x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Expozitie Parizescu la Craiova

Expozitie Parizescu la Craiova

15 Iun 2004   •   00:00

Muzeul de Arta din Craiova a gazduit, vineri, in premiera, expozitia de pictura a marelui maestru Vasile Parizescu, senator al Academiei Internationale de Arta Moderna de la Roma. Pictor, grafician, dar si renumit colectionar,

CRISTIAN VASILCOIU

Parizescu si-a prezentat lucrarile in Cetatea Banilor cu ocazia implinirii unui centenar de la ridicarea Palatului "Jean Mihail", care adaposteste Muzeul de Arta din Craiova.

Tehnici diverse

Altfel spus, expozitia cuprinde lucrari de pictura si grafica realizate prin mai multe tehnici, majoritatea mixte, precum ulei lucrat numai la cutit, tus, tus cu acuarela, carioca, pastel, acuarela cu pastel, laviu. Printre exponate se detaseaza lucrarea "Marea", despre care marele maestru spune ca il fascineaza profund, pentru ca "este permanent nelinistita si inseamna un sfarsit fara sfarsit". Nici peisajele citadine, din marile metropole vizitate de Parizescu, precum Moscova, Paris, Roma, New York si nici orasele Romaniei nu au fost omise in picturile artistului. Acestea mai redau natura moarta, dar si flori, in special maci si meri.

Iarna optimista

Cat despre lucrarile care redau iarna, Parizescu spune ca a dorit sa le dea o nota optimista, astfel ca a evitat sa foloseasca griurile monotone, pentru a demonstra ca "nu conteaza ce-i afara, ci ceea ce este in sufletul tau, ce-ti impui sa fie". Cromatica lui Parizescu este "vie, puternica", predominand culorile aprinse.

×