x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Nici o casa fara AC/DC

Nici o casa fara AC/DC

25 Iun 2004   •   00:00

MISIUNEA CASA

Desigur, nu e nimic nou, dar ramane extrem de important sa intelegem modul de functionare a circuitelor electrice si sa conoastem cateva notiuni de baza. Astfel, vom putea face diferenta intre tensiunea, intensitatea si puterea unui aparat electrocasnic. Multi dintre noi, in special cei trecuti de prima tinerete, isi amintesc anii de liceu, cu febra hard-rock-ului, venit ca un uragan dinspre Australia. AC/DC. Si cate comentarii se faceau pe marginea numelui trupei... Decriptarea cea mai frecventa, dar si cea mai indepartata de adevar, pe care o auzeam in jurul meu era ceva cu "dupa Cristos, vine Diavolul". Aiurea. AC/DC nu inseamna altceva decat banalul si obligatoriu necesarul "curent alternativ - curent continuu". Fani sau nu ai muzicii rock, toti avem nevoie, in casele noastre de AC/DC. Haideti sa ne ocupam in continuare de cateva cuvinte simple.

Tensiunea, intensitatea, puterea

Tensiunea permite curentului electric sa circule, asa cum presiunea impinge apa printr-o conducta. Curentul continuu circula de la polul pozitiv la cel negativ. Aceasta se intampla in cazul pilelor, al bateriilor sau al acumulatorilor, a caror tensiune poate fi de 1,5; 3; 4,5; 6 sau 9 Volti. Curentul alternativ se inverseaza (prin conventie) de 50 de ori pe secunda sau cu o frecventa de 50 de herti (in Europa continentala). In acest caz nu mai putem vorbi despre poli pozitivi si negativi, ci despre faza si nul. Curentul electric care intra in fiecare locuinta este, in marea majoritate a cazurilor, curent alternativ de 220 V si 50 Hz.

Intensitatea curentului electric este similara debitului de apa care curge prin robinet. Ea se masoara prin amperi (A). Un bec de 100 W este traversat de curent de 0,5 A, iar un fier de calcat de un curent de 5 sau 6 A.

Puterea electrica este egala cu produsul dintre tensiune si intensitate, iar unitatea sa de masura este Watt-ul (W).

Energia consumata de un aparat se masoara in kilowati-ora. Consumul este dat de produsul dintre puterea (exprimata in KW) si numarul de ore de functionare.

Circuite electrice

Intr-o casa, fiecare circuit electric are o functie bine definita de indeplinit. Astfel, exista circuite pentru iluminat, circuite pentru prize de curent, circuite specializate (pentru boiler electric, masina de spalat sau aragaz electric) si dupa caz, circuite de alimentare a sistemului de incalzire electrica a locuintei. Fiecarui circuit ii este alocat un numar maxim de puncte de utilizare. Un circuit monofazic cuprinde un conductor de faza, un conductor de nul si unul de impamantare.

Riscuri si precautii

Numim soc electric, efectul resimtit de o persoana la trecerea curentului electric prin corpul sau. Intensitatea socului depinde de cea a curentului si de rezistenta organismului la trecerea acestuia. Rezistenta masurata in ohmi, poate varia de la 1.000 ohmi (umiditate, picioare goale), pana la 50.000 ohmi (mediu uscat, maini batatorite), media situandu-se in jurul valorii de 5.000.

In cazul unui curent electric cu intensitatea (masurata in miliamperi, mA) de 10 pana la 20 mA: furnicaturi si apoi crampe musculare; risc provocat de reactii incontrolabile (gesturi violente, cadere); de la 25 la 30 mA: tetanizare musculara cu contractii la nivelul cutiei toracice (risc de asfixiere); intensitate mai mare de 40 mA: arsuri si fibrilatie cardiaca, putand duce la deces in lipsa unei interventii medicale imediate.

Contact direct cu un fir sau o borna electrica aflata sub tensiune. Curentul strabate corpul persoanei electrocutate, fie intre doua fire de polaritate diferite, fie intre firul sub tensiune si sol.

Contactul indirect cu un aparat aflat sub tensiune ca urmare a unui defect de izolatie, de exemplu o masina de spalat, la care un fir atinge sasiul metalic. Riscul este cu atat mai mare, cu cat persoana nu se asteapta la o descarcare electrica.

Modalitatea de baza, ca mijloc de protectie, este izolarea elementelor aflate sub tensiune: conductoare izolate, materiale izolatoare, intrerupatoare si prize de curent din material izolator, izolarea componentelor electrice ale aparatelor electrocasnice etc. De asemenea, utilizarea unei tensiuni foarte scazute permite diminuarea riscurilor. Tensiunea de siguranta este: 50 V in mediu uscat (camera de zi, dormitor), 25 V in mediu umed (bucatarie), 12 V in mediu ud (baie). Pentru a evita riscurile de contact direct, toate elementele metalice trebuie conectate la un conductor de protectie electrica legat la pamant.

Precautii la utilizarea curenta a aparatelor electrice:
  • nu utilizati niciodata un aparat electric cu mainile umede sau cu picioarele goale pe podeaua uda; riscati sa va electrocutati;
  • debransati intotdeauna un aparat electric portabil atunci cand nu-l utilizati, pentru a evita pornirea accidentala.
  • debransati intotdeauna aparatele electrice inainte de a le curata, mai cu seama daca folositi in acest scop o panza sau un burete umed.

    Pentru a debransa un aparat de la priza de curent, trageti intotdeauna de stecher, niciodata de fir: riscati sa deteriorati firul sau racordul dintre acesta si stecher. Atentie la prizele multiple si la prelungitoarele electrice: daca bransati la o priza prea multe aparate electrice, acestea se pot supraincalzi si risca sa provoace un incendiu.

    Daca aveti copii, izolati prizele cu aparatoare de protectie.

    Fotografia articolului nostru este oferita de magazinele Lux & Luce.

    Raspundem cititorilor

    "Baia unui apartament de bloc are aerisire prin tubulatura. Dupa baie sau dupa dus, tavanul se umezeste si frecvent apare mucegaiul. Tavanul a fost varuit cu "var" lavabil. Exista vreun tratament pentru acest fenomen?"

    Stimate domn, aveti la dispozitie doua solutii pentru a inlatura acest fenomen. 1. Montarea unui ventilator in gura de aerisire, care sa forteze evacuarea aburului produs. Acestea se gasesc in comert. 2. Aplicarea pe tavan, dupa ce a fost inlaturat mucegaiul, a unei vopsele din gama Caparol MaleritW, care contine substante antifungicide.

    Asteptam, in continuare, intrebarile dumneavoastra la Casuta Postala 148, Oficiul Postal 63, Bucuresti sau pe e-mail, la contact@misiuneacasa.ro. Serviciile noastre de consultanta, asigurate de catre specialisti, sunt gratuite.

    Pagina realizata de echipa MISIUNEA CASA
  • ×
    Subiecte în articol: curent electric