x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Fata ascunsa a cazinourilor

Fata ascunsa a cazinourilor

05 Dec 2004   •   00:00

FACETI JOCURILE! - MONEY-MANII-MONEY
Un dolar castigat te satisface de doua ori mai mult decat unul muncit. (Paul Newman - Culoarea banilor)
MARIANA VULPE

Unii fac bungee-jumping, altii se dau cu parasuta; unii alearga cu bicicletele pe munti, iar altii se uita la filme de groaza. Pe toti ii uneste acelasi lucru: secretia de adrenalina. Impatimitii jocurilor de noroc nu-si risca viata, ci doar averea. Cantitatea de adrenalina secretata este mult conditionata de locul in care se tin jocurile. In speta, cantitatea de hormon secretata intr-un spatiu privat este mai mica decat cea secretata intr-un loc special amenajat. Este motivul pentru care profesionistii jocurilor de noroc cauta cazinourile.

ELECTRONICA. Salile cazinourilor pun si ele la dispozitia clientilor o seducatoare oferta de jocuri electronice. Ele se adauga cunoscutelor jocuri live sau clasice (poker, ruleta etc...). Coltul strazilor din Romania pune la dispozitie cu generozitate masinute (jocuri de noroc). Dar numai impatimitii jocurilor de noroc au curajul sa admita ca locul unde s-ar implini cu adevarat sunt cazinourile. Masinutele din strada sunt doar un surogat nefericit. Psihologii explica asta prin faptul ca adrenalina secretata in locurile special amenajate este secretata in cantitati mult mai mari decat in spatiile private. Ultima inovatie din cazinouri sunt ruletele electronice touch-bet. Ele combina jocul live cu stilul electronic. Sistemul touch-bet e format din terminale electronice cuplate la jocul live clasic (in terminologie specifica ruleta). Se urmareste de fapt intimitatea si confortul jucatorilor. Se apasa pe ecran si se pariaza in timp real la ruleta amplasata in camera principala. Dupa selectarea pariurilor, pe ecran va aparea numarul castigator de la ruleta reala. Anuntul platilor se face fie pe cale audio, fie pe cale video. La finalul sesiunii de joc, terminalul tipareste un tichet cu suma cuvenita, care va fi prezentat la casierie.

MENTAL. Pariul cel mai putin riscant pentru un jucator este asa-numitul Pariu mental. El nu este insa profitabil si pentru cazinou. Adrenalina iti creste si in acest caz, dar nu ca atunci cand ai fi direct implicat. Din spatele mesei de joc trebuie doar sa privesti. Pentru unii, singura placere posibila este sa intuiasca cine iese castigator dintr-un joc. A nu se intelege din asta ca singura loc ocupatie cand vin la cazinou este sa asiste. Pariul mental este, in speta, o provocare a vanitatii. Cazinourile care se respecta incearca sa-si stabileasca un anumit gen de relatie cu cei mai valorosi clienti. Importanta clientilor este data de timpul petrecut la mesele de joc si de valoarea pariurilor facute. Pentru ei, cazinourile organizeaza o data pe saptamana o petrecere.

DEALERII. Imaginea angajatilor si aspectul locului este o preocupare permanenta a managerilor de cazinouri. Dealerii sunt cei care fac totul in jocurile live. Ei sunt alesi in functie de aspectul fizic, rapiditatea cu care fac calcule mentale, indemanare etc. Fiecare dealer este insotit de un supraveghetor de masa. Este normal ca lucrand cu atatia oameni si atmosfera fiind tensionata tot timpul, dealerul sa oboseasca. De aceea, din cele opt ore de munca, el lucreaza numai vreo sase. Dupa o ora, o ora si 20 de minute se retrage in jur de 20 de minute intr-o camera special amenajata. Aici are toate facilitatile. Poate lua masa, privi la televizor si chiar se poate relaxa pe canapea. Nu e profitabil pentru cazinouri ca ei, obositi, sa enerveze jucatorii.

In jocurile de noroc, multi trebuie sa piarda pentru ca foarte putini sa castige.

Jocurile de noroc sunt pentru cei saraci ceea ce proprietatea este pentru bogati - ceva in schimbul a nimic - George Bernard-Shaw dramaturg irlandez

Cineva m-a intrebat de ce femeile nu participa la jocurile de noroc la fel de mult ca barbatii. I-am raspuns ca, de fapt, instinctul femeilor pentru jocurile de noroc e satisfacut de casatorie - Gloria Steinem, scriitoare americana

DE UNDE VINE TERMENUL POKER

Despre originea termenului nu se stiu foarte multe. Majoritatea istoricilor acrediteaza ideea ca acest cuvant ar originea din frantuzescul poque. Altii fac trimiteri spre termenul german pochspiel, care este, de fapt, denumirea altui joc. Aici exista un element de bluf, in care participantii spuneau daca voiau sau nu sa mearga mai departe, batand in masa si spunand ich poche (pas). Altii spun ca termenul ar proveni dintr-un cuvant hindus, pukka.

TAROTUL, JOCUL SEMNIFICATIILOR

Primul set de carti de tarot a fost creat in nordul Italiei in prima parte a secolului al XV-lea si semana cu setul clasic de carti. Tarotul avea insa carti speciale, cu imagini simbolice (imparatul, imparateasa, moartea, diavolul, luna etc...) Schimbarile de geografie au dus la schimbari in imaginile de pe carti. Mai tarziu, pasionatii artelor oculte au vazut in tarot simboluri mistice cu semnficatii magice. Fascinatia pentru tarot ca joc al semnificatiilor de tot felul s-a transformat, in timp, in divinatie.

CE NU SE STIE DESPRE ZARURI

Nu exista un moment zero al aparitiei zarurilor; istoricii cred ca acestea au fost descoperite independent, de mai multe civilizatii si culturi. In mormintele egiptene datand cu 2.000 de ani inainte de perioada crestina au fost gasite zaruri. In privinta materialului din care erau facute, anticii foloseau pietre, bete, scoici sau coji de nuca. Urmatorul pas au fost oasele de animale, in speta, rotula de oaie, preferata de catre romani si greci. Aruncatul zarurilor simboliza, in antichitate, voia zeilor.

O ISTORIE DE APROAPE 400 DE ANI
1626 - In Venetia este legalizata pentru prima data in istorie o casa publica de jocuri de noroc. Curand dupa aceea, inalta societate venetiana a inceput sa se intalneasca in asa-numitele casute (casini, in italiana); in speta, acestea erau locuri in care barbatii isi permiteau totul, de la discutii pe teme politice pana la afaceri mai mult sau mai putin veroase si placeri carnale. Casini au devenit sinonime cu locuri ale viciului si perditiei.

1650 - Tarile europene preiau modelul Venetiei si infiinteaza alte asemenea localuri. Activitatea de cazino a fost legalizata si in Belgia sec. al XVII-lea. Jocurile de noroc au devenit o activitate patronata de aristocratia si burghezia europeana. Cazinourile cad in digratie in Venetia, dar iau amploare in Franta, Germania si Anglia, unde localurile sunt deschise o jumatate de zi.

1806 - Napoleon legalizeaza cazinourile. Aceste localuri devin sinonime cu luxul, cu serviciile de calitate, cu confortul maxim; sunt frecventate exclusiv de inalta societate. Mitul cazinoului se asociaza cu ideea de succes, cu pierderile masive de averi, cu suicidul, cu falimentul. Jocul de noroc s-a transformat dintr-un hobby intr-un modus vivendi.

1837 - Franta declara ilegale toate cazinourile. In contrapondere, in Germania activitatea de cazino prospera. Acum incepe sa se joace ruleta.

1860 - Principatul Monaco are mari probleme financiare, iar Francois Blanc vrea sa-l salveze de la esec, propunand deschiderea unui cazino. Trei ani mai tarziu, a fost inaugurata la Monte Carlo Soci...t... des Bains de Mer (SBM) prin deschiderea unui cazino. Monte Carlo a devenit, in timp, unul dintre cele mai faimoase si mai stralucitoare locuri in care se jucau jocuri de noroc.

1931 - Sfarsitul Prohibitiei (1932) a dus la o adevarata explozie a jocurilor de noroc, chiar daca nu intrasera in legalitate. Singurul stat in care jocul de noroc a fost legalizat a fost Nevada (1931). Benjamin Siegel (Bugsy) este fondatorul Las Vegas-ului modern, unanim recunoscut astazi ca veritabila capitala a divertismentului mondial.

IDOLUL NOROC
Am vazut pe unele pomelnice pe care le aduceti, ca pomeniti pe dracul Noroc, zicand: Pentru norocul fetei, pentru norocul baiatului, pentru norocul familiei. Ce mi-ai pus pe dracul pe pomelnic? Voi stiti cine a fost Noroc? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete. (...) Voi stiti ca, pana la venirea Domnului, oamenii salbatici si nebuni pentru fiecare pacat aveau un zeu?

MARTE, ZEUL RAZBOIULUI. Cand aduceau statuia lui, indata trebuia sa faca razboi, ca asa-i placea.

VENERA, ZEITA DISCORDIEI. Cand ii aduceau statuia, trebuia ca toti sa se sfadeasca si sa se bata, ca asa-i placea zeitei discordiei.

NEMFIS, ZEITA FRUMUSETII. (...) Cand o aduceau, ii puneau cercei de aur, ii puneau in nas verigi de aur, ii puneau margele de aur, si toti trebuiau sa fie pudrati, cu zorzoane si cu inele si cu cercei si sa joace in fata ei. Ca asa-i placea ei.

APOI AFRODITA, ZEITA DESFRAULUI. Barbatii cu femeile faceau cele mai mari urgii inaintea ei, ca asa ii placea ei, desfraul si urgiile. (...) Voi nu vedeti ce zice Isaia? Vai de cei ce fac masa dracilor si aduc jertfa lui Noroc! Si voi, crestinilor, scrieti Noroc pe pomelnic. Vai de mine! Mare nebunie, mare ratacire! N-ai pe Dumnezeu? Pui pe dracul Noroc? Numai ce auzi pe betivi la crama zicand: Hai noroc, cumetre!.

Uneori, vezi crestini pe drum, ce se saluta: Hai noroc, vecine!. Daca l-ai intreba cine-i noroc, nu stie, dar stie sa-l pomeneasca. Mai chemi pe dracul Noroc, dupa atatea mii de ani? Te-nchini la satana? Zi: Buna ziua, cumetre!, Buna ziua, vecine!. Cand zici buna ziua arati ca Dumnezeu e bun. Va rog sa nu-l mai puneti pe pomelnicele voastre si nici sa-l mai pomeniti pe idolul Noroc!
×
Subiecte în articol: noroc cazinourile