Un ochi la slănină, alt ochi la făină. Probabil când a găsit această expresie pentru privirea în cruciş, românul s-a gândit că unul dintre ochi se uită în sus, la slănina agăţată în pod, şi celălalt ochi priveşte în jos, la făina ţinută în sacii din pivniţă. Medicina numeşte această deviaţie a ochilor strabism. Cu alte cuvinte, strabism este traducerea în limbaj ştiinţific a ochilor saşii. Sunt unii părinţi care procedează greşit şi consecinţele sunt rele. Presaţi de copilul lor ajuns la vârsta în care este deranjat de privirea lui în cruicş, ei îl duc la medic să-l opereze pentru a-i alinia ochii.
Dar intervenţia chirurgicală de aducere a ochilor în axa firească, dacă nu este urmată de exerciţii şi de purtarea ochelarilor, devine o operaţie inutilă, chiar păguboasă. Şi asta fiindcă intervenţia chirurgicală peste o vreme anulează efectul pozitiv, ochii revenind la starea de strabism, adică la devierea de la axa normală. În plus, unora li se întâmplă ca, după operaţia de anulare a strabismului, când în mod forţat s-a tras ochiul la axa normală de către chirurg, oamenii operaţi să vadă dublu. Vederea dublă îi înnebuneşte şi ei regretă că s-au operat. Unora li se pare ciudat de ce copiii care se uită cruciş sunt obligaţi la nişte exerciţii: să aleagă orez, bob cu bob, să pună puncte în colţurile pătrăţelelor din caietul de aritmetică.
Ei bine, aceste exerciţii le salvează vederea pentru că atunci când un ochi deviază de la axă copilul tinde să vadă dublu. Şi ca să nu se întâmple aşa creierul lui începe să şteargă imaginea ochiului cu strabism şi ochiul acesta pierde vederea. Se ajunge la ambliopie, situaţie când un ochi nu mai funcţionează. Pierderea vederii la un ochi nu se mai poate remedia. Tocmai de aceea, aceste exerciţii îl obligă pe copil să lucreze cu ambii ochi prin acţiuni migăloase în aşa fel încât ochiul se antrenează şi-şi păstrează vederea. Prin exerciţii de gimnastică a ochilor, dar şi prin ochelari se poate evita operarea copiilor cu strabism. Alte exerciţii utile pentru păstrarea vederii la copiii cu strabism înseamnă joaca la calculator, joaca la filmuleţele video.
Dacă prichindelului i se descoperă un strabism foarte mare încă de la naştere, el poate fi operat până la vârsta de 1 an. Dacă strabismul nu e mare, se apelează la o metodă numită „penalizare”. Se pun picături de dilatare a pupilei într-un ochi. Şi ochiul fără picături este obligat să vadă fiindcă cel cu picături este deranjat de pupila dilatată. După 10-14 zile se pun picături de dilatare în celălalt ochi forţând ochiul fără picături să compenseze şi să vadă el. Astfel, se poate rezolva strabismul la copilul foarte mic. De altfel, esteticienii n-au criticat figura omului cu strabism. Există chiar teoria că o uşoară privire cruciş aduce chiar frumuseţe pe chip. Mulţi critici de artă au spus că Gioconda din celebrul tabloul al lui da Vinci este o femeie interesantă, misterioasă, cu zâmbet enigmatic şi pentru că frumoasa devenită celebră privea puţin cruciş.