Ceai de mate și cicoare
Ceaiul mate, care se găseşte atât în magazinele cu produse naturiste cât și pe rafturile supermarketurilor, conține cafeină în procent de 2-4%, dar și taninuri și alți compuși cu efect benefic. Prepară o infuzie din mate, cicoare şi iasomie, câte o linguriță de plante uscate şi mărunţite la 250 ml de apă clocotită şi lasă la infuzat cel puţin 10 minute. Lichidul înlătură oboseala fizică şi nervoasă şi durerile de cap.
Ceai verde cu ghimbir
Ceaiul verde este extrem de bogat în antioxidanţi şi poate fi un înlocuitor eficient al cafelei. Are efect tonic, energizant, diuretic, scade nivelul colesterolului din sânge, îmbunătăţeşte activitatea cerebrală. Pentru a prepara un decoct de ceai verde ai nevoie de o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită la 250 ml de apă. Decoctul trebuie să fiarbă cel puţin 5 minute. Adaugă apoi 2 feliuţe de rădăcină de ghimbir şi ceaiul e gata! Ghimbirul îi dă o aromă plăcută și întăreşte efectul energizant al băuturii.