x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Zurgalai

de Dana Andronie    |    09 Oct 2006   •   00:00
Zurgalai
CARIERA JURIDICA
Prin anii ’50, compozitorul american Les Paul a avut proasta inspiratie sa plagieze "zurgalaii" ovreiului-roman Richard Stein.

Ce i-o fi venit lui Les Paul sa copieze o piesa de notorietate internationala? Probabil ca a vrut sa devina celebru. Dorinta i-a fost indeplinita cu varf si-ndesat! A ramas in istorie ca "manglitor" de drepturi de autor al compozitiei "Sania cu zurgalai". Si s-a mai ales si cu un proces international. Pe care l-a castigat, bineinteles, Richard Stein. Insa, in 2000, la opt ani de la moartea lui Stein, "Sania cu zurgalai" a reaparut, cu titlul "Johnny, the Boy For Me", pe albumul cantaretei belgiene Vaya con Dios. Compozitor: Les Paul. Se pare ca lui Les Paul ii plac procesele. Curat masochism!

In iulie 2001, Comisia antiplagiat a Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania - Asociatia Drepturilor de Autor (UCMR-ADA), s-a sesizat din oficiu. Horia Moculescu a amenintat ca-l va contacta pe producatorul albumului pentru a se corecta greseala. Cu toate ca Mocu a tunat si-a fulgerat, "zurgalaii" au continuat sa zornaie cu numele americanului. Asa ca au ajuns din nou in instanta. "Pe langa acesti hoti ordinari, Les Paul si Vaya con Dios, au mai aparut unii, la noi in tara. E vorba despre autorii manualului de muzica pentru scoala generala, editat acum cativa ani. Acesti autori, ca niste analfabeti muzicali ce sunt, au mentionat «Sania cu zurgalai» a lui Stein drept melodie populara. Si tot ei, in acelasi manual, au publicat melodia mea, «Anul 2000», fara sa ma consulte si fara sa ma ia in considerare la drepturile de autor. Furtul si ignoranta fac intotdeauna casa buna", declara Moculescu in presa anul trecut.

CUNOASTEM... La cine a ramas "Sania cu zurgalai", pana la urma? Ei bine, Vaya con Dios a sustinut in aceasta vara un recital la Festivalul Callatis si n-a ratat ocazia sa cante "Johnny, the Boy For Me". La conferinta de presa de dinaintea concertului, atat solista, Dani Klein, cat si ceilalti membri ai trupei, s-au facut ca ploua cand ziaristii au adus in discutie "Sania cu zurgalai". Stiti cine s-a suparat? Dani Klein! Asta-i chiar culmea! Canti ceea ce nu-ti apartine de drept, si tot tu esti aia bosumflata? Nu te supara soro, dar n-ar fi trebuit sa fie taman invers? Si mai ai si tupeul sa vii sa-mi canti copia, cand eu stiu foarte bine cum suna originalul.

Nu ne-am mira daca cineva s-ar trezi sa fure "Valurile Dunarii" (piesa lui Iosif Ivanovici) si sa declare ca s-a inspirat din apele Tamisei... Sau sa-l ia pe "Ionel, Ionule" (melodia lui Claude Romano, alias George Sbarcea) si sa-l faca "Johnny, the best".

ADMIRATIE VS ADULATIE

"Valoarea artei sta in originalitate. Publicul e ca un colectionar. De ce sa-i dai falsuri? Pe de alta parte, imitatia poate fi amuzanta, dar numai daca este declarata ca atare. Altfel e doar lipsa de respect pentru public. Prima faza a invatarii e imitarea. Un student isi imita profesorul la fel cum un copil isi imita parintii. Din admiratie. Dar admiratia nu trebuie sa se transforme in adulatie!" Avertizeaza actorul George Ivascu, cel care a fost o vreme studentul, apoi asistentul lui Dem Radulescu (un maestru care interzicea sa fie imitat). (Pompiliu Kostas Radulescu)

PROSTITUATE CU PENEL

"Cand este vorba de plagiat in arta plasica, totul se rezuma la bani! Nu la renume, nu la recunoastere. Cu o lucrare copiata nu te poti lauda! Deci, vorbim doar de bani. Exista insa copiere, inspiratie, apartenenta la o scoala. Plagiatul e cu totul altceva. Lucrarea plagiata e dedicata vanzarii, nu expunerii! Nu vreau sa dau nume, dar e o practica suficient de des intalnita. Eu una marturisesc ca nu am primit niciodata o asemenea propunere. Mi se pare oricum indecent si pagubos. Eu sunt un artist serios!", declara sculptorul Ana Rus. (Pompiliu Kostas Radulescu)

MAFIE CARE PRODUCE PE BANDA FALSURI

Cei mai falsificati artisti romani sunt, evident, si cei mai cotati pe piata internationala de arta: pictorul Victor Brauner si sculptorul Constantin Brancusi. In privinta acestuia din urma, se pare ca exista o adevarata mafie care produce pe banda asa-zise lucrari ale sale din tinerete. Unul dintre cei suspectati ca au pus in circulatie falsuri Brancusi este un oarecare Lucian Radu Stanciu. Acesta sustine ferm ca a descoperit in podurile unor case din Gorj sau prin alte locuri mai multe sculpturi realizate de Brancusi. Pe de alta parte, acelasi Stanciu a incercat sa le procure acestor lucrari "adeverinte" de autenticitate, reusind sa convinga mai multi scriitori sa le mentioneze in carti sau in albume de specialitate. Doua dintre aceste falsuri au ajuns, se pare, si in casa fostului premier Adrian Nastase, un colectionar inrait. Afirmatia a fost sustinuta de reputatul sculptor Vlad Ciobanu, in 2005, si intarita de criticul de arta Barbu Brezianu. Nastase neaga insa cu inversunare: "Hai sa fim seriosi!" - declara el, in presa, anul trecut. "Macar in domeniul asta nu fac lucruri stupide." (Miron Manega)

×
Subiecte în articol: editie de colectie les paul