
Dr. Ana Luzon, specialistă în Medicină Estetică și Nutriție, spune cum putem să menținem un echilibru alimentar sănătos, potrivit 20minutos.es., citat de dcnews.ro.
Poftele culinare au rădăcini în probleme fizce dar și emăționale. Sunt legate de necesarul nutrițional al organismului dar și de factori psihologici, precum stările emoționale, stresul sau obiceiurile alimentare.
6 principii pentru a te ține departe de poftele culinare
Echilibru alimentar
Poftele de mâncare sunt un semnal al nevoii de substanțe care pot fi consumate în exces, cum ar fi zahărul, grăsimile nesănătoase sau sarea. Pofta de ciocolată poate fi legată de o dorință de a consuma zahăr sau grăsimi. Dacă nu îți controlezi aceste pofte, vei consuma alimente care nu aduc un aport nutritiv important.
O dietă dezechilibrată poate duce la carențe de vitamine și minerale esențiale, afectând sănătatea organismului.
Controlul greutății
Alimentele care provoacă pofte sunt foarte calorice și nu oferă o sațietate pe termen lung. De exemplu, prăjiturile sau snacks-urile procesate oferă energie rapidă, dar nu te satură. Ajungi astfel să consumi mai multe calorii decât ai nevoie, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate.
Sănătate metabolică
Consumul excesiv de zaharuri și grăsimi nesănătoase poate afecta metabolismul și poate duce la probleme de sănătate pe termen lung. Un consum mare de zahăr poate contribui la creșterea nivelului de insulină și a riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2. Grăsimile nesănătoase, precum cele trans, pot crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și pot duce la obezitate.
Atenție la dependența de zahăr
Pofta de alimente dulci sau procesate pot deveni o formă de dependență, deoarece zahărul activează centrele de recompensă din creier, ceea ce creează o stare de plăcere temporară. Aceasta poate duce la un comportament de consum compulsiv de alimente nesănătoase.

Stabilitate emoțională
Poftele pot avea legătură și cu anumite nevoi emoționale. Stresul, anxietatea sau tristețea pot face ca mâncarea să devină un refugiu temporar pentru a te simți mai bine. Mâncatul emoțional este asociat cu consumul de alimente foarte procesate sau dulciuri, potrivit dcnews.ro.