În nici o altă lună din an nu există mai multe petreceri decât acum, în decembrie. În luna Sărbătorilor nu putem lipsi de la petrecerea organizată de firmă. Apoi, nu putem să nu fim alături de familie şi prieteni în seara de Ajun, iar la numai o săptămână vine cea mai mare dintre petreceri, la trecerea dintre ani. Fireşte că la fiecare dintre ele am vrea să strălucim, să fim cele mai frumoase, iar un machiaj de sărbătoare poate îndeplini dorinţa noastră. După ce criterii ar trebui să alegem fardurile şi mai ales ce greşeli să nu facem ne spune dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog în cadrul Clinicii Miko Med.
Nu schimbaţi fardurile!
Poate cea mai importantă regulă de îngrijire este să nu schimbăm produsele cosmetice tocmai în această perioadă. Despre cele pe care le-am folosit până acum ştim deja că nu ne provoacă iritaţii, iar dacă ne hotărâm să schimbăm marca tocmai înaintea unui eveniment important există riscul să ne alegem cu o alergie. Fardurile de pleoape dau adesea asemenea alergii, ca de altfel şi cremele, fondul de ten sau chiar rujul. O alternativă mai sigură la fardul de pleoape este creionul colorat. "Deşi are pigmenţi în compoziţie, creionul nu provoacă niciodată iritaţii cutanate, iar femeile cu alergii la fardurile sub formă de pudră îl pot folosi cu toată încrederea", spune dr Viviana Iordache. În ce priveşte aspectul, fardul de pleoape sub formă de pudră este preferat celui gras, mai lichid. Acesta din urmă are avantajul că usucă mai puţin pielea pleoapelor, dar nu are aspectul natural al celui sub formă de pudră.Rimelul
Poate cel mai important produs din trusa de farduri, rimelul oferă protecţie genelor, fiindcă în compoziţia lui intră vitamine şi emulsii care hrănesc tija firului de păr. "În cazul rimelului, preţul reflectă în general calitatea: cu cât el este mai scump, cu atât este mai bun", precizează dr Viviana Iordache. Un rimel de calitate trebuie să se întindă uniform, nu lipeşte genele şi nu se adună pe ele sub forma unor bobiţe. Dacă se întinde bine pe gene, înseamnă că are suficientă emulsie pentru a hrăni tija firului de păr. La petreceri, ocazional, se poate folosi şi un rimel waterproof, dar specialistul nostru nu le recomandă zilnic. Şi tuşul trebuie aplicat doar ocazional pentru că usucă pielea şi este iritant.URGENŢE. Dacă rimelul intră în mod accidental în ochi şi nu aveţi ser fiziologic la îndemână pentru a curăţa ochiul, clătiţi din abundenţă cu apă rece sau clipiţi foarte des pentru a umezi corneea. O compresă rece diminuează şi ea senzaţia de usturime.
NERECOMANDAT. Curbarea genelor cu dispozitivul special nu este recomandată de specialistul nostru pentru că subţiază tija firului de păr şi favorizează ruptura genelor. Ocazional, poate fi folosit de femeile foarte tinere pentru că în cazul lor firele de păr sunt mai rezistente.
FĂRĂ GRABĂ. Oricât de tare v-aţi grăbi să ajungeţi la o petrecere, nu faceţi mişcări bruşte când vă fardaţi, mai ales în zona ochilor. Rimelurile şi creioanele dermatograf manevrate în grabă sunt cauze frecvente de accidente oculare, de tipul zgârieturilor conjunctivei sau chiar corneei.
Citește pe Antena3.ro