x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum să ai un abdomen perfect

Cum să ai un abdomen perfect

de Paul Bardasu    |    23 Noi 2022   •   07:30
Cum să ai un abdomen perfect

Cine face exerciții fizice pentru un corp armonios și arătos știe cât de greu este să ajungi la un abdomen care să se vadă în deplin concept „six packs”, altfel spus pachețele sau pătrățele. Mușchii abdominali au nevoie să fie descoperiți pentru a se vedea bine sub tegument, iar aceasta înseamnă, firește, topirea țesutului adipos  care ascunde musculatura. Iată regulile pentru un abdomen perfect.

 

1. Topirea grăsimii se va produce global, nu țintit de pe abdomen. Pentru asta ai nevoie de un deficit caloric, așadar situează-te cu aportul la mai puțin decât arzi. Dacă prin metabolismul bazal (adică ce consumi pentru asigurarea funcțiilor de bază ale corpului) consumi 1.600 de calorii, iar peste acesta mai faci mișcare de 500 calorii, metabolismul tău activ va fi de 2.100 calorii. Dacă din mâncare iei 1.800 calorii, deficitul de 300 calorii va fi luat de corp din rezerve (de oriunde). Scăzând grăsimea globală va scădea și cea de pe abdomen.

2. Redu pe cât posibil aportul de zaharuri. Abdomenul se face mai ales în bucătărie - nu mai e un secret pentru nimeni. Încearcă să reduci aportul de zahăr la sub 20 de grame pe zi. Tot ce e dulce și bogat în zahăr va determina creșterea glucozei din sânge, care va stimula pancreasul să elibereze insulina, principalul hormon reglator al glicemiei. Insulina se opune lipolizei, adică topirii de grăsime. E fix ceea ce nu vrei!

3. Ai grijă la aportul de lichide și hidratează-te optim. Bea 2-3 litri de apă pe zi. Fără băuturi cu zahăr adăugat, ideal fără băuturi cu înlocuitori de zahăr, care vor stimula și ele eliberarea insulinei prin răspuns anticipat la dulce. Poți consuma cafea, ceai negru, ceai verde.

Somnul, bun în arderea grăsimilor

4. Dormi 8 ore pe noapte. Somnul este crucial pentru rezultate bune în pierderea de grăsime și transformarea corpului. Orice dietă nu va duce la rezultate grozave dacă somnul tău este insuficient și de calitate proastă.

5. Alcool? Mai gândește-te. Alcoolul se opune lipolizei și, mai mult, metabolizarea sa la nivelul ficatului este deosebit de laborioasă. Ficatul este elementul-cheie în slăbit și-l vrei cât mai puternic și concentrat pe asta, nu pe metabolizarea alcoolului. De asemenea, alcoolul este bogat în calorii, exact ceea ce nu vrei în slăbit.

6. Fă exerciții globale, care vor însemna cheltuială de energie. Ele, coroborate cu dieta ținută, vor duce la topirea grăsimii de pe abdomen, cu apariția reliefului tipic. Ulterior, dacă vrei să dezvolți mușchii drepți sau oblici, fă exerciții țintite pentru ei (găsești o mulțime de exemple pe YouTube, cu kettlebell, aparate, poziții diverse).

7. Încearcă fastingul intermitent. E cea mai populară metodă de a slăbi sănătos și, împreună cu niște exerciții fizice, va duce la rezultate grozave, inclusiv pentru abdomenul tău.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Ce este fastingul intermitent

Una dintre cele mai folosite metode de slăbit în ultima perioadă este fastingul intermitent, cunoscut și sub numele de post intermitent. Acesta presupune ca mesele să se ia într-un interval de timp, resul fiind „post”. Cel mai popular tip de fasting este după formula 16:8 (16 înseamnă numărul de ore din zi cu pauză alimentară, 8 reprezintă intervalul orar în care se pot consuma alimente). În medie, în cadrul unui program de post intermitent, pauza alimentară durează între 16 și 18 ore. Una dintre explicațiile efectelor benefice ale postului intermitent ar fi modul prin care organismul arde caloriile consumate. În mod normal, acesta folosește drept combustibil glucoza din sânge, care rezultă din descompunerea unor alimente. În momentul în care aportul alimentar este restricționat la câteva ore, organismul trebuie să-și găsească și alte surse de energie. Iar dacă glucoza este epuizată, va recurge la depozitele de grăsime, grăsimea fiind a doua sursă de energie din corp.

×
Subiecte în articol: abdomen tesut adipos calorii