x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Creme contra petelor de pe faţă

Creme contra petelor de pe faţă

de Georgeta Licsandru    |    21 Oct 2008   •   00:00

Peelingul este o procedură cosmetică ce presupune folosirea unor substanţe (creme cu acizi din fructe, acid triclora-cetic) pentru exfolierea unui strat de piele mai mic sau mai mare de la suprafaţa tenului.


Acizi din fructe

Există peelingul superficial, care poate fi făcut acasă de fiecare dintre noi, folosind cremele cu hidroxiacizi sau acizi din fructe: acid citric (extras din citrice), acid glicolic (extras din trestia de zahăr), acid malic (din măr), piruvic (din struguri). Aceste creme pot fi procurate din farmacii.

Rezultate mai bune în îndepărtarea ridurilor, a petelor pigmentare sau a cicatricelor postacnee se obţin cu ajutorul peelingului mediu. Acesta se face numai de către medicul specialist.

“În peelingul mediu se foloseşte acidul tricloracetic. Acidul se aplică pe faţă începând de la frunte, se continuă sub ochi, apoi pe obraji până spre bărbie. Acidul se lasă să acţioneze câteva minute, până când pielea se albeşte de parcă ar fi îngheţată. Apoi faţa se spală. Pielea devine roz, iar în zilele următoare începe să se descuameze”, arată dr Carmen-Madeleine Curea, medic dermatolog la Spitalul Colentina. După peeling, pielea se descuamează şapte-zece zile. În această perioadă, pacienta nu are voie să iasă din casă, pentru că expunerea la lumina solară poate favoriza pătarea feţei. Acesta este şi motivul pentru care peelingul se face toamna, atunci când razele soarelui nu sunt atât de puternice.

 

Recomandări

După peeling există riscul de suprainfectare a pielii, dacă nu sunt respectate recomandările medicului. O femeie care a făcut un peeling nu trebuie să îndepărteze cu forţa cojile de pe faţă, să doarmă cu obrazul pe o pernă cu suprafaţă aspră, nici să folosească produse cosmetice care pot avea un efect fotosensibilizant. “Atunci când fac un peeling, femeile trebuie pregătite psihologic pentru asta. Pielea se descuamează neuniform, faţa este arsă neuniform, este aproape o rană câteva zile”, semnalează specialistul. Dar ţinând seama de rezultatele peelingului mediu merită câteva zile de izolare. Pentru că tenul îşi recapătă elasticitatea, tonusul şi strălucirea. De asemenea, peelingul stimulează sinteza de colagen, fibra care dă fermitate şi elasticitate pielii.

RISCURI. Peelingul profund se face cu fenoli, substanţe foarte agresive. Medicii recomandă foarte rar peelingul profund, deoarece riscurile sunt mari din cauza substanţelor folosite. “Faci peelingul pentru a estompa nişte defecte ale pielii, pete sau cicatrice, dar rişti să te trezeşti cu cicatrice mai mari decât cele iniţiale”, avertizează dr Carmen-Madeleine Curea.

GOMAJ. După peeling nu ne vom spăla pe faţă, cel mult medicul poate recomanda un spray cu apă termală sau aplicarea unor comprese reci pe faţă. Peelingul poate fi repetat după o lună. Ca metodă de întreţinere a tenului, după peeling poate fi folosit gomajul, folosind creme exfoliante din farmacii. Aceste creme conţin particule granulate din sâmburi de piersică, de caisă sau de migdală, seminţe de căpşuni.

×
Subiecte în articol: cosmetica peelingul