x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Nouă alimente care produc insomnie 

Nouă alimente care produc insomnie 

de Maria Coman    |    17 Ian 2023   •   06:45
Nouă alimente care produc insomnie 

Problemele legate de somn pot să fie cauzate de stilul de viaţă, de stres, dar nu în ultimul rând de ceea ce mâncăm. În plus, dieta are capacitatea de a modifica semnificativ  flora intestinală. Ceea ce poate afecta apoi alte procese metabolice, inclusiv somnul.

Factorii nutriționali pe termen lung pot provoca inflamații cronice, care au fost, de asemenea, asociate cu insomnia. Şi există alimente care pot cu adevărat să ne strice nopţile. Pe lângă o igienă corectă a meselor şi pe lângă faptul că nu trebuie să mâncăm chiar înainte de culcare, e bine să ştim şi ce efecte au alimentele sau băuturile. 

Cofeina, spre exemplu, este cel mai consumat psihostimulant din lume. Este cel mai frecvent consumată în băuturi, cum ar fi cafeaua și ceaiul, dar poate fi găsită și în alimente, cum ar fi ciocolata. Mulți oameni folosesc cofeina pentru a avea energie și pentru a-i ajuta să rămână treji. Cu toate acestea, consumul unei cantități prea mari de cofeină poate cauza o scădere a timpului total de somn și a calității somnului, dar poate afecta și timpul în care adormiți.

Apoi, ceaiul negru. O ceaşcă de ceai negru conține aproximativ 47 de miligrame de cofeină. Aceasta reprezintă aproximativ două treimi din cantitatea de cofeină găsită în cafea și unul dintre cele mai ridicate niveluri de cofeină dintre toate ceaiurile. Din această cauză, ceaiul negru poate acționa ca un stimulent și vă poate ține treaz pe timp de noapte. Pentru a preveni ca somnul să vă fie perturbat de ceaiul negru, nu-l mai beți cu cel puțin două-trei ore înainte de culcare.

Alcoolul este o altă substanță psihoactivă folosită în mod obișnuit. O mulțime de oameni folosesc alcoolul pentru a-i ajuta la somn. Cu toate acestea, alcoolul poate întrerupe tiparele sănătoase de somn prin perturbarea etapelor de somn și duce la insomnie.

În plus, studiile  au arătat că alcoolul poate favoriza perturbări ale ritmului circadian și poate provoca o durată scurtă a somnului.

Alimentele bogate în grăsimi și zahăr, cum ar fi fursecurile și prăjiturile, pot întrerupe tiparele sănătoase de somn, în special atunci când sunt consumate aproape de ora de culcare. Conținutul ridicat de grăsimi saturate al acestor produse de patiserie poate contribui la refluxul gastroesofagian şi la creşterea nivelului de insulină. 

Pâinea albă

Cerealele rafinate și alimentele precum pâinea albă au un indice glicemic ridicat sau contribuie la o încărcătură glicemică ridicată, ceea ce înseamnă că acestea cresc cu ușurință nivelul de zahăr din sânge. O analiză a studiului Women’s Health Initiative a arătat o asociere între alimentele cu indice glicemic ridicat și insomnie.

Dulciurile

Alimentele bogate în zahăr și grăsimi saturate au fost asociate cu o calitate slabă a somnului și cu tulburări de somn, inclusiv insomnie. Un alt studiu care a analizat regimul alimentar în legătură cu somnul a constatat că un consum ridicat de grăsimi saturate și zahăr a fost asociat cu un somn mai puțin odihnitor și cu mai multe treziri. În plus, un studiu din 2017 a constatat că un consum mai mare de sucuri zaharoase cu cofeină a fost asociat cu un somn scurt.

Alimentele prăjite și cărnurile grase

Alimentele bogate în grăsimi, inclusiv alimentele prăjite și cărnurile bogate în grăsimi, se digeră mai greu. Consumul acestor alimente la ore târzii în timpul nopții poate contribui la refluxul gastric și la alte probleme digestive, ceea ce duce la scăderea calității somnului.

Fast-food şi alte alimente ultraprocesate

Alimentele de tip fast-food și alte alimente ultraprocesate sunt adesea bogate în sodiu, grăsimi saturate și zaharuri adăugate. La fel ca și alte alimente menționate mai sus, aceste tipuri de alimente pot avea efecte dăunătoare asupra sănătății și somnului dumneavoastră atunci când sunt consumate în exces.

Înlocuirea acestor tipuri de alimente ultraprocesate cu o dietă bazată mai mult pe alimente integrale, bogată în legume, fructe, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, va fi benefică pentru somnul dumneavoastră, dar și pentru sănătatea dumneavoastră generală.

Alimente inflamatorii, legume în mod special, cum sunt  roșiile, ardeii, cartofii și vinetele. Acestea conţin o substanţă numită solanină, ce face parte din sistemul lor natural de apărare şi acționează ca o otravă pentru insectele care încearcă să le mănânce. În cantități extreme, acești compuși pot fi, de asemenea, toxici pentru oameni şi pot să afecteze şi somnul. 

Pe lângă ce mâncăm, e bine să ţinem cont şi de factorii de risc ce există în cazul insomniilor şi problemelor legate de somn. Printre aceştia, vârsta, istoricul familial şi genetica, programul de lucru, durerile fizice şi, nu în ultimul rând, sedentarismul. E important să includem mişcarea în activitatea noastră zilnică, pentru că adesea există o discrepanţă uriaşă între nivelul de oboseală mentală şi cea fizică.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×