x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Robert vrea sa fie designer la NASA

Robert vrea sa fie designer la NASA

10 Iun 2004   •   00:00

SCOALA

Un baiat de 14 ani si jumatate din Iasi si-a deschis propria expozitie cu desene grafice SF, realizate pe calculator. El vrea sa ajunga designer spatial la NASA si se pregateste pentru concursul de anul viitor organizat de institutia din SUA. Tanarul deseneaza in acuarela de la 5 ani, dar realizeaza si picturi in ulei.
MIHAELA CIMPOI - Iasi

Robert Deleanu s-a nascut in februarie 1980 si este elev in clasa a VII-a la liceul "Costache Negruzzi" din Iasi. Baiatul este pasionat de grafica 3D si pictura. Desi are doar 14 ani, tanarul iesean lucreaza cu programe speciale pe calculator pentru realizarea acestor desene. A invatat singur sa utilizeze programe precum Correl, Photoshop si 3 Studio Max. Robert a inceput sa deseneze pe calculator cu programul Paint, insa cu timpul s-a specializat si utilizeaza programe mai complicate pentru a da o forma concreta imaginatiei sale. "Acum un an am inceput sa desenez in 3d Studio Max. Nu m-a invatat nimeni, am urmat exercitii pentru deprindere de pe Internet si incet- incet l-am invatat", spune cu mandrie Robert.

A invatat la sali de net

Baiatul povesteste ca i-a fost greu doar pentru ca trebuia sa mearga la sala de net. "A fost greu pentru ca trebuia sa merg jos la Internet." Desi parintii au surse de venit modeste, au facut tot posibilul sa-i cumpere lui Robert calculator. "Ne spunea sa-i cumparam computer cand vom avea bani, pentru ca vrea sa lucreze. Dar din salariile pe care le avem nu reuseam niciodata sa-i luam un calculator, asa ca am facut rate", explica mama lui Robert, care lucreaza ca asistent medical la un spital din Iasi. Sotii Deleanu incearca sa-i creeze conditii de lucru. Acum au facut un imprumut de 40 de milioane de lei in banca, pentru ca baiatul are nevoie de un calculator mai performant.

Sursa de inspiratie: filmele SF

Robert Deleanu povesteste ca se inspira in creatiile sale 3D din filme SF. "Am remarcat in mod deosebit efectele speciale si am vrut sa fac si eu asa ceva, ca sa ajung departe", spune, sigur pe el, tanarul. Cea mai arzatoare dorinta a lui Robert este sa ajunga designer la NASA. "Vreau sa fac grafica pentru nave spatiale. As vrea sa fac efecte speciale si la Hollywood, dar NASA mi se pare mai accesibil", afirma Robert.

Ultima realizare 3D este un tanc pe care Robert l-a facut dupa ce l-a provocat un coleg de clasa. "Mi-a aratat un tanc dintr-o revista si mi-a spus ca pariaza pe un milion de lei ca nu voi putea sa-l reproduc si eu pe calculator". In urma cu o luna a facut o nava spatiala care seamana cu un mouse. "Sa fie estetica, pentru ca puteam s-o fac si patrata, deoarece in spatiu nu ai nevoie de forma aerodinamica."

Acum, Robert Deleanu lucreaza la proiectul unei statii spatiale internationale, care va cuprinde in detaliu o statie orbitala, de la design pana la calcule complexe, cai de acces si compartimentare. Cu acest proiect, denumit "Orion", Robert vrea sa participe la concursul NASA de anul viitor.

PORTRET CU SADDAM SI BUSH

Baiatul se declara un pacifist convins. De altfel, in timpul razboiului din Irak, Robert a facut un desen grafic pe hartie cu Saddam Hussein. Fostul lider de la Bagdad este incadrat intr-un peisaj irakian si sta la adapost de bombardierele B52 ale americanilor. In desen apare si George W. Bush cu un pistol in mana, iar capul presedintelui american seamana cu globul pamantesc.

Elevul de clasa a VII-a are la activ sapte expozitii personale si doua colective. La toate expozitiile, Robert Deleanu prezinta desene cu tematica diferita pentru ca, in opinia sa, "daca vernisajele ar avea aceeasi tematica ar fi plictisitoare". Prima expozitie personala a avut-o in clasa a II-a, la scoala generala, iar ultima, cu imagini SF realizate pe calculator, poate fi admirata la Sala "Rotunda" de la Biblioteca Centrala Universitara Iasi.
×
Subiecte în articol: robert calculator