x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Editie de colectie Topul grijilor

Topul grijilor

de Carmen Plesa    |    18 Iul 2005   •   00:00
Topul grijilor
FRAMANTARE
Lipsa posibilitatilor materiale, starea de sanatate precara, viitorul copiilor lor sunt principalele motive pentru care romanii isi fac din ce in ce mai multe griji.

O treime din romani au insomnii, palpitatii si se framanta, in general, din cauza banilor. Mai precis, din cauza lipsei acestora. 30,5% dintre cei care au raspuns sondajului CURS spun ca neajunsurile, lipsurile financiare reprezinta principala problema care ii preocupa. In topul ingrijorarilor se mai afla starea de sanatate - pe locul doi, viitorul copiilor, locul de munca, examenele sau studiile, dar si lipsa unei locuinte.

SUPARATI. Barbatii sunt ceva mai stresati de lipsa banilor decat femeile - 33% dintre ei se framanta pe teme financiare. Doamnele intervievate sunt cu cateva procente mai boeme - 29% s-au declarat preocupate de lipsa banilor. Un sfert din intervievatii care au peste 56 de ani sunt suparati din cauza lipsei banilor. Proportia nemultumitilor creste la categoria de varsta 31-55 de ani pana la 37%. Cei intre 15 si 30 de ani sunt ceva mai linistiti - 26% se plang de lipsa banilor. Cei care au peste 56 de ani se framanta in principal din cauza starii de sanatate (34% din aceasta categorie de intervievati). Ai carte, ai parte. Dovada ca doar 23% dintre cei care au studii peste liceu sunt preocupati de lipsa banilor, pe cand cei sub liceu sau cu liceu sunt suparati in proportie de 32%. O treime din intervievatii cu venituri sub medie sunt preocupati de probleme financiare. 26% din cei cu venituri peste medie se framanta tot din cauza banilor.

PREOCUPARE. Cei care citesc ziarele de cateva ori pe luna sunt preocupati de problemele financiare in proportie de 34%. O treime din cei care nu citesc deloc ziare sunt preocupati de neajunsurile materiale. Cei mai informati, care citesc ziare de cateva ori pe saptamana, sunt mai impacati: doar 28% dintre ei se plang de lipsa banilor. Cei care urmaresc programele tv de cateva ori pe saptamana sunt ingrijorati in proportie de 31% de lipsa banilor.
Ingrijorarea financiara cade pe locul doi in topul problemelor pentru cei care nu urmaresc deloc programele tv. Acestia sunt preocupati intr-un procent foarte mare de starea de sanatate (36%), si abia dupa aceea de bani (29%). Un sfert dintre intervievatii care se uita la televizor de cateva ori pe luna sau mai rar se plang de neajunsuri materiale.

TINERII SUNT OPTIMISTI


Inspirata urare, pentru ca, asa cum arata sondajul CURS, 15,6% din intervievati au pus "starea sanatatii" pe locul 2 in topul problemelor care ii framanta. Femeile sunt mai preocupate de acest lucru decat barbatii. 17% dintre doamnele chestionate si 14% dintre domni au pus sanatatea pe locul 2. Locul de munca e pe locul 3 la motive de ingrijorare pentru 10% din barbati. La femei, locul 3 la preocupari il reprezinta viitorul copiilor (13% se gandesc la acest lucru). Tinerii sunt optimisti in privinta starii de sanatate - doar 6% dintre cei care au intre 15 si 30 de ani sunt preocupati de aceasta pro-blema.

BUCURESTENII SI DOBROGENII SUNT CEI MAI RELAXATI FINANCIAR


O treime din cei care nu asculta radioul sunt ingrijorati de lipsa banilor. Din aceeasi cauza se framanta 31% dintre cei care asculta radioul de mai multe ori pe saptamana si 28 de procente dintre cei care asculta de mai multe ori pe luna.
O proportie de 34% dintre cei care locuiesc in mediul rural sunt nemultumiti de lipsa banilor. Cei care stau in oras sunt usor mai linistiti in acesta privinta (27% din intervievati se framanta pe teme financiare). Moldovenii par sa stea cel mai prost cu banii. 35% din cei care locuiesc in Moldova si au raspuns la sondaj sunt ingrijorati de lipsa banilor. Moldovenii sunt urmati de olteni - in proportie de 33% ingrijorati financiar - si de cei din Crisana - Maramures (32%).
Procentul celor cu griji materiale scade la 30 in Muntenia, Banat si Transilvania. Cei mai relaxati financiar sunt cei din Dobrogea (doar 24 de procente considera lipsa banilor o problema apasatoare) si Bucuresti - unde 22 de procente din cei intervievati sunt preocupati de lipsa banilor.

STAREA SANATATII, PE LOCUL DOI


Cei care au studii sub liceu pun starea sanatatii pe locul doi in topul problemelor care-i preocupa (19%). Urmatoarea preocupare o reprezinta viitorul copiilor (pentru care se framanta 9% din intervievati), urmata de grija pentru un loc de munca (problema pe care si-o pun 8% din intervievati). Pentru cei cu liceu, sanatatea e pe locul doi in topul problemelor (13 procente din intervievati), urmata de procuparea pentru viitorul copiilor (12 procente) si locul de munca (10 procente). Cei care au studii superioare pun viitorul copiilor pe locul doi in topul ingrijorarilor (13 procente).

Care este problema personala care va preocupa (va framanta) cel mai mult in prezent?
  • Cei bogati sunt ingrijorati de viitorul copiilor (15%), pe locul doi, dupa bani.
  • Dupa neajunsurile financiare, cei cu venituri sub medie se ingrijoreaza de starea de sanatate (19 procente din cei chestionati).
  • Cei care nu citesc ziare deloc sunt mult mai preocupati de starea de sanatate, decat cei care le citesc de cateva ori pe saptamana (20% din cei care nu citesc deloc presa, 14% din cei care citesc de mai multe ori pe saptamana).
  • Click pentru a mari imaginea
    ×