x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Controversata cafeină, benefică sau nocivă?

Controversata cafeină, benefică sau nocivă?

08 Feb 2016   •   17:42
Controversata cafeină, benefică sau nocivă?

Consumul de cafeină este un obicei pentru mulți din noi. Surprinzător sau nu, studiile arată că mai mult de 90% din oamenii din întreaga lume ingerează cafeină într-o formă sau alta, în mod constant.

Substanța a devenit atât de populară încât au fost lansate băuturi energizante, gumă de mestecat și zeci de alte produse neconvenționale care promit cumpărătorilor energia necesară pentru a trece peste o zi lungă și obositoare.

Cercetătorii au realizat numeroase studii și investigații atât pentru a promova beneficiile, cât și pentru a atrage atenția asupra impactului negativ al consumului de cafeină. Evident, în fața unui volum de informații atât de mare ne simți compleșiți și confuzi.

Potrivit thenextweb.com, cafeina se găsește în aproximativ 60 de plante din întreaga lume, inclusiv în păstăile de cacao, frunzele de ceai și arborele de cola. Cu adevărat interesant este că substanțe similare cofeinei există și în corpurile noastre.

Pe durata zilei, cât nu dormim, neuronii sunt extrem de activi și produc adenozină, iar sistemul nervos monitorizează nivelul acestei substanțe prin intermediul receptorilor. Oboseala poate fi pusă pe seama scăderii cantității de adenozină din organism, iar înlocuitorul acesteia este, după cum ați presupus, cafeina.

Înainte de a decide că vreți să renunțați la cafea, ar trebui să știți că are atât efecte benefice, cât și un impact negativ asupra organismului.


Dezavantajele consumului de cafea

1. Tulburări de somn

Este perfect normal să servim o cafea dimineața, dar ar trebui să evităm să consumăm această băutură în cea de-a doua parte a zilei, în special dacă suntem sensibili la cofeină sau mergem la culcare devreme. Riscăm să nu putem adormi și să nu ne odihnim corespunzător.

2. Scăderi bruște de energie
În cazul în care nu beți foarte multă cafea sau nu luați un supliment pe bază de cofeină, se întâmplă să experimentați o scădere bruscă a nivelului energiei. Cafeina stimulează corpul să producă mai multă adrenalină și dopamină decât ar trebui. În momentul în care nivelul celor două substanțe esențiale pentru starea de bine scade, ne simțim brusc lipsiți de energie.

3. Arsuri stomacale
Corpurile noastre sunt alcătuite preponderent din apă. Avem nevoie de apă pentru a avea energie, pentru a fi sănătoși, pentru a supraviețui. Cafeina stimulează eliminarea apei din organism, făcându-ne să ne simțim deshidratați. În plus, crește aciditatea, conducând la arsuri gastrice și dureri supărătoare la nivelul stomacului.


Efectele pozitive ale cofeinei

1. Arde grăsimile
O cafea neîndulcită și fără lapte conține numai două calorii și, potrivit cercetărilor, poate accelera rata metabolică de la trei până la 11 procente și de aceea, majoritatea suplimentelor pentru slăbit conțin cafeină într-o proporție mai mică sau mai mare. Totuși, efectele nu sunt aceleași în cazul persoanelor care beau cafea în cantități mari de foarte mult timp.

2. Conține numeroși nutrienți
În cazul în care nu beți cafea instant, boabele de cafea conțin nutrienți importanți, precum vitaminele B2, B3, B5, mangan, potasiu și magneziu, dar și o cantitate ridicată de antioxidanți.

3. Reduce riscul de boli
Potrivit cercetărilor medicilor, băutorii de cafea sunt mai feriți de boli precum diabetul, Pakinson și Alzheimer.
 

Iată cum ar trebui să procedați în cazul în care vreți să renunțați la cafea

×
Subiecte în articol: cafea cafeina cofeina cafea stimulent