x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce este și cum se consumă brânza tofu. Beneficii pentru sănătate

Ce este și cum se consumă brânza tofu. Beneficii pentru sănătate

de Redacția Jurnalul    |    21 Mai 2025   •   13:30
Ce este și cum se consumă brânza tofu. Beneficii pentru sănătate
Sursa foto: Hepta/Alternative sănătoase pentru lactate

Brânza tofu este o alternativă vegetală la proteinele de origine animală. Cu un gust neutru și versatil, acest aliment poate fi consumat ca atare sau inclus în diferite preparate culinare. 

Legenda spune că metoda a fost descoperită întâmplător, în timpul dinastiei Han din China, când un bucătar a adăugat sare nigari în laptele de soia și a observat că acesta s-a coagulat și a căpătat o consistență solidă. Sarea nigari este un coagulant natural obținut din apă de mare.

Rețeta s-a răspândit apoi în alte țări asiatice, precum Japonia și Coreea. A devenit populară mult mai târziu în țările occidentale datorită interesului pentru dieta vegetariană.

Cum se prepară brânza tofu

Se prepară prin închegarea laptelui de soia și scurgerea sa ulterioară, similară producerii brânzeturilor. 

Laptele de soia strecurat se fierbe, amestecând continuu ca să nu se lipească;
Când laptele devine fierbinte (80-85°C), se adaugă coagulantul ales, după ce a fost diluat în puțină apă caldă. Pentru un litru de lapte de soia, poți folosi o linguriță rasă (2-3 g) de sulfat de calciu, o jumătate de linguriță (1-1,5 g) de sare nigari sau două-trei linguri de oțet ori zeamă de lămâie proaspăt stoarsă;
După diluare, coagulantul se adaugă treptat, se amestecă ușor de câteva ori și se oprește focul;
Vasul cu amestecul se lasă acoperit 10-15 minute, până când brânza se separă de lichid, formând fulgi albi care devin brânza tofu;
Tofu coagulat se transferă într-o formă tapetată cu tifon sau o sită;
Se acoperă și se presează ușor, pentru a elimina excesul de zer și a da forma dorită. Timpul de presare variază de la 10 la 30 de minute și determină cât de moale sau fermă va fi brânza.
După ce a fost scos din formă, tofu se păstrează în apă rece, la frigider. Poate fi consumat în 3-5 zile, dar apa se schimbă zilnic.

Beneficii pentru sănătate

Organismul absoarbe eficient proteinele din soia, iar cercetările arată că acestea sunt comparabile cu proteinele din carne sau ouă. 

Tofu conține o varietate mare de nutrienți și are un aport caloric scăzut. Este bogat în grăsimi nesaturate benefice pentru inimă, calciu, magneziu, fier, zinc, seleniu, cupru, fosfor și vitamina B1 (tiamină), potrivit a1.ro.

×
Subiecte în articol: branza tofu