x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old "Tataroaicele" au dat lovitura la licitatie

"Tataroaicele" au dat lovitura la licitatie

22 Iun 2004   •   00:00
"Tataroaicele" au dat lovitura la licitatie

ARTA/ANTICHITATI

Doua picturi semnate de Gheorghe Petrascu si Iosif Iser au fost cele mai bine vandute obiecte la licitatia desfasurata duminica trecuta la Casa Monavissa. Intrate in competitie la un pret de 7.800 de euro, "Tataroaicele" lui Iser au atras numeroase oferte din partea participantilor. Drept urmare, ele au iesit din scena "cu fruntea sus", fiind adjudecate pentru nu mai putin de 10.500 de euro. Si, pentru a pastra aceeasi tema, si "Tataroaicele la fantana", pictate de Mina Byck Wepper, au reusit sa urce de la 800 de euro - valoare de intrare, la 1.900 de euro - pret de achizitie.

PEISAJE. Dupa cum ne-a obisnuit in ultimul timp, maestrul Petrascu "si-a vandut scump pielea" si de aceasta data. Ulei pe panza, al sau "Peisaj cu moschee" s-a dat pentru 14.250 de euro, un pret de 1,16 ori mai mare decat cel de pornire. Foarte frumos a urcat in licitatie si o pictura a lui Dem. Iordache, intitulata "Peisaj dobrogean". Evaluata de specialisti la 450 de euro, panza a fost adjudecata pentru o suma de 2,22 ori mai mare (1.000 de euro).

CARTULII. Dar cea mai ametitoare evolutie in competitia de la Monavissa au avut-o patru cartulii: "Salonul oficial", din 1924, "Catalogul expozitiei de arta romana moderna", din iunie 1940 si "Salonul oficial de toamna" (desen, gravura, afis) din 1937, si, respectiv, 1945. Probabil frumusetea ilustratiilor si reproducerilor de picturi sau sculpturi celebre au facut ca aceste tiparituri sa se vanda la preturi exorbitante, comparativ cu cel de pornire - 12 euro. Astfel, ele s-au dat pentru 130 de euro, 190 de euro, 160 de euro si, respectiv, 140 de euro. (Florina Zainescu)

×