FACETI JOCURILE! - MONEY-MANII-MONEY
Un dolar castigat te satisface de doua ori mai mult decat unul muncit. (Paul Newman - Culoarea banilor)
MARIANA VULPE
Citește pe Antena3.ro
DE UNDE VINE TERMENUL POKER
Despre originea termenului nu se stiu foarte multe. Majoritatea istoricilor acrediteaza ideea ca acest cuvant ar originea din frantuzescul poque. Altii fac trimiteri spre termenul german pochspiel, care este, de fapt, denumirea altui joc. Aici exista un element de bluf, in care participantii spuneau daca voiau sau nu sa mearga mai departe, batand in masa si spunand ich poche (pas). Altii spun ca termenul ar proveni dintr-un cuvant hindus, pukka.TAROTUL, JOCUL SEMNIFICATIILOR
Primul set de carti de tarot a fost creat in nordul Italiei in prima parte a secolului al XV-lea si semana cu setul clasic de carti. Tarotul avea insa carti speciale, cu imagini simbolice (imparatul, imparateasa, moartea, diavolul, luna etc...) Schimbarile de geografie au dus la schimbari in imaginile de pe carti. Mai tarziu, pasionatii artelor oculte au vazut in tarot simboluri mistice cu semnficatii magice. Fascinatia pentru tarot ca joc al semnificatiilor de tot felul s-a transformat, in timp, in divinatie.CE NU SE STIE DESPRE ZARURI
Nu exista un moment zero al aparitiei zarurilor; istoricii cred ca acestea au fost descoperite independent, de mai multe civilizatii si culturi. In mormintele egiptene datand cu 2.000 de ani inainte de perioada crestina au fost gasite zaruri. In privinta materialului din care erau facute, anticii foloseau pietre, bete, scoici sau coji de nuca. Urmatorul pas au fost oasele de animale, in speta, rotula de oaie, preferata de catre romani si greci. Aruncatul zarurilor simboliza, in antichitate, voia zeilor.
O ISTORIE DE APROAPE 400 DE ANI
|
1626 - In Venetia este legalizata pentru prima data in istorie o casa publica de jocuri de noroc. Curand dupa aceea, inalta societate venetiana a inceput sa se intalneasca in asa-numitele casute (casini, in italiana); in speta, acestea erau locuri in care barbatii isi permiteau totul, de la discutii pe teme politice pana la afaceri mai mult sau mai putin veroase si placeri carnale. Casini au devenit sinonime cu locuri ale viciului si perditiei.
1650 - Tarile europene preiau modelul Venetiei si infiinteaza alte asemenea localuri. Activitatea de cazino a fost legalizata si in Belgia sec. al XVII-lea. Jocurile de noroc au devenit o activitate patronata de aristocratia si burghezia europeana.
Cazinourile cad in digratie in Venetia, dar iau amploare in Franta, Germania si Anglia, unde localurile sunt deschise o jumatate de zi.
1806 - Napoleon legalizeaza cazinourile. Aceste localuri devin sinonime cu luxul, cu serviciile de calitate, cu confortul maxim; sunt frecventate exclusiv de inalta societate. Mitul cazinoului se asociaza cu ideea de succes, cu pierderile masive de averi, cu suicidul, cu falimentul. Jocul de noroc s-a transformat dintr-un hobby intr-un modus vivendi.
1837 - Franta declara ilegale toate cazinourile. In contrapondere, in Germania activitatea de cazino prospera. Acum incepe sa se joace ruleta.
1860 - Principatul Monaco are mari probleme financiare, iar Francois Blanc vrea sa-l salveze de la esec, propunand deschiderea unui cazino. Trei ani mai tarziu, a fost inaugurata la Monte Carlo Soci...t... des Bains de Mer (SBM) prin deschiderea unui cazino. Monte Carlo a devenit, in timp, unul dintre cele mai faimoase si mai stralucitoare locuri in care se jucau jocuri de noroc.
1931 - Sfarsitul Prohibitiei (1932) a dus la o adevarata explozie a jocurilor de noroc, chiar daca nu intrasera in legalitate. Singurul stat in care jocul de noroc a fost legalizat a fost Nevada (1931). Benjamin Siegel (Bugsy) este fondatorul Las Vegas-ului modern, unanim recunoscut astazi ca veritabila capitala a divertismentului mondial.
|
IDOLUL NOROC
|
Am vazut pe unele pomelnice pe care le aduceti, ca pomeniti pe dracul Noroc, zicand: Pentru norocul fetei, pentru norocul baiatului, pentru norocul familiei. Ce mi-ai pus pe dracul pe pomelnic? Voi stiti cine a fost Noroc? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete. (...) Voi stiti ca, pana la venirea Domnului, oamenii salbatici si nebuni pentru fiecare pacat aveau un zeu?
MARTE, ZEUL RAZBOIULUI. Cand aduceau statuia lui, indata trebuia sa faca razboi, ca asa-i placea.
VENERA, ZEITA DISCORDIEI. Cand ii aduceau statuia, trebuia ca toti sa se sfadeasca si sa se bata, ca asa-i placea zeitei discordiei.
NEMFIS, ZEITA FRUMUSETII. (...) Cand o aduceau, ii puneau cercei de aur, ii puneau in nas verigi de aur, ii puneau margele de aur, si toti trebuiau sa fie pudrati, cu zorzoane si cu inele si cu cercei si sa joace in fata ei. Ca asa-i placea ei.
APOI AFRODITA, ZEITA DESFRAULUI. Barbatii cu femeile faceau cele mai mari urgii inaintea ei, ca asa ii placea ei, desfraul si urgiile. (...) Voi nu vedeti ce zice Isaia? Vai de cei ce fac masa dracilor si aduc jertfa lui Noroc! Si voi, crestinilor, scrieti Noroc pe pomelnic. Vai de mine! Mare nebunie, mare ratacire! N-ai pe Dumnezeu? Pui pe dracul Noroc? Numai ce auzi pe betivi la crama zicand: Hai noroc, cumetre!.
Uneori, vezi crestini pe drum, ce se saluta: Hai noroc, vecine!. Daca l-ai intreba cine-i noroc, nu stie, dar stie sa-l pomeneasca. Mai chemi pe dracul Noroc, dupa atatea mii de ani? Te-nchini la satana? Zi: Buna ziua, cumetre!, Buna ziua, vecine!. Cand zici buna ziua arati ca Dumnezeu e bun. Va rog sa nu-l mai puneti pe pomelnicele voastre si nici sa-l mai pomeniti pe idolul Noroc!
|