x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 5 modalități de a opri atacurile de panică 

5 modalități de a opri atacurile de panică 

de Maria Coman     |    28 Apr 2022   •   08:15
5 modalități de a opri atacurile de panică 

Atacurile de panică sunt destul de frecvente, mai ales în perioada aceasta, când am trecut cu toții printr-o pandemie, unii au pierdut oameni apropiați, acum lângă noi e război.

 

 E firesc să ni se pară o perioadă dificilă și e și posibil să ne simțim copleșiți. Atacurile de panică, dacă apar, pot să fie înfricoșătoare și să apară dintr-odată. Nu trebuie să te temi că ți se întâmplă doar ție, se pare că cel puțin o persoană din 10 suferă de atacuri de panică. Nu trebuie să fii într-o situație dramatică atunci când apar atacurile de panică. E posibil să te afli acasă, în pat sau la volan sau într-o drumeție în pădure. Dintr-odată însă, inima începe să bată cu putere, transpiri, respiri cu dificultate, uneori e posibil să apară și greața, durerile în piept sau tremurul. Simptomele pot să fie asemănătoare cu cele ale unui atac de cord și pot să dureze câteva minute bune. E bine de știut că odată ce începi să recunoști atacurile de panică, poți să înveți și să le faci față, să le gestionezi. Nici experții nu știu cu siguranță cum apar ele, care este mecanismul din spatele atacurilor de panică, dar, în general, e posibil să fim mai vulnerabili din cauza istoricului familial, a evenimentelor stresante din viața noastră, din cauza anxietății, din cauza abuzului de alcool sau de alte substanțe sau din alte motive ce țin de starea noastră de bine, mai exact de lipsa acesteia. 

Prima metodă de a depăși atacurile de panică este psihoterapia. În general, terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi utilă pentru eliminarea sau reducerea intensității atacurilor de panică. Dar până ajungem la un terapeut sunt câteva lucruri pe care le putem face chiar noi. 

1 Mind setul

Te stresezi des? Încearcă să-ți dai seama dacă tinde să se întâmple în anumite situații. O variantă bună e să ții un jurnal al momentelor care sunt stresante și odată ce descoperi ce te stresează cel mai mult să încerci să elimini motivul respectiv. De exemplu, dacă o plimbare te ajută să-ți calmezi nervii, mergi la o plimbare înainte de a te confrunta cu situații sau evenimente care te-ar putea agita. Schimbarea modului în care gestionăm gândurile negative, de asemenea, poate ajuta. Unii dintre noi au obiceiul de a se concentra asupra gândurilor iraționale care fac viața mai grea decât trebuie să fie. Dorința de a controla lucrurile permanent e și ea un semn de anxietate și e posibil ca atacurile de panică să apară atunci când ni se pare că nu suntem stăpâni pe o anumită situație. 

2.Vorbește cu tine însuți 

Când simțiți că se apropie un atac de panică, amintește-ți că simți de fapt anxietate și nu un pericol real. Poți chiar încerca să te adresezi direct fricii, cu un răspuns de tipul „Nu mi-e frică” sau „O să treacă în câteva minute și o să fie mai bine”. E bine să-ți notezi simptomele pe care le simți cu exactitate. Oricât de tentant ar fi să încerci să-ți concentrezi mintea în altă parte, cel mai sănătos mod de a face față unui atac de panică este să admiți că el se petrece.  Încearcă să nu te lupți cu simptomele, dar nu uita că ele vor trece, chiar dacă par înspăimântătoare. 

3.Respiră!

Poate cel mai important lucru de făcut e să îți controlezi respirația. Închide ochii și pune-ți mână pe abdomen, lângă coaste. Inspiră pe nas, lent și profund și expiră pe gură. Dacă te ajută, poți să numeri până la 5 pe fiecare inspirație și la fel pe expirație. După câteva minute, ar trebui să începi să te simți mai bine. Sau poți folosi exercițiul 4-7-8, cunoscut în toată lumea ca util în reducerea anxietății. Se mai numește și respirație liniștitoare, 4 secunde inspirăm, menținem aerul timp de 7 secunde și expirăm timp de 8 secunde. 

4.Concentrează-te asupra unui obiect 

Când o persoană devine copleșită de gânduri, sentimente sau amintiri supărătoare, concentrarea pe ceva fizic, concret, o poate ajuta să se simtă mai stăpână pe sine. Concentrarea pe un stimul poate reduce alți stimuli. Analizează obiectul pe care l-ai ales din toate punctele de vedere, ce formă are, din ce e făcut, cine l-a făcut. În felul acesta te vei distrage din starea de panică în care te afli și te vei conecta din nou la prezent. Există și aici o variantă mai complexă a exercițiului și anume: privește 5 obiecte separate, fii atent la 4 sunete distincte, atinge 3 obiecte, identifică două mirosuri diferite și numește un lucru pe care îl poți mânca.

5.Imaginează-ți un loc secret

Fiecare dintre noi are un loc unde i-ar plăcea să se afle, la care se gândește cel mai des. Că e vorba de casa bunicilor, cu atmosfera sa din copilărie, că e vorba de o plajă, de un loc la mare, la munte, de un oraș, de o stradă care ne-a plăcut foarte mult, oricare este potrivit să ne scoată din starea de frică în care ne aflăm. Ca o teleportare, dacă vrei. Poate să fie dificil la început să ne schimbăm starea, dar putem să facem acest exercițiu și în mod obișnuit, iar atunci când apar atacurile de panică vom fi mai pregătiți. 

×