LA INVIERE
Noaptea cand se traieste minunea minunilor: Invierea Domnului. Mii de crestini merg la biserici pentru a primi Lumina.
Oameni de la sate, oameni de la orase, saraci si bogati, tineri si mai putin tineri, femei si barbati, copii si bunici, cu totii imbraca haine noi, pastrand traditia ca de Pasti sa te innoiesti, si se indreapta in grupuri spre lacasurile de cult. Bisericile devin neincapatoare. Cine nu vine din timp trebuie sa se multumeasca cu un loc pe bordura. Dintr-o data, se aude indemnul preotilor: "Veniti de luati lumina!". Usor, usor, noaptea devine zi. Este o ocazie in care unul altuia trebuie sa isi daruiasca un zambet cu lumanarea intinsa, pentru ca flacara sa devina mai puternica. Se anunta minunea: "Hristos a inviat!". Multimea incepe sa cante. Cei care venisera doar pentru a primi Lumina Invierii acum se retrag la casele lor, cu gandul ca vor reveni a doua zi dis-de-dimineata pentru a lua anafura. Ceilalti raman pana la sfarsitul slujbei. Cat la suta dintre cei care au raspuns la intrebarile adresate de operatorii Centrului de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) merg de obicei in ajunul Pastilor la biserica la Inviere? 81%. 18% nu merg, iar 1% nu au raspuns la intrebare.
FEMEILE. Au facut cozonaci toata saptamana, au inrosit oua, au gatit mielul si tot nu s-au simtit atat de obosite incat sa renunte la slujba de Inviere. 82% dintre femei merg de obicei la biserica in seara de Pasti. 16% nu merg, iar 25% nu au dat nici un raspuns. Cateva procente mai jos regasim categoria grea, cea a barbatilor. 79% dintre ei merg sa auda cu urechile lor cuvintele preotilor rostite o data intr-un an. 20% dintre ei nu fac act de prezenta, iar 1% au preferat varianta NS/NR. 89% dintre persoanele care se incadreaza in categoria "18-30" au raspuns afirmativ la intrebarea: "De obicei, in ajunul Pastilor, mergeti la biserica la Inviere?", ceea ce inseamna ca tinerii sunt mult mai numerosi decat crestinii peste 31 de ani. 10% dintre cei cu varstele intre 18 si 30 de ani nu au acest obicei. 79% dintre cei cu varstele cuprinse intre 31 si 55 de ani trec pe la biserica in praznicul marii sarbatori, iar 19% au alte planuri. Ora tarzie, teama de vagabonzi ori drumul lung si obositor impiedica 21% dintre cei care au peste 56 de ani sa nu ajunga la biserica in noaptea de Pasti. 78% dintre ei insa au infruntat aceste probleme. 80% dintre cei cu studii sub liceu se duc la slujba, iar 19%, nu. 81% dintre respondentii cu liceul absolvit cunosc importanta sarbatorii si o onoreaza. Numerosi sunt si cei care au studii peste liceu (82%) si vin la biserica. O privire aruncata peste criteriul veniturilor, si nici o diferenta. Cu venituri sub medie sau venituri peste medie, rezultatele sunt identice: 81% spun clar "Da", merg de obicei la biserica in ajunul Pastilor, 18% au raspuns "Nu", iar 1% s-au abtinut.
SURPRIZA. Am fost tentat sa cred ca in mediul rural sunt mai multe persoane care merg la slujba de Pasti decat in mediul urban. M-am inselat. Conform sondajului, cei din mediul urban (81%) sunt mai multi. Diferenta nu este semnificativa, dat fiind ca vorbim de un singur procent (80% dintre cei care locuiesc in mediul rural au raspuns afirmativ la intrebare). 87% dintre estici au obiceiul de a merge la biserica, pe locul doi se afla bucurestenii (85%), apoi ce din sud (82%), iar clasamentul se incheie cu vestul (75%).
ZI DOMNE, ZI! Curiozitatea a facut ca celor care au raspuns afirmativ la intrebarea: "De obicei, in ajunul Pastilor mergeti la biserica la Inviere?" sa li se mai adreseze inca una: "Cu cine mergeti, de obicei, la Inviere?". Iata ce raspunsuri au fost servite: 7% merg singuri; 44% cu membrii gospodariei; 30% cu rude/toata familia; 4% cu vecini, 13% cu prieteni, 1% cu alte persoane, iar 1% nu raspund. Cu cine merg barbatii? Dar femeile? Aveti putintica rabdare. O sa trec direct la raspunsul "cu alte persoane". Barbatii nu au ales aceasta varianta, in schimb femeile, da. 1% sunt insotite de alte persoane, care nu sunt membrii gospodariei, nici rude, nici vecini, nici prieteni.... Atunci cine sunt? 7% dintre barbati si 7% dintre femei merg singuri la biserica. Ar trebui sa le facem cunostinta. Se imprietenesc si la anul nu se mai intampla sa fie singuri. Revenind, 45% dintre barbati si 43% dintre femei merg la Inviere cu membrii gospodariei. 29% dintre barbati si 32% dintre femei isi au alaturi rudele sau toata familia. 6% dintre femei merg la biserica cu vecinii, iar alte 10% dintre femei merg insotite de prieteni. 35% dintre cei cu varstele cuprinse intre 18 si 30 de ani merg la slujba de Pasti cu prietenii, 31% cu membrii gospodariei, iar 29% cu toata familia. Un pas mai sus, categoria "31-55". Jumatate din membrii ei merg de obicei la Inviere cu membrii gospodariei, 3% cu vecinii, 6% nu au cu cine si merg singuri, iar 32% merg cu toata familia ori rude. 11% dintre cei trecuti de 56 de ani merg singuri la Inviere. 45% dintre acestia sunt norocosi si merg cu membrii gospodariei, 29% cu rudele, cu toata familia, 8% cu vecinii, iar 4% cu prietenii. Ei, 2% merg insotite de alte persoane. 45% dintre cei cu studii sub liceu impartasesc bucuria Pastilor cu membrii gospodariei, iar 29% dintre cei cu liceu se duc la biserica cu membrii familiei. Chestionatii cu studii peste liceu au raspuns in felul urmator: 6% merg neinsotiti, 41% cu membrii gospodariei, 36% cu rude, toata familia, 2% cu vecinii, 13% cu prietenii, iar 1% s-au abtinut.
| ||
PRAZNICUL PASTILOR |
"Dupa ce a trecut sambata (â¦), au venit Maria Magdalena si cealalta Marie, ca sa vada mormantul. Si, iata, s-a facut cutremur mare, ca ingerul Domnului, coborand din cer si venind, a pravalit piatra si sedea deasupra ei. Si infatisarea lui era ca fulgerul si imbracamintea lui alba ca zapada"
Matei, 28, 1-3 |
"Si de frica lui s-au cutremurat cei ce pazeau si s-au facut ca morti. Iar ingerul, raspunzand, a zis femeilor: Nu va temeti, ca stiu ca pe Iisus cel rastignit Il cautati. Nu este aici, caci S-a sculat precum a zis; veniti de vedeti locul in care a zacut. Si degraba mergand, spuneti ucenicilor Lui ca S-a sculat din morti"
Matei, 28, 2-7 |
"Dar cand mergeau ele sa vesteasca ucenicilor, iata Iisus le-a intampinat, zicand: Bucurati-va! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui si I s-au inchinat.
Atunci Iisus le-a zis: Nu va temeti. Duceti-va si vestiti fratilor Mei, ca sa mearga in Galileea, si acolo Ma vor vedea"
Matei, 28, 9-10 |
Citește pe Antena3.ro
|
SE STA PANA LA SFARSITIntrebarea "Cam cat timp stati de obicei la slujba de Inviere?" a fost adresata doar celor care au raspuns ca merg de obicei in ajunul Pastilor la biserica la Inviere. 42% dintre aceste persoane au raspuns ca stau doar sa ia lumina. Cei mai numerosi insa sunt cei care stau pana la sfarsitul slujbei, pana cand se inconjoara biserica (57%). 45% dintre barbati stau pana iau lumina, iar 60% dintre femei raman pana la final. Cei mai multi dintre cei care raman pana la sfarsitul ceremonialului sunt cei care au peste 56 de ani, 66%. Ei sunt urmati de grupa "31-55", cu 55 de procente. DE ABIA DUPA CE SUNT SFINTITE BUCATELE SE CONSUMAAvand Crucea si Sfanta Evanghelie in mana, precedat de purtatorii prapurilor si ai icoanei cu Invierea Domnului, urmat de alaiul de credinciosi care, fiecare, tine in mana o lumanare aprinsa, preotul iese din biserica si o inconjoara de trei ori. In urma lor, usile se inchid, iar in biserica nu ramane nimeni. Serviciul divin se va desfasura afara. Iar cand preotul va rosti "Hristos a inviat!", toti ii vor raspunde, recunoscand taina Invierii, "Adevarat a inviat!". Aceasta va fi, de altfel, formula de salut timp de 40 de zile, pana la Sarbatoarea Inaltarii Domnului. Pastrand lumanarea aprinsa, fiecare se intoarce acasa, trece pragul (pe care in unele sate era asezata o brazda de iarba verde) si face o mica cruce pe peretele dinspre rasarit, afumandu-l cu lumanarea, pe care o pastreaza tot anul. Reintorsi la biserica, cu un cos sau o "straita" in care au pus alimentele (pasca, oua rosii, carne de miel, sare si vin), oamenii participa la Liturghie si la "sfintirea bucatelor". Abia dupa aceasta le este permis sa le consume. UNII MERG SI DIMINEATACei care nu au stat pana la sfarsitul slujbei de Inviere revin in dimineata marii sarbatori pentru a lua anafura. Doar dupa ce mananca pe stomacul gol painica inmuiata in vin pot ciocni si manca miel. Cati la suta dintre cei chestionati de operatorii CURS merg de obicei in ziua de Pasti la biserica dimineata? 44%. 53% dintre respondenti nu au acest obicei, iar 3% nu au dat un raspuns la aceasta intrebare. 49% dintre femei merg la biserica in dimineata Pastilor. 58% dintre barbati au raspuns "Nu" la intrebare. 55% dintre cei trecuti de 56 de ani au raspuns "Da". |