Cel mai important factor in mentinerea sanatatii este alimentatia corecta.
Era vitezei a adus dupa sine o mare afacere pentru producatorii si comerciantii de produse alimentare si un plus de confort pentru consumatori - semipreparatele. Dar chiar si asa⦠aproape gata, aceste produse nu pot fi prezentate oricum consumatorilor.
Cel mai important factor in mentinerea sanatatii este alimentatia corecta.
Era vitezei a adus dupa sine o mare afacere pentru producatorii si comerciantii de produse alimentare si un plus de confort pentru consumatori - semipreparatele. Dar chiar si asa⦠aproape gata, aceste produse nu pot fi prezentate oricum consumatorilor. Trebuie sa aiba un aspect agreat de client, miros si gust placut si termen de valabilitate cat mai mare.
Pentru a satisface aceste deziderate, alimentele sunt prelucrate prin inglobarea de asa-zisi aditivi alimentari, coloranti, emulgatori, stabilizatori, antioxidanti, conservanti, aromatizanti etc., care se regasesc in compozitia inscriptionata pe ambalaj, acolo unde exista, sub forma unor coduri. Cu toate ca acesti aditivi sunt utilizati doar cu avizul Ministerului Sanatatii si la prima vedere par inofensivi, s-a constatat ca lucrurile stau cu totul altfel.
Cercetari recente au aratat ca zaharina, sau E 954, cum apare ea pe ambalaj, prezinta potential cancerigen, ceea ce a facut ca in multe tari sa fie recomandata retragerea ei din consum.
INVESTIGATIE. In alimentele pe care le mancati in mod obisnuit ati spune ca exista⦠foarte multe chimicale. Aceasta este parerea a 16 procente dintre cei chestionati de operatorii CURS. In marea lor parte acestia sunt femei (18%), cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani (17%), un nivel de educatie mediu (21%), un venit peste medie (20%) si provin din mediul urban (21%), mai precis din estul si vestul tarii (10%).
Destul de preocupati de substantele chimice din alimente sunt 40 de procente din respondentii sondajului. Ei sunt femei (41%), cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani (42%), un nivel de educatie peste liceu (45%), venitul mediu lunar peste medie (41%), locuiesc in mediul urban (44%), in sudul tarii (43%).
AUTORITATI. In opinia respondentilor sondajului, autoritatile in domeniu sunt foarte putin/ deloc preocupate de substantele chimice din alimente (38%).
Cei care au bifat aceasta varianta de raspuns sunt preponderent barbati (39%), cu varsta cuprinsa intre 31 si 55 de ani (39%), cu un nivel mediu de educatie (43%), un venit lunar peste medie (44%), care locuiesc in mediul urban (48%), in Bucuresti (51%). Cu toate ca autoritatile in domeniu incearca sa realizeze tot felul de campanii de comunicare, un sondaj realizat recent de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor reliefeaza faptul ca increderea romanilor in aceasta instututie este mica. Totusi, daca accesezi adresa acestei organizatii vei afla ca⦠"Nu esti singur!".
38%
|
dintre respondenti considera ca autoritatile sunt foarte putin preocupate de substantele chimice din alimente
|
In alimentele pe care
le mancati in mod
obisnuit ati spune
ca exista...
|
- 48% dintre respondenti considera ca in alimentele pe care le mananca in mod obisnuit exista multe chimicale
- 27%, putine chimicale - 16%, foarte multe chimicale - 5% nu au raspuns - 4% considera ca sunt foarte putine chimicale |
Cat de preocupate sunt autoritatile din Romania de substantele chimice din alimente?
|
- 38% dintre intervievati considera ca autoritatile sunt foarte putin sau deloc preocupate de substantele chimice din alimente
- 37%, destul de putin preocupate - 14%, destul de preocupate - 8% nu au raspuns |
Cat de preocupat
sunteti de substantele chimice din alimente?
|
- 40% dintre respondenti afirma ca sunt destul de preocupati de substantele chimice din alimente
- 23%, foarte preocupati - 22%, destul de putin preocupati - 11%, foarte putin sau deloc preocupati - 4% dintre respondenti nu au raspuns |
Margarina, un produs vegetalâ¦
|
O gaselnita alimentara deosebit de interesanta a vremurilor in care traim este margarina, despre care se afirma ca este un produs natural. La baza procesului de fabricatie stau, ce-i drept, uleiurile vegetale. Cu toate acestea, nutritionistii avertizeaza ca margarina este mai periculoasa decat grasimile naturale animale. Pe termen lung, margarina determina aparitia bolilor cardiovasculare si neurodegenerative. Afecteaza sistemul imunitar, determina o sensibilitate mai mare la infectii, intoxicatii si chiar cancer. Specialistii considera ca margarina poate dezvolta si rezistenta la insulina, in cazul diabeticilor. Margarinele sunt grasimi vegetale solidificate prin hidrogenare, procedeu tehnologic aplicat la nivel industrial. Se obtine un produs asemanator untului.
Cu toate acestea, grasimile de origine vegetala sunt transformate in grasimi artificiale. Aceste grasimi sunt asemanatoare celor animale, dar sunt periculoase pentru sanatate, atentioneaza specialistii. Mai mult, aceste grasimi se gasesc in numeroase produse alimentare. Margarina sau grasimile vegetale hidrogenate sunt asimilate in foarte multe produse. Maioneze, unele sortimente de paine, biscuiti, produse de patiserie, bomboane, ciocolata, snacksuri, chipsuri sau pop-corn, toate contin "grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate". |
Vitaminele, substante chimice
|
Specialistii incadreaza si vitaminele in categoria substantelor chimice complexe ce indeplinesc un rol esential in functionarea normala a organismului omenesc. Vitaminele se gasesc in majoritatea alimentelor de provenienta naturala si sunt absolut necesare pentru cresterea, mentinerea vitalitatii si bunastarea generala a organismului nostru. Comparativ cu celelalte substante nutritive, proteine, grasimi si carbohidrati, necesarul de vitamine este mai mic, dar lipsa unei singure vitamine poate pune in pericol intregul echilibru, spun specialistii.
|