MIJLOC DE COMUNICARE
Privit cu reticenta la inceput, mesajul scurt a devenit cel mai popular serviciu oferit de telefonia mobila, imediat dupa voce.
Au trecut 13 ani de la momentul in care a fost trimis cu succes primul mesaj scurt din lume. La short message service, pentru cunoscatori, sau mai simplu, SMS-ul, avem si noi, romanii, acces si acest lucru se intampla de cativa ani. Iulia Oancea, Manager Consumer VAS, la Connex Vodafone, comenteaza succesul inregistrat de acest serviciu in randul clientilor romani: "Utilizarea serviciilor SMS a crescut atat global, datorita cresterii numarului de utilizatori, cat si la nivel de client, ceea ce face din SMS un produs matur. Principalele atuuri ale mesajelor scrise sunt omniprezenta si simplitatea." Tot in opinia Iuliei Oancea, SMS-ul are alte trei puncte forte: discretia, neconventionalitatea si rapiditatea. "O data cu raspandirea telefoniei mobile, si SMS-ul cunoaste o adoptie sporita. In acelasi timp, pe masura ce numarul telefoanelor mobile creste in randul tinerilor, se observa o sporire a utilizarii SMS-ului, ca si mijloc de comunicare neconventionala", explica reprezentantul Connex Vodafone.
DEPENDENTI. Potrivit rezultatelor sondajului CURS, media SMS-urilor trimise de respondenti in noiembrie 2005 este de 18. Barbatii au trimis 20 de mesaje scurte, iar femeile, 16 mesaje scurte. Cine are dexteritate in manevrarea tastelor, cine a memorat pozitionarea literelor si a cifrelor la mobil? Credem pe cuvant analiza sociologilor si informam cititorul ca aceia care au varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani trimit aproape 32 de astfel de mesaje. Grupa "31-55" prefera sa apeleze la acest serviciu de 11 ori pe luna, iar categoria "56+", trimite 3 mesaje pe luna. Cei care s-au oprit inainte de liceu cu invatatul trimit 11 SMS/luna, cei care sunt absolventi de liceu trimit 24, iar cei cu studii peste liceu trimit 16 SMS-uri pe luna. Cei care castiga peste medie apasa "Send SMS" de 21 de ori/luna, iar cei care au venituri sub medie procedeaza astfel de 13 ori. In comune si sate, clientii serviciilor mobile trimit 15 SMS-uri/luna, iar la orase se trimit 18 mesaje scurte. Esticii se folosesc cel mai des de acest serviciu, 29 SMS/luna. Pe locul doi se situeaza bucurestenii, 25 SMS/luna, urmati de sudici, cu 15 mesaje scurte, si vestici, cu 12 SMS-uri.
DE CE? Alina Balsanu, Senior Product Manager Orange Romania, este de parere ca serviciul de mesaje scrise inregistreaza o tendinta ascendenta datorita tarifului avantajos si a usurintei in comunicare. Principala categorie de utilizatori ai acestui serviciu sunt tinerii, care isi gestioneaza cu mai multa atentie consumul si vor sa se exprime liber, diferit. In 2005, numarul mesajelor scrise trimise de Valentineâs Day din reteaua Orange s-a dublat fata de anul precedent. La 14 Februarie 2005 din reteaua Orange au fost expediate 3.062.534 mesaje scrise. In perioada sarbatorilor de Pasti din 2005 s-au trimis 19 milioane SMS-uri. Cel mai mare trafic s-a inregistrat la 1 Mai, cand s-au trimis 8 milioane mesaje scrise. In perioada 24, 25, 26 decembrie 2005 din reteaua Orange s-au trimis peste 15.658 milioane mesaje scrise reprezentand o crestere de 72% fata de aceeasi perioada a anului 2004. De Revelion, in 31 decembrie 2005, 1 si 2 ianuarie 2006, s-au trimis din reteaua Orange 14,6 milioane SMS-uri. In 2005, traficul de SMS in reteaua Connex Vodafone aproape s-a dublat fata de anul 2004.
|
OBLIGATIIIn perioada Sarbatorilor, abonatii la telefonia mobila isi tocesc buricele degetelor tastand mesaje. Cei care le primesc nici nu se mai obosesc sa le citeasca, mai ales daca incep cu urarea "Fie ca...". Psihologii afirma ca SMS-urile nu reusesc sa transmita emotii in astfel de perioade pentru ca metoda folosita de utilizatori este aceea de "Forward", primesti un mesaj si, din lipsa de timp sau inspiratie, il transmiti mai departe. Potrivit Zapp, numarul SMS-urilor trimise din aceasta retea a crescut cu 40% in 2005 fata de 2004. In perioada Sarbatorilor, numarul SMS-urilor care au fost trimise din reteaua Zapp a fost de cinci ori mai mare decat in zilele obisnuite. Cresterea fata de aceeasi perioada din anul precedent a fost de 140%-150%. |
CAte SMS-uri ati trimis luna trecuta? |
Citește pe Antena3.ro