x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce beneficii are ceapa roșie asupra sănătății

Ce beneficii are ceapa roșie asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    25 Apr 2024   •   18:30
Ce beneficii are ceapa roșie asupra sănătății

Ceapa roșie consumată crudă are beneficii uimitoare asupra sănătății.

În pofida faptului că are gust și miros ușor înțepătoare, efectele asupra organismului sunt multiple. 

1. Anticancerigenă

Ceapa roșie conține un flavonoid care se numeștequercitină. Acesta îndepărtează celulele canceroase, mai ales în cazul bolnavilor de cancer ovarian, de colon, de sân, de sânge, de vezică sau de plămâni.

”Consumul de legume din genul Allium, cum ar fi usturoiul și ceapa, a fost corelat cu un risc mai scăzut de a dezvolta diferite tipuri de cancer. O analiză11 a 26 de studii a arătat că persoanele care au consumat cea mai mare cantitate de legume din familia Allium au fost cu 22% mai puține șanse de a fi diagnosticate cu cancer de stomac decât cele care au consumat cea mai mică cantitate.

Mai mult, o analiză12 a 16 studii efectuate la 13.333 de participați a demonstrat că cei care au avut cel mai mare aport de ceapă au avut un risc redus cu 15% de a dezvolta cancer colorectal comparativ cu cei cu cel mai mic aport de ceapă. Aceste proprietăți de combatere a cancerului au fost legate de compușii sulfului și de antioxidanții flavonoizi care se găsesc în ceapă (…)”, explică dr. Oana Cuzino, medic primar Geriatrie și doctor în Științe Medicale, pe pe doc.ro.

2. Imunitate

Ceapa roșie întărește sistemul imunitar, ținând răceala și gripa departe. 

3. Sănătatea intestinală

Ceapa roșie are compuși sulfurici omoară bacteriile care contribuie la acumularea de kilograme.

De asemenea, conține prebiotice, acestea hrănind bacteriile bune din intestine. Scapi astfel de balonare, reduce colesterolul și oferă senzația de sațietate. 

4. Anioxidanți

Ceapa roșie este bogată în antioxidanți care reglează activitatea inimii. Scade astfel trigliceridele și  riscul de accident vascular cerebral. Se scade și tensiunea arterială.

5. Osteoporoză

Ceapa roșie poate preveni și apariția osteoporozei. Femeile aflate în postmenopauză suferă în general de această afecțiune. Tot conținutul de quercitină întărește oasele și îmbunătățește circulația sângelui. Problemele locomotorii vor dispărea treptat, potrivit ziarulring.ro.

×
Subiecte în articol: sanatate ceapă roșie