x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum să te hidratezi corect vara asta

Cum să te hidratezi corect vara asta

21 Iul 2016   •   20:20
Cum să te hidratezi corect vara asta
Sursa foto: limpido/Getty Images/iStockphoto

Ne-am obișnuit deja ca vara să avem parte de temperaturi caniculare, mai multe zile la rând. Și, deși, organismul pare că s-a adaptat acestei situații, medicii spun că el are nevoie de ajutorul nostru ca să reziste. Mai exact, de o cantitate suficientă de lichide, pentru a rămâne hidratat.

În special în zilele caniculare, corpul uman are nevoie de aproximativ 2 litri de lichide pe zi, dar ar fi bine ca acestea să nu fie sucuri, cafea sau alcool. Cele mai bune și hidratante lichide sunt apa, plată sau carbogazoasă, și ceaiurile la care nu am adăugat zahăr. Chiar dacă tentația este mare, e bine să nu bem aceste lichide direct de la frigider sau cu prea multă gheață, ci la temperatura camerei. Motivul, dincolo de o posibilă răceală, este că organismul face eforturi să se adapteze de la temperatura ridicată de afară la cea scăzută a lichidului înghițit, iar acest lucru poate afecta imunitatea.

Dacă stăm la plajă, în soare, sau, mai ales, dacă lucrăm în aer liber, expuși razelor solare, este bine să avem un aport constant de lichide în organism. Medicii recomandă un pahar cu apă la fiecare 15-20 de minute, pentru a evita starea de deshidratare. Aceleași recomandări sunt valabile și pentru cei care fac antrenamente sportive, la temperaturi ridicate.

Studiile au demonstrat că pierderi mici, de doar 1-2% din greutatea corporală, prin deshidratare, pot duce la scăderi ale performanței sportive cu 10-20%! Asigurarea aportului corect de apă este vital și depășește recomandarea standard, de minimum 2 l de lichide/ zi.”, spune dr. Luminița Florea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice la centrul medical ProVita.

 

Simptomele care anunța faptul că trebuie să bem imediat apă sunt lipsa de concentrare, gura uscată, greața, durerile de cap sau chiar crampele musculare. E bine de știut că atunci când simțim senzația de sete organsimul a început deja să se deshidrateze.

 

×