x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Alimente care conțin coenzima Q10. Beneficii pentru sănătate

Alimente care conțin coenzima Q10. Beneficii pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    20 Sep 2023   •   19:30
Alimente care conțin coenzima Q10. Beneficii pentru sănătate
Sursa foto: Hepta

Coenzima Q10, cunoscută și sub denumirea de ubichinonă, este prezentă în organismele animalelor. Este o substanță liposolubilă care seamnă cu o vitamină.. Protejează corpul de efectele nocive ale radicalilor liberi și furnizează energie.

Organismul sintetizează acest antioxidant dar din ce în ce mai puțin odată cu înaintarea în vârstă. Structura ei este similară celei a vitaminei K. 

Un nivel scăzut de coenzima Q10 a fost asociat cu  cancer, diabet, boli neurodegenerative. 

Beneficii pentru sănătate

Inimă

Atenuează simptomele insuficienței cardiace congestive, ajutând și la reducerea tensiunii arteriale dar și la recuperarea pacienților după intervenții cardiace, precum bypass-ul coronarian și implantul de valve cardiace.

Diabet

Ajută la reducerea nivelului de colesterol „rău” LDL și de colesterol total la persoanele cu diabet, care afectează metabolismul grăsimilor, ducând la niveluri crescute de colesterol și trigliceride în sânge.

Migrene

Reduce durata și frecvența migrenelor la copii și adulți, dar și intensitatea durerilor de cap. 

Energie

Are un rol esențial în producerea energiei celulare, inclusiv în celulele musculare și reduce oboseala. 

Statine

Ajută la reducerea slăbiciunii musculare și a durerilor care se asociază cu administrarea de statine. Acestea sunt medicamente împotriva colesterolului.

Piele

Este utilizată în produsele de îngrijire a pielii datorită efectului protector împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi și a capacității de a reduce ridurile.

Alimente care conțin coenzima Q10

Cea mai mare concentrație de coenzima Q10 o conțin aceste alimente:

  • carne, mai ales organele de vită;
  • pește, în special speciile de pește gras (somon, ton, hering, macrou, sardine);
  • cerealele integrale;
  • nuci și semințe, respectiv fistic, alune și semințe de susan;
  • leguminoase: soia, mazărea și fasolea;
  • legume, mai ales broccoli;
  • unele fructe, cum ar fi portocalele;
  • anumite uleiuri - soia și rapiță.

Alimentele nu sunt însă suficiente astfel că putem apela la suplimente alimentare, care se găsesc sub formă de capsule, tablete masticabile, siropuri lichide și pastile.Dozele uzuale recomandate variază între 30 - 90 mg/zi. 

Efecte adverse posibile

  • dureri în partea superioară a abdomenului;
  • scăderea poftei de mâncare;
  • grețuri și vărsături;
  • diaree.
  • dureri de cap și amețeli;
  • insomnie;
  • oboseală;
  • mâncărimi sau erupții pe piele;
  • irascibilitate sau agitație.

Coenzima Q10 poate interacționa cu anumite medicamente, cum sunt anticoagulantele, potrivit medicool.ro.

 

×
Subiecte în articol: coenzima q10 alimente beneficii sanatate