x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cum se calculează perioada fertilă din ciclul menstrual?

Cum se calculează perioada fertilă din ciclul menstrual?

24 Iun 2022   •   13:19
Cum se calculează perioada fertilă din ciclul menstrual?

Perioada fertilă a ciclului menstrual este cunoscută și sub denumirea de fereastră fertilă și reprezintă acele zile în care există cea mai mare probabilitate de a rămâne însărcinată. În cazul celor mai multe femei, fereastra fertilă durează aproximativ 6 zile.

De la bun început trebuie să știi că, deși calcularea perioadei fertile reprezintă un instrument util în cazul în care vrei să rămâi însărcinată, este totodată și cea mai puțin eficientă metodă de contracepție și nu oferă nici un fel de siguranță în ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală.

 

Ce trebuie să știi despre ciclul menstrual

Pentru a-ți crește șansele de a rămâne însărcinată cât mai repede este important să știi unele lucruri despre ciclul menstrual. Acesta începe în prima zi a menstruației și se încheie în prima zi a menstruației următoare.

În medie, ciclul menstrual are o durată de 28 zile, dar poate varia între 21 - 35 zile, acestea fiind considerate limite normale.

Ciclul menstrual este reglat de fluctuațiile unor hormoni, dintre care cei mai importanți sunt estrogenii, hormonul de stimulare foliculară și hormonul luteinizant. Aproximativ la jumătatea ciclului menstrual, unul dintre ovare eliberează un ovocit care e transportat prin trompele uterine - unde ar trebui fecundat de un spermatozoid - până în uter.

Dacă fecundarea nu a avut loc sau dacă embrionul nu s-a putut implanta, mucoasa uterină pregătită pentru o eventuală sarcină este eliminată sub forma menstruației.

 

Când se produce ovulația?

E important să știi când se produce ovulația, dacă vrei să rămâi însărcinată cât mai repede. Există mai multe metode de a calcula perioada fertilă la femei, iar în acest articol poți descoperi 4 dintre cele mai fiabile.

 

Metoda calendarului

Orice medic ginecolog îți va recomanda să folosești un calendar pentru a nota zilele menstruației și pentru a putea calcula lungimea ciclului tău menstrual. Numărul de zile care trec între două menstruații consecutive reprezintă lungimea ciclului. Pentru a obține informații corecte, e recomandat să urmărești aceste cifre timp de cel puțin 6 luni consecutive.

Ovulația are loc cu 12 - 14 zile înainte de prima zi a următoarei menstruații. Fereastra fertilă este reprezentată de cele 5 zile care preced ovulația, ziua ovulației și ziua următoare - un total de 7 zile. Cele mai mari șanse de a obține o sarcină se înregistrează în ultimele 3 zile înainte de ovulație. 

Această metodă de a calcula fereastra fertilă este utilă în cazul femeilor cu un ciclu menstrual regulat. Dacă lungimea ciclului tău diferă de la o lună la alta, e dificil să te bazezi pe metoda calendarului.

 

Metoda mucusului cervical

Fluctuațiile hormonale din timpul sarcinii modifică și cantitatea, și aspectul mucusului cervical. La momentul ovulației, secreția vaginală este foarte abundentă, cu o consistență redusă, transparentă cu strii albicioase, amintind de albușul crud de ou.

Dacă nu ai acordat atenție acestor detalii, e posibil să ai nevoie de o lună de observații și, eventual, de un carnețel în care să le notezi. 

 

Testele de ovulație

Testele de ovulație reprezintă un instrument util în special în cazul femeilor care au ciclul neregulat și se bazează pe măsurarea cantității de hormon luteinizant din urină. De la momentul pozitivării testului până la producerea ovulației trec, de obicei, 24 ore. 

În cazul femeilor cu ovare polichistice, testele de ovulație nu sunt o metodă foarte fiabilă de a identifica fereastra fertilă. 

 

Măsurarea temperaturii bazale

Măsurarea temperaturii bazale pentru identificarea momentului ovulației se bazează pe observația că temperatura corporală a femeilor crește ușor în timpul ovulației. Pentru determinare se utilizează un termometru oral sau rectal cu care se măsoară temperatura dimineața, imediat după trezire, înainte de a te ridica din pat. 

Din păcate, această metodă este considerată una adjuvantă deoarece nu permite prezicerea ovulației, ci mai degrabă aduce o confirmare a faptului că ovulația s-a produs deja. Se poate face un tabel al temperaturii bazale, completat timp de mai multe cicluri menstruale la rând, pentru identificarea zilei ovulației. 

 

Există o mulțime de informații, majoritatea falsă, despre ce poți face pentru a-ți spori șansele de a rămâne însărcinată cât mai rapid. Monitorizarea ovulației și identificarea perioadei fertile lunare este una dintre cele mai utile și mai precise dintre ele. 

×