dar am acceptat si propunerea lui sa fac farse la radio. Am dat peste colegi adevarati. Si sefii sunt misto, pentru ca se folosesc de aceasta titulatura doar la negocieri".

    Jugaru s-a simtit bine pe locul lui Lenin. A spus si bancuri in memoria acestuia
    Dupa ce a revenit pe pamant, Gabi a devenit om cu scara la cap

    NASUL NASULUI. Intr-un an de radio, Jugaru le-a "tras-o" rau de tot Nicoletei Luciu, Andreei Marin, lui Teo, lui Mircea Radu, lui Bodo, lui Dan Teodorescu, lui Robert Turcescu, lui Radu Moraru. Dar, ca reactie neasteptata, cele mai reusite au fost farsele facute acestora din urma: "I-am spus lui Robert Turcescu ca sunt avocatul lui Dumitru Sechelariu, care vrea sa-l dea in judecata pentru ca i-a lezat imaginea cu acea intrebare, cat face radical din 9. L-am sunat de 20 de ori, pentru ca-mi tot inchidea. Dar am reusit sa-l pacalesc. A ras cu atata pofta, incat l-as lua si l-as pune pe genericul emisiunii. Mi-a zis ca o sa ramana o farsa istorica, pentru ca nu si-o luase de la nimeni pana la mine. Iar pe Radu Moraru l-am sunat imediat dupa ce o intrebase, in direct, pe Andreea Marin daca e insarcinata. Dupa aceasta emisiune si-a facut un promo in care folosea vocea Andreei si o bucatica din piesa de la "Surprize, surprize". I-am spus ca sunt avocatul firmei Prime Time si i-am adus la cunostinta ca-l dau in judecata pentru ca foloseste piesa in promo. S-a enervat si s-a ratoit la mine: "Bai, baiete, dar tu cine te crezi? Ca dau cu tine de pamant, si cu Lazarov!" Eu i-am multumit si l-am atentionat: "Nu uita ca orice nas isi are nasul!"".

    BOLNAV DE INIMA. Pentru a fabrica o farsa, Jugaru munceste multe ore. Isi studiaza foarte bine "victima", desi niciodata nu stie care va fi rezultatul: "Este ca la un meci de fotbal. Nu ai cum sa stii cu certitudine care va fi scorul. Este foarte greu, dar merita. 90% din oamenii care imi scriu imi trimit doar un numar de telefon si numele persoanei pe care vor sa o pacalesc. Cei mai multi propun farse cu masina. Dar mi-au cerut sa le sun mamele si sa le zic ca baiatul sau fiica lor s-a sinucis. Nu pot sa fac asa ceva".

    A copt cateva farse atat de reusite, incat si le-a atasat, cu mandrie, la CV. "Odata, m-am prezentat unui ungur ca sunt de la Institutul de circulatie a banilor. L-am pus sa scoata din portofel bancnota de un milion de lei. Omul s-a ingrozit cand i-am zis ce serie avea! Eu lucrez cu amanunte coplesitoare, iar cei pacaliti sunt uimiti cum de reusesc sa descopar lucruri foarte intime". In cariera sa de farsor, Gabi Jugaru era sa provoace si un infarct. "Am stat o jumatate de ora sa calmez o femeie. Nu-si revenea din soc. Avea in gazda un american, iar eu i-am spus ca sunt de la SRI si ca vor veni niste baieti cu cagule sa-l ia pe chirias. Cel care i-a facut farsa, respectiv fiica-sa, isi iubea mama, dar nu stiu daca nu o iubea prea mult. Uitase sa-mi spuna ca sufera de inima."

    "90% din oamenii care imi scriu imi trimit doar un numar de telefon si numele persoanei pe care vor sa o pacalesc. Cei mai multi propun farse cu masina. Dar mi-au cerut si lucruri groaznice. De pilda, sa le sun mamele si sa le zic ca baiatul sau fiica lor s-a sinucis. Nu pot sa fac asa ceva" - Gabi Jugaru, farsor

    Hobby-ul meu de baza ramane bucataria! Sunt un foarte bun bucatar, dar si un gurmand de exceptie! V-as recomanda ca reteta a zilei "Farsa à la Jugaru": se ia un telefon, un numar de telefon al unei persoane despre care stii cat mai multe amanunte, se pun la foc rapid, mesteci cu degetul pe tastele telefonului numarul respectiv, adaugi in microfon sare si piper, folosesti limba pentru a verifica gustul produsului. Mare grija la cata sare si piper puneti si, mai ales, la cat de fierbinte e produsul cand vreti sa-l gustati! Ustura rau!

    HUIDU S-A FRIPT DE CATEVA ORI

    Gabi Jugaru i-a pacalit pana si pe Carcotasi. S-au fript atat de des, incat de cate ori se confrunta cu situatii mai ciudate, Serban Huidu si Mihai Gainusa dau vina pe Jugaru. Iata o poveste adevarata: "La 2:30 dimineata, batai in usa. Se da Serban jos din pat, isi trage halatul pe el si se duce sa deschida. Vede un pompier cu tulumba si un altul cu toporul in mana. Era si administratorul, cu ochii carpiti de somn. Plus mult fum pe casa scarii. Dupa ce se confrunta cu acest tablou, inchide usa si se duce in pat bombanind: "Jugarule, Jugarule! Ma lasi?". Cristina, sotia, il intreaba ce s-a intamplat. Cand a auzit ca la usa erau pompierii, si-a amintit imediat ca lasase o cratita pe foc in celalalt apartament. S-a ridicat ca arsa din pat si a inceput sa strige: "Nu-i Jugaru, eu am uitat mancarea pe aragaz!" Serban nu se putea abtine din ras, crezand in continuare ca-i o farsa. Dupa ce mi-a povestit patania, i-am spus lui Serban: "Ai grija, cred ca ai facut Jugarufobie!"".

    De curand, am fost la targ sa-mi vand masina. Nimeni nu indraznea sa se apropie prea mult. Oamenii voiau sa o vada, dar nu le venea a crede ca eu chiar ma aflam acolo ca sa-mi vand Mercedes-ul. Asta-i reversul medaliei Gabi Jugaru, farsor
    ×
    Subiecte în articol: gabriel i-am editie de colectie jugaru