x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Fructele bogate în zahăr. Mihaela Bilic: „Riscăm un dezechilibru metabolic”

Fructele bogate în zahăr. Mihaela Bilic: „Riscăm un dezechilibru metabolic”

de Redacția Jurnalul    |    08 Mai 2024   •   20:45
Fructele bogate în zahăr. Mihaela Bilic: „Riscăm un dezechilibru metabolic”
Sursa foto: Hepta

Există fructe care conțin mai mult zahăr decât prăjiturile. Medicul nutriționist Mihaela Bilic avertizează asupra acestui aspect.

Fructele sunt alimente sănătoase însă nu trebuie consumate în cantități mari deoarece conțin fructoză. Astfel că nu sunt recomandate nici în diete. 

Cele mai bogate în zahăr sunt strugurii, bananele, curmalele și smochinele. 

„Restul fructelor îngraşă şi ele, dacă depăşiţi o anumită cantitate. De aceea, eu spun ‘două mere sau echivalentul lor’.  Sau trei pere, patru portocale”, a explicat medicul Andrei Haidar.  potrivit foodstory.ro. 

Totodată, Mihaela Bilic a avertizat că excesul de fructoză poate duce la efecte nedorite și intoleranță. Un aport de peste 50 de grame de zahăr din fructe, consumat într-o zi, este prea mult.

Din cauza consumului excesiv, multe persoane suferă de sindromul de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme de digestie, diaree, balonare. În cazuri foarte rare, poate fi o boală congenitală.

„Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și, dacă depășim un aport de 50g/zi, riscăm un dezechilibru metabolic, cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în sânge”, a explicat Mihaela Bilic, potrivit adevarul.ro.

Fructoza poate să provină din fructe, miere și zahăr. Acesta din urmă este, de fapt, un amestec de glucoză și fructoză. Și consumul de miere și zahăr ar trebui redus pentru a evita eventualele probleme.

“Ca să nu obosim ficatul și să nu ne trezim cu un colăcel de grăsime pe burtă, trebuie să reducem consumul de miere și zahăr”, a mai precizat Mihaela Bilic, notează ziarulring.ro.

×
Subiecte în articol: fructe zahăr prajituri mihaela bilic