x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Garzile de corp, umbra si scutul presedintelui

Garzile de corp, umbra si scutul presedintelui

09 Iun 2004   •   00:00

SPECIAL

O vizita a presedintelui, fie ca se numeste Ion, Emil sau altfel, este de neimaginat fara un alai de SPP-isti. Imbracati in costum, cu o casca in ureche si un pistol abia ghicit sub haina, cu spatele spre presedinte si cu fata spre multimea din care ar putea aparea oricand pericolul, ei nu sunt greu de remarcat.
MONICA IORDACHE

In Capitala sau in orice orasel de provincie, descinderea prezidentiala este la fel de bulversanta. Soferii obisnuiti trag tematori pe dreapta la auzul sirenelor masinilor de politie care deschid coloana oficiala. In urma vin, cu o viteza care sfideaza toate regulile de circulatie, 6-7 limuzine negre. Intr-una se afla presedintele, iar din celelalte, angajatii Serviciului de Protectie si Paza urmaresc fiecare miscare de pe strada, ce ar putea parea suspecta.

FETE IMPIETRITE. Spate in spate, cu ochii atintiti pe geam, ofiterii SPP ar baga spaima in pietoni, daca acestia ar putea sa-i vada o clipa din goana masinii. Fetele lor impietrite si ochii iscoditori fac nota discordanta cu babutele care se plang de pensii prea mici, copiii imbracati in costume populare, adusi sa-i dea flori presedintelui, sau cu ceilalti gura-casca ce se strang la fiecare vizita prezidentiala. Ii croiesc drum prin multime sefului statului si il tin la distanta nu numai de potentiali "atentatori", ci si de admiratori si, din exces de zel, de ziaristi. In imediata apropiere a presedintelui stau trei-patru ofiteri. In multime sunt poate cateva zeci, gata sa-l surprinda pe cel care si-ar rezolva frustrarile cu o piatra aruncata in "obiectiv", cu o cheie transformata in arma alba sau cu un inocent jet de cerneala albastra. Ii urmaresc sefului statului fiecare pas si se precipita daca acesta isi schimba brusc traseul prestabilit, asa cum s-a intamplat cand, aflat in vizita prin sectorul 3 al Capitalei, presedintele Iliescu a avut chef sa se plimbe prin fostul parc IOR, sau cand a plecat, la Oltenita, in cautarea ulitei copilariei.

COMUNICA DIN PRIVIRI. Directorul Serviciului de Protectie si Paza, Gabriel Naghi, declara, intr-un interviu publicat in presa locala, ca, la o plimbare obisnuita prin Bucuresti, presedintele este aparat de "vreo sase oameni", ofiteri de protectie. In cadrul serviciului, ofiterii de protectie sunt repartizati pe compartimente. Practica impune ca, din cand in cand, sa se mai realizeze cate o rotire a ofiterilor, dar nu foarte des, pentru ca "spiritul de echipa este foarte dezvoltat", spunea Naghi. "Ei ajung la performanta in care nu mai este nevoie sa se adreseze unul altuia. Ajung sa se inteleaga din priviri, iar experienta si misiunile in comun ii perfectioneaza, fiecare stiind pana la automatism ce are de facut", declara directorul SPP.

TINTA

Seful statului este intotdeauna cel mai amenintat demnitar, iar directorul SPP recunoaste ca majoritatea amenintarilor se indreapta spre presedintele Iliescu. La sedinta de bilant a SPP de acum doi ani, Gabriel Naghi preciza ca se primeau zilnic "zeci de scrisori de amenintare", dar ca 90% dintre acestea erau false. Naghi explica si de ce presedintele este pe primul loc in topul celor mai amenintati demnitari: "Intotdeauna, acest top se realizeaza in functie de rangul pe care fiecare demnitar il ocupa la un moment dat, pentru ca cei mai multi considera ca deciziile se iau la varf si cei mai vinovati sunt cei din varf". Tot Naghi declara si ca potentialii atentatori sunt "oameni bolnavi psihic sau care au avut anumite frustrari personale, carora nu li s-au rezolvat anumite probleme si, in final, au ajuns sa faca o fixatie".

Pazea cand apar greii lumii!

Probabil ca cel mai pazit presedinte de pe planeta este liderul de la Casa Alba, George W. Bush.
ARABUL LUI BUSH. Unul dintre bodyguarzii lui Bush Jr. este de origine araba. In plina panica dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, garda de origine araba a fost retinuta si oarecum bruscata pe un aeroport. Pe scurt, Waleed Shatar a incercat sa se urce la bordul cursei American Airlines 363, in ajunul Craciunului. A prezentat o hartie in care se arata ca este un agent federal inarmat, care merge sa se intalneasca cu presedintele si are tot dreptul sa poarte arma in avion.

Pilotul nu l-a lasat sa urce in avion, mai ales ca agentul avea asupra lui o carte intitulata "Cruciadele prin ochii unui arab". Bush a fost enervat de incident, pentru ca arabul ii este un bodyguard fidel. Nu se stie cate garzi il pazesc pe presedintele SUA si familia sa, ci doar ca ar fi de ordinul zecilor, daca nu al sutelor. Sunt puternic inarmati, lucreaza cu politia si armata, monitorizeaza corespondenta liderului SUA si ancheteaza amenintarile la adresa acestuia.

AGENTII REGINEI. Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii e foarte suparata pe cei care ii asigura securitatea, asa ca premierul Tony Blair a decis crearea unei unitati speciale a faimosului serviciu de informatii MI5 pentru siguranta suveranei. Noua unitate este insarcinata cu verificarea referintelor candidatilor si angajatilor de la Palatul Buckingham si poate declansa investigatii cu privire la conturi bancare, solvabilitatea celor vizati si cantitatea de datorii acumulate.

12 PENTRU PUTIN. Presedintele rus, Vladimir Putin, este in permanenta pazit de 12 garzi inarmate. Cand clatoreste, Putin este pazit de sute de persoane. Cortegiul prezidential consta in general din cinci-sapte automobile speciale escortate de trei-patru autovehicule ale politiei rutiere. Bodyguarzii lui Putin sunt inarmati cu pistoale Gyurza, care pot strapunge orice vesta anti-glont de la 50 de metri. "Baietii" mai au in dotare arme automate AK-47 si AKS-47U, cu luneta, de tipul Dragunov, rachete portabile Osa si grenade.
×
Subiecte în articol: preşedintele