x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos De ce este protecţia solară cea mai bună cremă antirid

De ce este protecţia solară cea mai bună cremă antirid

de Oana Portase    |    24 Ian 2019   •   19:30
De ce este protecţia solară cea mai bună cremă antirid

Crema de protecţie solară ar putea fi secretul pentru un ten fără riduri. Specialiştii spun că o astfel de cremă nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică de îngrijire a tenului. Inclusiv în anotimpurile friguroase este recomandat să folosim produse cu SPF ridicat pentru că zăpada reflectă până la 90% din radiaţiile ultraviolete. Ultravioletele trec şi de bariera norilor aşa că nu suntem protejaţi nici atunci când afară este înnorat.

Expunerea la soare poate cauza pe termen scurt eritem şi arsuri solare, iar pe termen lung riduri fine şi profunde, modificări pigmentare, uscăciune cutanată şi laxitate. Tenul capătă un aspect obosit şi lipsit de strălucire. Fotoîmbătrânirea afectează cel mai mult persoanele cu pielea deschisă la culoare şi ochi verzi-albaştri.

Dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog

De ce facem riduri de la soare

Multe persoane cred că trebuie să folosească o cremă de protecţie solară doar în timpul verii, când sunt în concediu la mare. În realitate, fotoprotecţia ar trebui să facă parte din ritualul zilnic şi ţine nu doar de frumuseţe, ci mai ales de sănătate. Pe lângă pericolul de a face cancer de piele, razele solare afectează aspectul tenului şi îl îmbătrânesc. De aceea, dermatologii spun că produsele cu protecţie SPF mare sunt cele mai bune tratamente antirid. „Fotoprotecţia este o măsură importantă în prevenirea cancerului de piele şi a îmbătrânirii cutanate indiferent de anotimp. Cantitatea de ultraviolete este într-adevar mai redusă iarna decât în sezonul cald, dar nu absentă în totalitate. În plus, zăpada proaspăt ninsa reflectă pâna la 90% din radiaţiile ultraviolete (mai mult chiar decât suprafaţa apei) şi poate cauza apariţia bronzului sau chiar a arsurilor solare, în special la nivelul bărbiei şi nasului. Măsurile de fotoprotecţie în prezenţa zăpezii nu sunt cu nimic diferite faţă de cele din sezonul cald. Trebuie să evităm expunerea la soare în perioada prânzului, chiar şi în zilele înnorate (UVB penetrează bariera norilor)”, explică dr. Iuliana Lupu, medic primar dermatolog, pentru Jurnalul.

Principala formă de protecţie rămân articolele vestimentare, spun doctorii. Este recomandat să purtăm căciuli, pălării, fulare sau eşarfe care să ne protejeze de razele solare. Pe zonele rămase expuse este indicat să aplicăm o cremă cu protecţie solară de 30 sau mai mare. Cremele aplicate corect şi pe tot parcursul anului încetinesc semnificativ îmbătrânirea cutanată şi de aceea pot fi considerate creme antirid extrem de eficiente, mai spun medicii.

Atenţie ce creme alegi

Cremele de protecţie solară sunt de diferite feluri, unele putând să facă rău dacă le foloseşti pe un termen îndelungat. Înainte să introduci în ritualul tău o cremă de fotoprotecţie, consultă un medic dermatolog care îţi va recomanda crema potrivită pentru tenul tău. Unele creme au filtre UV fizice, iar altele au filtre UV chimice. Filtrele UV fizice blochează razele nocive ale soarelui, în timp ce filtrele UV chimice absorb razele soarelui. Medicii spun că ar fi mai bine să folosim cremele cu filtre fizice decât cele cu filtre chimice şi asta pentru că filtrele fizice oferă o acoperire mai bună pentru un spectru mai larg al razelor UV. De asemenea, filtrele fizice nu sunt la fel de iritante precum cele chimice, funcţionează pentru o perioadă mai lungă de timp, oferă o acoperire mai îndelungată şi nu necesită prea des reaplicare.

Ritualul de îngrijire a tenului în sezonul rece

Temperaturile scăzute, vântul şi variaţiile de umiditate ne afectează tenul în anotimpurile reci şi ne confruntăm cu piele uscată, descuamare, mâncărime şi usturime. Este foarte important să ne adaptăm produsele cosmetice în funcţie de ten şi de anotimp. „Dacă vara e bine să alegem produse de hidratare bogate în apă, iarna sunt mai potrivite cremele intens hidratante ce conţin ceramide, uree, acid lactic sau glicerol. Acestea ajută la păstrarea apei în stratul exterior al pielii. Cremele trebuie aplicate imediat după baie pe tot corpul. La nivelul buzelor şi mâinilor vom aplica balsamuri intens emoliente de mai multe ori pe zi. Pe zonele cu fisuri sau scuame (tălpi sau palme) putem aplica creme keratolitice cu uree sau acid salicilic”, mai spune medicul dermatolog Iuliana Lupu pentru Jurnalul.

Cum aplicăm crema

- 5 ml pe faţă şi decolteu

- 5 ml pe braţe şi mâini

- cu 20 minute înainte de ieşi afară

- se reaplică la fiecare 2 ore

- balsamul de buze trebuie să aibă SPF de 30 sau mai mare

 

×
Subiecte în articol: protecție solară crema antirid