x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Masajul pe plajă

Masajul pe plajă

de Magda Marincovici    |    Steluta Indrei    |    19 Iul 2011   •   21:00
Masajul pe plajă

Soare, mare, nisip fin... Sunt principalele elemente pentru o vacanta re­­usita. Dar specialistii mai adauga in­ca un ingredient: masajul pe plaja, in­­cepand de la cel bland al brizei pa­na la cel cu pietre, cu diferite uleiuri a­­romatice, efectuat de profesionisti. In Africa si in Asia, masajul face parte din ritualul igienei zilnice. In ultimele de­­­cenii, inclusiv in Europa, masajul a de­venit un aliat respectat in scop me­­­di­cal si sportiv. Dar in conditiile in ca­­­re stresul este enumerat in mod cons­­­tant ca factor de risc major in de­­­clan­sa­rea multor boli, mare parte din­­tre a­cestea foarte grave, masajul a cas­­­ti­gat teren. El se practica azi in mod cu­rent in institute de infrumu­se­­tare, in centre de talasoterapie. Si, mai nou, chiar pe plaja. Masajul pe pla­­ja, in com­paratie cu cel practicat in sa­loa­ne, are multiple avantaje. De­oa­­rece pla­ja este un spatiu natural, ne­­mar­gi­nit, luminos, armonios cro­ma­­tic, beneficiind de energii pozi­tive etc.

Potrivit specialistilor, masajul pe plaja faciliteaza somnul si respiratia, elemente care contribuie la refacerea creierului si imbunatatirea func­ti­o­na­rii pana la nivel celular. Masajul tre­buie executat de profesionisti, are o durata intre 15 si 30 de minute si este recomandat atat femeilor, cat si barbatilor. Iata si cateva tipuri de masaje care contribuie la restabilirea tonusului si eliminarea stresului.
Masajul Thai este o combinatie intre masajul indian si o tehnica venita din China. Este cunoscut pentru reechilibrarea energetica a corpu­lui. Dintre toate masajele asiati­ce, Thai este considerat cel mai complet. Es­te o tehnica destinata exclusiv destin­derii prin actionarea grupelor de muschi si a articulatiilor. Este tonic, stimulant, desi se e­fec­tu­ea­za fara uleiuri aromatice.

Masajul indian este vedeta pe plaje­le europene. Prin tehnici speci­a­le executate cu ajutorul unor uleiuri a­romatice, corpul isi recapata to­nu­sul. Masajul indian imbuna­ta­teste cir­culatia sangvina, inducand o stare ge­ne­rala de relaxare.
Masajul pe scaun vizeaza in speci­al zona cefei, bratelor si a umerilor, zo­ne care tind sa devina rigide si du­re­roase din cauza pozitiilor gresite in care stam la birou, la televizor etc. Masajul este simplu si consta in apasari usoare ale degetelor pe aceste zone. Acest tip de masaj este destinat persoanelor care au nevoie de calm si de liniste.

Pietre calde
Una dintre cele mai eficiente tera­pii antistres este masajul cu pietre calde. Se folosesc 54 de pietre foar­te fine, de origine vulcanica, in nuante de gri, care se incalzesc la o tem­peratura de 40-50 de grade Celsius. Corpul este uns cu ulei e­sen­ti­al (levantica, ylang-ylang, migdale), iar apoi se folosesc pietrele in func­ti­e de marimea lor. Cele mai mari sunt fixe si se plaseaza in punctele chakra (de-a lungul corpului exista sap­te puncte ale ener­gi­ei, co­res­pun­­zatoare organelor vitale). Pietrele de dimensiuni medii sunt u­tilizate pentru miscarile propriu-zi­se de masaj: pietrele aluneca, e­xer­citand o presiune usoara. Cele mai mici pietre se asaza intre de­ge­te­le de la picioare. In timpul ma­sa­ju­lui, senzatiile date de alunecarea pie­trelor pe piele si caldura e­ma­na­ta de acestea relaxeaza musculatura corpului. De asemenea, tem­pe­ra­­tura pietrelor favorizeaza drenajul limfatic si detoxifierea.

Exercitii pe nisip
Iata patru exercitii simple pe care le puteti face pe nisip si in apa.

1. Intindeti-va pe spate, cu bratele de-a lungul trunchiului si picioarele indoite. Ridicati capul catre ge­nunchi, in timp ce mainile aluneca pe langa corp. Mentineti aceasta pozitie cateva secunde. Repetati aceste miscari de cateva ori.

2. Stati in sezut pe prosop, cu un picior sub sezut si celalalt usor indoit. Prindeti genunchiul indoit cu mainile, mentineti aceasta pozitie privind spre largul marii, apoi schimbati piciorul.

3. Asezati-va pe tarmul marii, cu picioarele incrucisate si calcaiele sub sezut (pozitia clasica din yoga, numita si lotus). Sprijiniti-va mainile pe genunchi. Inchideti ochii si respirati profund si calm. Concentrati-va atentia asupra senzatiilor pe care vi le provoaca briza marii si auzul valurilor.

4. Faceti pluta in apa. Cand marea este calma, intrati in apa pana la nivelul pieptului si plutiti pe spate, cu mainile despartite si picioarele apropiate. Pentru a reusi sa plutiti, secretul este sa mentineti capul in apa in prelungirea perfecta a trunchiului. Greutatea corpului este preluata in intregime de apa, ceea ce va confera o senzatie de relaxare completa. Inchideti ochii sau priviti cerul.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos