x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenție la pudrele proteice consumate de tineri: Energizante cu efect de cocaină

Atenție la pudrele proteice consumate de tineri: Energizante cu efect de cocaină

de Redacția Jurnalul    |    25 Iul 2024   •   22:45
Atenție la pudrele proteice consumate de tineri: Energizante cu efect de cocaină
Sursa foto: Hepta

Tot mai mulți tineri consumă pudre energizante, care însă pot avea efect asemănător cu al cocainei.

Se vinde pe unele siteuri de anunţuri româneşti, dar poate fi comandată şi de pe plaforme internaţionale online. Producătorii susţin că ingredientele sunt naturale dar medicii avertizează că supradoza afectează corpul aproape la fel ca un drog de mare risc. 

Producătorii susţin că pudra energizantă acţionează după 20 - 30 de minute iar efectul poate dura ore bune. Acest tip de praf sau pudră conţine cofeină şi taurină în doze mari. Se poate cumpăra de pe internet. Producătorii  promit energie maximă şi creşterea capacităţii de concentrare. 

În realitate, specialiştii ne atenţionează că produsul, care dă senzaţia oferită de o doză de drog de mare risc, ne poate pune în pericol viaţa. 

"Combinaţia de aceste substanţe care se regăsesc în aceste tipuri de produse pot duce la apariţia unor efecte psihoactive asupra persoanei consumatoare. Când sunt consumate, duc la aparitia unei stari de agitatie, a unei energii mai mari a persoanei consumatoare, ceea ce face ca persoana sa se simta ca in urma consumului de cocaina. Când se abuzeaza de astfel de tipuri de produse, pot aparea si efecte negative si efecte in special asupra psihicului, comportamentului, starii de spirit", explică Bogdan Gheorghe, medic Agenţia Naţională Antidrog.

Reprezentanţii Agenţiei Antidrog au sesizat instituţiiile statului care au datoria să analizeze la laborator compuşii chimici pentru a stabili cu exactitate cum afectează pulberea sănătatea consumatorilor. 

"Rolul acestui grup este de a monitoriza permanent apariţia noilor substanţe psihoactive, nu doar în România, ci şi la nivel european. Tocmai de aceea, noi de fiecare dată când avem o avertizare, o transmitem către instituţiile abilitate. La începutul acestui an, Agenţia Naţională Antidrog a transmis, de exemplu, către ANSVSA, către Protecţia Consumatorilor o listă cu substanţele, care sunt puse sub monitorizare", ne spune Ramona Dabija, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog.

Acest lucru s-a întâmplat în Franţa. Autorităţile au propus interzicerea vânzării pulberii energizante, însă deocamdată nu a fost luată o decizie. La începutul anului, o dezbatere pe această temă a avut loc şi în SUA, unde recipientele cu praf se puteau cumpăra dintr-unul din cele mai mari lanţuri de supermarketuri. Medicii din Malaezia au tras un semnal de alarmă referitor la efectele nocive pe care îl are produsul, potrivit observatornews.ro.

×