x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Suflete curate

Suflete curate

de Alex Anghel    |    Cristian Pasarica    |    Alina Nasta    |    17 Apr 2006   •   00:00
Suflete curate
SERILE CAPSA
Cea mai importanta sarbatoare religioasa a romanilor este Pastile. De Inviere, fiecare dintre noi acorda o mai mare importanta traditiilor stravechi, acestea fiind respectate cu strictete.

Din sondajul realizat de CURS in luna martie reiese faptul ca sarbatoarea Pastilor ocupa primul loc in inima romanilor, in procent de 47%, urmata de sarbatoarea Craciunului. De Pasti mergem mai mult decat de obicei la biserica, mergem impreuna cu familia si prietenii sa luam lumina. E momentul acela din an cand incercam sa fim mai buni, cand avem puterea sa iertam, sa lasam grijile la o parte, sa punem mai presus de toate binele aproapelui nostru. Pastile este singura sarbatoare care reuseste sa-i tina pe romani acasa, in jurul familiei. Noaptea de Inviere ne da sansa unui nou inceput, sansa de a ne face curatenie in suflet. Totodata, saptamana de dinaintea Pastilor este un bun prilej de a face curatenie generala in gospodarie (50% dintre romani incep sa faca curatenie cu doua saptamani inaintea sarbatorii). De mentionat este faptul ca si in vremuri mai intunecate, precum perioada dinainte de 1989, romanii au dat o mare importanta acestei sarbatori. Culoarea rosie are o semnificatie aparte, iar traditia de a vopsi ouale in rosu variaza de la o regiune la alta. Unii au transformat acest obicei intr-o adevarata arta. Pe langa traditionalele oua, la masa de Pasti romanii prefera sa consume in proportie de 13% preparate din carne de miel, alaturi de cozonac, pasca si prajituri. Prin urmare, va asteptam luni, 17 aprilie, la Casa Capsa, incepand cu ora 19:00, cu mai multe sau mai putine pacate pentru a dezbate cu patima.
Intarire, har si pace!

TE INNOIESTI


Curatenia din case si din suflete nu poate fi deplina fara a purta haine noi. Traditia spune ca fetele trebuia sa coasa si sa teasa o camasa in Postul Pastilor. Astfel, cu mic cu mare ne innoim garderoba pentru a intampina cum se cuvine Invierea. Pe langa insemnatatea sa spirituala, Postul Pastilor este benefic si pentru sanatate, in sensul de purificare si detoxifiere. Asadar, pentru a fi complet, Postul Pastilor trebuie tinut atat din punct de vedere al alimentatiei, cat si completat prin rugaciune.

×
Subiecte în articol: editie de colectie