x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos În ianuarie-februarie trebuie să mâncăm alimente amare

În ianuarie-februarie trebuie să mâncăm alimente amare

de Magda Bucur    |    04 Feb 2016   •   16:04
În ianuarie-februarie trebuie să mâncăm alimente amare
Sursa foto: 5PH/Getty Images/iStockphoto

Potrivit medicinei tradiţionale chineze, trecerea de la iarnă la primăvară se face la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lunii februarie. Este un moment important, în care organismul trebuie întărit. În această perioadă, spun chinezii, nu trebuie să mâncăm nicidecum alimente îngheţate, trebuie suplimentată mâncarea gătită, caldă. „Trebuie să crească acum savoarea amară, cum spun chinezii. Dintre alimentele cunoscute este bine de consumat napi, dovlecei, germeni de grâu, soia, tofu, mazăre, citrice, mere, pere, arahide, acum se poate mânca lapte şi brânză, raţă, orez, piper, ghimbir”, spune dr. Ana Maria Bucur, medic de familie şi nutriţionist. Potrivit specialistului, savoarea amară tonifică în această perioadă cordul. Pe partea respiratorie, plămânul poate fi ajutat cu alimente ca orz, ceapă, ou, avocado, migdale, smochine, seminţe de pin, scoici, midii, calamar, fasole roşie, alge roşii, coriandru, conopidă şi fenicul. În această perioadă, din cauza frigului, multă lume are probleme cu rinichii. Tocmai de aceea, nu trebuie să încălzim casa excesiv, nu trebuie să transpirăm prea mult, pentru că pierdem căldura. Medicii ne sfătuiesc să ne ferim de viscol, pentru că el va leza mai ales oasele şi tendoanele. De aceea, pentru că aceste părţi ale corpului sunt mai expuse în perioada aceasta, trebuie să facem exerciţii pentru partea inferioară a corpului, picioare şi bazin. 10-20 de minute de mers pe jos, în ritm alert, în fiecare zi, contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei şi fac minuni inclusiv pentru sistemul osos.
 

×