x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Decoct de mărar pentru ten gras

Decoct de mărar pentru ten gras

de Gina Matei    |    08 Sep 2009   •   00:00
Decoct de mărar pentru ten gras
Sursa foto: /Stockexpert

Ceaiurile sunt utilizate pentru efectele pozitive pe care le au asupra sănătăţii. Însă este bine de ştiut că ele pot fi folosite cu succes şi în tratamente cosmetice.



MACERAT DE PĂTRUNJEL CONTRA RIDURILOR
Tenul uscat se hidratează, îşi recapătă strălucirea cu ceaiurile de gălbenele, nalbă, trandafiri, levănţică, iasomie, crin. Faţa se poate spăla cu ceaiul obţinut dintr-o lingură din plantele menţionate şi 250 ml de apă. "Nici planta în sine nu trebuie aruncată. Aceasta se poate adăuga în crema demachiantă", precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med.

Problemele tenului gras pot fi ameliorate cu ajutorul muşeţelului, care reglează nivelul de sebum şi curăţă porii. Acestuia i se adaugă ceaiurile de brusture, lămâie, mărar. Din rădăcina de brusture se prepară un decoct: o lingură de rădăcină la 250 ml de apă. Cu zeama de lămâie care se obţine prin stoarcerea fructului se fac tamponări.
Tenul gras poate fi curăţat cu decoctul de mărar. Se fierbe o lingură de mărar în 250 ml de apă. Cu lichidul astfel obţinut se şterge faţa, iar cu mărarul se fac aplicaţii.

Decoctul de nufăr şi maceratul de pătrunjel sunt remedii eficiente pentru tenul iritat, înroşit. Se adaugă patru frunze de nufăr peste 250 ml de apă fierbinte, după care se mai fierb câteva minute. După ce să răceşte decoctul, se spală faţa.

Ceaiul verde este recomandat pentru tratarea iritaţiilor, în combinaţie cu alte produse care pot reface pielea complet. Este util pentru că face pielea să arate mai tânără şi mai luminoasă. Se prepară o infuzie din planta de ceai cu jumătate de litru de apă, care se amestecă bine cu crema pentru faţă. Tratamentul cu plante poate să prevină, să întârzie apariţia ridurilor şi să le diminueze pe cele existente. Astfel, infuzia dintr-o lingură de flori uscate de albăstrele peste care se toarnă 100 ml de apă clocotită se lasă acoperită 15-20 de minute, se strecoară şi se aplică tamponări pe pleoapele ridate.

La fel de eficiente sunt şi cataplasmele cu plantă proaspătă de asmăţui zdrobită. Din asmaţui se poate face şi decoct obţinut prin fierberea plantei timp de 20 de minute.

Se spală tenul dimineaţa şi seara. "Şi mâinile au nevoie de îngrijire, mai ales că acestea ne trădează vârsta. Pentru mâini, făina de muştar poate face minuni. Se pune o lingură de făină de muştar peste un litru de apă călduţă. Se fac băi, după care mâinile se clătesc. Ulterior, se poate folosi o cremă cu glicerină", precizează medicul Cristina Bălănescu.

CEAI. INFUZII
Indiferent de ceaiul pe care îl alegeţi ca tratament cosmetic, este important să vă asiguraţi că plantele sunt proaspete. În cazul în care preparaţi infuzii în cantităţi mai mari, păstraţi-le la frigider, dar nu mai mult de două zile!

×
Subiecte în articol: cosmetica