Hrana este sursa de baza pe care ne-o ofera natura pentru a avea un fizic de invidiat si o sanatate de fier. Reprezentantele 'sexului slab', prin excelenta preocupate de felul in care arata si in stare de orice supliciu pentru a obtine o talie de viespe, mai ales acum, in sezonul estival, pot profita de un balon de oxigen. Tot ce au de facut este sa se foloseasca de cateva trucuri alimentare pentru a sta la propriu cu burta la soare, fara sa mai aiba complexul abdomenului 'balonat'. Expertii in nutritie recomanda cateva alimente care, consumate constant, ii asigura organismului proteinele si vitaminele de care are nevoie, usureaza tranzitul intestinal si combat astfel senzatia si aspectul de abdomen umflat.
Primele pe lista acestor alimente binefacatoare sunt algele. Consumate proaspete sau uscate, acestea usureaza tranzitul intestinal datorita substantelor mucilaginoase pe care le contin. Sunt bogate in proteine si mocronutrienti.
Cerealele si alte produse derivate din cereale, mai ales cele provenite din grau, sunt de mare ajutor unui abdomen plat. In general sunt bine tolerate de stomac. Cele mai comune alimente de acest gen sunt diferitele sortimente de paine cu cereale, precum si cerealele care se consuma cu lapte sau iaurt. Cerealele asigura si un tranzit intestinal bun, contribuind astfel indirect la mentinerea sau obtinerea unui abdomen plat.
Cu lintea se poate pacali foarte usor stomacul, dandu-i senzatia de 'plin', de satietate. Se prepara repede, este usor de digerat, este bogata in proteine (pana la 25%), are indice glicemic redus si nu ingrasa.
Sosurile de soia sunt de asemenea unii dintre cei mai buni aliati ai abdomenului plat. Sunt lactofermentate si ajuta la echilibrarea florei intestinale. Dintre varietatile de sosuri de soia ce se gasesc in comert e bine sa le alegeti pe cele 'bio', pentru ca sunt lactofermentate natural. Sosurile de soia sunt folosite pentru asezonarea diferitelor meniuri si la marinatele din carne. Pe un principiu asemanator sosurilor de soia 'functioneaza' si otetul din cidru, bun de folosit mai ales in prepararea salatelor. Este 'usor', creste alcalinitatea organismului si este un excelent antiseptic intestinal. Ca si la sosurile de soia, si la otetul de cidru e bine sa optati pentru varianta 'bio', pentru ca cea preparata industrial isi pierde calitatile.
Cand aveti de preparat mancaruri cu faina, nu optati pentru faina alba, bine rafinata, ci pentru cea neagra si, de preferinta, 'bio'. Este semicompleta si se digera mult mai bine decat faina alba.
Untul preparat din lapte poate fi inlocuit cu succes cu unt de arahide sau de migdale. Poate fi folosit atat pentru tartinare, cat si ca ingredient in prepararea diferitelor alimente. Este mai gustos decat untul de provenienta animala, creste alcalinitatea, combatand astfel hiperaciditatea si contine multe proteine esentiale si acizi grasi 'buni' necesari organismului.
Si sarea, dar si zaharul au un rol important nu numai in mentinerea unui abdomen plat, ci si in mentinerea sanatatii intregului organism. Trebuie folosita, pe cat posibil, sarea nerafinata in locul celei albe, rafinate, pentru ca este mai bogata in oligoelemente binefacatoare pentru organism. Aproape la fel trebuie procedat si in cazul zaharului. Cel alb, rafinat si 'parfumat' cu fel de fel de arome nu e bun decat de 'pus pe burta', pentru ca e lipsit total de minerale. In schimb, zaharul brut, nerafinat, chiar daca nu este atat de aspectuos cum e cel alb, este bogat in calciu, magneziu, potasiu si fosfor. Sfatul cel mai bun este sa se reduca la minimum consumul de zahar adaugat in diferite alimente, pentru ca dulciurile se depun, prin excelenta, direct pe abdomen!
Nu in ultimul rand, ceaiurile verde si rosu sunt bune pentru a avea un abdomen frumos si sanatos. Sunt bogate in antioxidanti, iar ceaiul verde stimuleaza digestia si este diuretic. Cel rosu da energie organismului.