x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum combinăm alimentele şi în ce ordine le consumăm, ca să fim în formă de Sărbători

Cum combinăm alimentele şi în ce ordine le consumăm, ca să fim în formă de Sărbători

de Sînziana Stancu    |    24 Dec 2011   •   21:00
Cum combinăm alimentele şi în ce ordine le consumăm, ca să fim în formă de Sărbători

Daca vrei sa nu transformi bucuria Craciunului si pe cea a Anului Nou in suferinta fizica provocata de 'dezmatul' alimentar si de oboseala, pentru asta exista cateva secrete. Mici, dar cu rezultate mari.

Sarmale, carnati, piftie, salata boeuf, cozonac, bomboane, ciocolata ... Cam greu sa rezisti cu asemenea tentatii culinare cu atatea zile de petrecere. Din fericire, unii experti s-au gandit cum am putea sa ne pacalim organismul, fara sa ne abtinem totusi de la asemenea bunatati. Specialistul francez in nutritie, doctorul Guerineau, autorul lucrarii 'Secretele Micronutritiei', ne arata cum putem sa obtinem acest rezultat.

Mai intai de toate, el se pronunta impotriva oricarui regim de slabire inaintea sarbatorilor de iarna. O asemenea dieta ne face sa dam jos cateva kilograme, dar kilogramele pierdute 'se razbuna' dupa o saptamana sau doua, dupa Sarbatori.

Mult mai eficient este sa reducem portiile de mancare. Putem gusta cate putin din toate meniurile, dar nu trebuie sa 'plusam'. Important este si cum combinam alimentele si in ce ordine le consumam. In primul rand, atentie la grasimi! Cat mai putin din cele care se digera mai greu, pentru ca altfel se ajunge la indigestie. Si cum romanul este foarte bun prieten cu grasimile 'trans', e bine ca acestea sa se consume cu masura si combinate cu alte alimente care sa faciliteze digestia. De pilda, langa delicioasa friptura de porc, in loc de muraturi sau cartofi, puneti o salata de cruditati stropita cu putin ulei de masline si suc de lamaie. Sau, daca aveti un platou mai sofisticat, cu delicatese ca somon fume si pate de ficat de gasca, optati doar pentru unul dintre aceste doua feluri, ca sa nu va incarcati stomacul. Pe celalat fel puteti sa il 'recuperati' mai tarziu, dupa vreo ora, de pilda. O alternativa ar fi friptura de curcan sau castanele coapte, care nu au continut ridicat de grasimi. Cat priveste fructele de mare, acestea nu pica, in general, greu la stomac, insa doar cu conditia sa nu fie asezonate cu sosuri bogate in grasimi.

Referitor la bauturi, ideale sunt apa plata si bauturile nealcoolizate si neacidulate. Asta nu inseamna ca nu puteti sa beti vin si sampanie, ci ca nu trebuie sa abuzati de acestea din urma. Dupa o masa copioasa, dar si inainte, confortul digestiv se poate intretine cu bauturi din prima categorie in care poate intra si ceaiul verde sau un suc de lamaie preparat cu apa plata.

Si fitoterapia este de mare ajutor unui sto­mac suprasolicitat. Dr Guerineau sustine ca ficatul se va simti foarte bine si inainte, si dupa Sarbatori daca urmati o cura cu extract de ridiche neagra si de anghinare. Acestea il ajuta sa elimine 'deseurile' rezultate in urma procesului de motabolism.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos