x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Femeile obţin mai multe beneficii pentru sănătate făcând mai puţin sport decât bărbaţii

Femeile obţin mai multe beneficii pentru sănătate făcând mai puţin sport decât bărbaţii

de Redacția Jurnalul    |    17 Mar 2024   •   08:40
Femeile obţin mai multe beneficii pentru sănătate făcând mai puţin sport decât bărbaţii
Sursa foto: Hepta

Femeile care fac 2,5 ore de activitate fizică moderată sau 75 de minute de exerciţii viguroase pe săptămână au un risc de mortalitate cu 24% mai mic decât cele inactive.

Studiul arată că femeile pot obţine aceleaşi beneficii pentru sănătate cu mai puţin exerciţiu decât bărbaţii, necesitând doar 2,5 ore de activitate comparativ cu cele 5 ore necesare pentru bărbaţi, transmite Longevity MAGAZINE. Experţii subliniază importanţa integrării exerciţiilor fizice în rutina săptămânală pentru menţinerea sănătăţii inimii şi recomandă activităţi aerobice precum alergatul şi înotul, împreună cu antrenamentul de forţă.

Un studiu recent sugerează că femeile ar putea beneficia într-o măsură mai mare de exerciţiul fizic regulat în comparaţie cu bărbaţii, scrie CNBC. Publicat în Jurnalul American de Cardiologie, studiul a analizat datele a peste 400.000 de adulţi din SUA pe parcursul a două decenii. Femeile care au practicat 2,5 ore de activitate fizică moderată sau 75 de minute de exerciţii viguroase pe săptămână au prezentat un risc de mortalitate cu 24% mai mic în comparaţie cu femeile inactive, în timp ce bărbaţii au înregistrat o scădere a riscului cu 15% la niveluri similare de exerciţiu.

În mod interesant, femeile au reuşit să obţină beneficii pentru sănătate comparabile cu mai puţin exerciţiu decât bărbaţii. De exemplu, bărbaţii au avut nevoie de aproximativ cinci ore de exerciţiu moderat până la viguros pe săptămână pentru a reduce riscul de mortalitate cu 18%, în timp ce femeile au obţinut aceeaşi reducere a riscului cu doar 2,5 ore de activitate similară. Dr. Beteal Ashinne, un cardiolog care nu a fost implicat în studiu, a remarcat că această discrepanţă de gen în beneficiile exerciţiului fizic necesită investigaţii suplimentare pentru a înţelege motivele subiacente.

Studiul evidenţiază diferenţele anatomice dintre bărbaţi şi femei, cum ar fi dimensiunea inimii şi capacitatea pulmonară, care ar putea contribui la rezultatele variate ale exerciţiului fizic. Cu toate acestea, cercetătorii avertizează că natura observaţională a studiului împiedică trageri definitive de concluzii cu privire la rolul cauzal al exerciţiului în reducerea mortalităţii. Mai mult, factorii de stil de viaţă precum dieta şi consumul de substanţe nu au fost pe deplin luaţi în considerare.

În ciuda acestor limitări, experţii subliniază importanţa exerciţiului fizic regulat pentru sănătatea inimii. Dr. Nadish Garg, un cardiolog, accentuează că includerea exerciţiului fizic în rutina săptămânală este crucială pentru sănătatea optimă. Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane din SUA recomandă 2,5 până la 5 ore de activitate fizică moderată sau 1 oră şi 15 minute până la 2 ore şi 30 de minute de activitate fizică viguroasă pe săptămână. Exerciţiile aerobice precum alergatul şi înotul, împreună cu antrenamentul de forţă, sunt recomandate pentru sănătatea inimii. În cele din urmă, găsirea activităţilor plăcute care cresc ritmul cardiac este cheia pentru menţinerea unei rutine regulate de exerciţii.

×
Subiecte în articol: sport sanatate femei