x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Alimente rele pentru creier. Un renumit neurolog atrage atenția

Alimente rele pentru creier. Un renumit neurolog atrage atenția

de Redacția Jurnalul    |    29 Apr 2023   •   23:20
Alimente rele pentru creier. Un renumit neurolog atrage atenția

Medicii neurologi spun că mai multe alimente gustoase, pe care unii le pot consuma chiar zilnic, nu sunt sănătoase pentru creierul nostru

Neurologul Dr. Shaheen Lakhan susține că sucurile acidulate sunt pur și simplu dăunătoare pentru creierul tău, scrie Antena3CNN

"Sucul acidulat este unul dintre cele mai dăunătoare pentru sănătatea creierului, din cauza concentrației mari de zaharuri simple, care dăunează vaselor de sânge care alimentează creierul", a spus el. 

"În mod acut, zahărul provoacă, de asemenea, iritabilitate, dispoziție proastă și tulburări de somn. 

Chiar și versiunile cu zero zahăr au efecte negative, deoarece aditivii fără calorii stresează creierul și îl păcălesc să consume mai multe calorii și să aibă poftă de zahăr adevărat", a explicat el.

Margarina

Cunoscută drept "untul fals", medicul neurolog Shae Datta a spus că evită pe cât posibil margarina, deoarece conține grăsimi "trans", care nu sunt sănătoase.

 

"Auzim adesea că grăsimile trans nu sunt bune pentru inimă și vasele de sânge. Același lucru este valabil și pentru vasele creierului. Mai bine să rămânem la ulei de măsline și unt adevărat", a spus ea. 

Berea

Poate ar fi bine să săriţi peste bere, atunci când mergeţi la grătar. "Berea este compusă în totalitate din calorii goale, fără valoare nutrițională", a spus dr. Byran Ho, neurolog și director al Programului de tulburări de mișcare de la Centrul Medical Tufts. 

"Alcoolul este o neurotoxină care poate răni atât sistemul nervos central, cât și cel periferic, chiar dacă este consumat în cantități moderate", atrage atenţia medicul.

Cafea decafeinizată

Dacă sunteți un fan al cafelei decofeinizate, Sean Callan, un cercetător în neuroștiință, vă recomandă să săriți peste această băutură, dacă nu sunteți sigur că procesul de decofeinizare nu conține solvenți.

"Solvenții, substanțele chimice folosite pentru a îndepărta cofeina din cafea, sunt în general toxici pentru oameni", a spus el. 

"Multe sunt legate de risc crescut de cancer sau de vătămare neurologică, în special în doze mari sau repetate. 

În plus, se știe că solvenți precum clorura de metilen (un solvent utilizat în mod obișnuit în procesul de decofeinizare) traversează placenta, ceea ce înseamnă că femeile însărcinate riscă să-și expună copilul nenăscut la solvent", atrage atenţia Sean Callan.

Cartofii pai

O altă dezamăgire: cartofii prăjiți sunt unul dintre principalele alimente pe care medicul neurolog le evită.

"O dietă care încorporează alimente grase precum cartofii prăjiți poate deteriora vasele de sânge care alimentează creierul, provocând tulburări cognitive", în partea creierului care este esențială pentru învățare și memorie, a spus neurologul Pedram Navab, potrivit huffpost.com.

 

×
Subiecte în articol: creier alimente