x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Roata norocului

Roata norocului

02 Ian 2005   •   00:00

LUPTA INEGALA
La masa verde se pot castiga sau pierde averi in cateva clipe. In afara de jucatorii impatimiti sau de ocazie exista cineva care castiga oricum: cazinoul.
ADRIAN MIHAI

Acesta este o afacere aproape ca oricare alta. Ea se bazeaza pe diferenta de sanse pe care o are cazinoul in fata jucatorului, care se situeaza undeva la 2%. La masa de ruleta, cazinoul are 2,7% sanse de castig in plus. La Black Jack, avantajul casei este de 3%-4%. Conform legilor probabilitatii, cazinoul va ramane cu bani in plus, la sfarsitul zilei. Din acestia se acopera toate cheltuielile. Daca face regulile foarte generoase isi micsoreaza acest avantaj, dar atrage mai multi clienti, explica Andrei Firimescu, directorul de marketing al Casino Palace principiul de functionare al unui cazinou.

Bucurestiul este capitala europeana cu cele mai multe cazinouri. Numarul variaza intre 9 si 11, de la o luna la alta. Una dintre explicatii este ca la noi nu este restrictia de a deschide un cazinou doar in zonele turistice. In Romania, ca de altfel si in restul Europei, cazinoul inseamna preponderent mese de joc. Americanii au industrializat si aceasta afacere. Au introdus aparatele automate, denumite slot machines. Masinutele, asa cum sunt acestea denumite de jucatorii romani, incep sa ocupe si la noi din ce in ce mai mult teren, in ultimii ani numarul acestora s-a triplat, la 90 de aparate la un singur cazinou.

TURISM. Pana acum 2-3 ani a existat un fenomen denumit turism de cazinou. Se facea un grup de 30-40 de persoane in Turcia, Israel, Grecia sau Italia, tari in care fie cazinourile sunt interzise, fie au o oferta redusa, un numar foarte mic de cazinouri. Turistii veneau joi si plecau duminica. Una dintre cauzele disparitiei acestui tip de turism este necesitatea vizei de intrare in Romania, considera Andrei Frimescu. Numarul romanilor si al strainilor care merg acum la cazinou este apropiat. Lista clientilor cuprinde 10.000 de persoane. Acestea revin de 2-3-4 ori pe luna. Dintre cei straini, trei sferturi sunt in tara de cativa ani si multi vorbesc deja romaneste.

MIZA. Pentru a juca ai nevoie de minimum 1.000 de lei la jocurile electronice sau la 25.000 de lei, la ruleta americana. Jocurile cu mize mari se desfasoara in saloanele private, acolo unde nu are acces oricine. Cazinoul este si el o uzina cu foc continuu. De cinci ani, de cand lucreaza in cazinou, Frimescu n-a intalnit niciodata situatia ca sa nu existe nici un jucator. La orice ora, in orice zi e cineva care joaca, spune acesta. La ora pranzului, atmosfera din cazinou nu avea mai nimic in comun cu cea vazuta prin filme. Pasiunea jocului nu se putea citi pe figurile celor prezenti. Acestia parca faceau parte dintr-un club si aveau mai degraba un aer plictisit. Seara, dupa ora 20:00, aglomeratia si animatia cresc. Atunci creste si miza.

LISTA NEAGRA

Ca sa intri in cazinou nu exista nici taxa de intrare si nici macar obligativitatea de a juca. La intrare se mai face o selectie a clientilor, dar nu la modul brutal, dupa cum ne spune managerul de marketing. N-ai voie cu papuci, sandale sau pantaloni short. Daca esti in blugi si pantofi sport esti lasat sa intri, insa data urmatoare va trebui sa respecti regulamentul. Urmeaza consultarea listelor negre. Pe celebrele black lists apar cei care au trisat sau nu au avut un comportament pe placul gazdelor in alte cazinouri.
×
Subiecte în articol: cazinou