x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Tot ce trebuie să știi despre oregano. Beneficii pentru sănătate. Reacții adverse

Tot ce trebuie să știi despre oregano. Beneficii pentru sănătate. Reacții adverse

de Anastasia Paul    |    26 Ian 2024   •   22:15
Tot ce trebuie să știi despre oregano. Beneficii pentru sănătate. Reacții adverse
Sursa foto: Hepta

Oregano este o plantă cu aromă înțepătoare folosită în preparatele culinare dar are și multe beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene.

Origanum vulgare este disponibil uscat, proaspăt sau extras sub formă de ulei. Este cunoscut pentru utilizarea sa în bucătăria italiană și greacească. Cu o aromă îndrăzneață, de pământ, oregano este un ingredient versatil în bucătărie.

Cum se folosește
Cunoscut în special pentru utilizarea în sosurile pe bază de roșii, oregano este folosit și în mâncăruri pe bază de ulei de măsline care conțin leguminoase (alimente precum mazăre, linte și fasole), paste, cereale, carne de pasăre, salate, carne, pește și multe altele. .

Poate fi descris ca având un gust dulce picant. Unii bucătari descriu oregano ca având o mușcătură de piper cu o aromă de mentă.

Pe lângă formele sale proaspete și uscate, uleiurile de oregano pot fi extrase și folosite ca ulei aromat și în suplimente.

Uleiul de oregano versus uleiul esențial de oregano
Extractul de ulei de oregano și uleiul esențial de oregano nu sunt la fel. Sunt procesate diferit. Uleiul esențial de oregano nu este destinat să fie folosit pe piele fără a-l dilua cu un ulei purtător. În același timp, uleiul esențial de oregano nu este menit să fie ingerat.

5 beneficii pentru sănătate
Se crede că plantele medicinale au unele dintre cele mai mari cantități de antioxidanți, în comparație cu alte alimente.

Oregano conține antioxidanți, inclusiv acid cafeic, acid p-cumaric, acid rosmarinic, derivați de cafeoil, carvacrol și flavonoide (apigenină, eriodictiol, dihidroquercetină). , dihidrokaempferol, timol).

În plus, oregano conține cantități mari de vitamina K (1 linguriță asigură 14% din necesarul zilnic).

Consumul unei varietăți de alimente bogate în nutrienți și ierburi, cum ar fi oregano, poate contribui la un plan general de alimentație sănătoasă, dar niciun aliment nu va oferi efecte miraculoase.

Factorii care pot afecta potențialele beneficii pentru sănătate de la oregano includ:

-Cât consumi
-Stadiul de creștere a plantelor când este recoltat
-Condiții de mediu atunci când este crescut
-Metode de preparare
-Cum este absorbit în corpul tău
-Cum răspunde corpul tău 
O mare parte din cercetările care implică oregano sunt centrate pe uleiul de oregano. Analizele au fost efectuate în principal în laborator (in vitro) sau pe animale (in vivo), mai degrabă decât pe oameni. Prin urmare, nu se știe suficient despre dozele adecvate și efectele pe termen lung ale suplimentării cu ulei de oregano.

Cu toate acestea, utilizarea oregano în gătit poate aduce aromă și calități nutriționale, fără a adăuga grăsimi și sodiu. Consumul de oregano proaspăt crud este de obicei neobișnuit deoarece oamenii consideră aroma prea înțepătoare. Dar oregano proaspăt, tocat, poate fi adăugat în salate sau în etapele finale ale gătirii mâncărurilor.

Consumul unei varietăți de plante este asociată cu rezultate îmbunătățite pentru sănătate, inclusiv risc redus de infecție, glicemie mai bună, risc redus de cancer, boli de inimă și multe altele.

Proprietăți antibacteriene și antimicrobiene
Uleiul de oregano, extras din frunze, conține compușii carvacrol și timol care pot ajuta la reducerea sau prevenirea creșterii și răspândirii bacteriilor, ciupercilor, paraziților și a unor viruși.

Într-un studiu in vitro, cercetătorii au folosit ulei de oregano împotriva agenților patogeni rezistenți la antibiotice (germeni care dezvoltă capacitatea de a învinge medicamentele concepute pentru a-i ucide), cum ar fi Staphylococcus aureus rezistent la meticilină (MRSA) și au descoperit că uleiul de oregano a prezentat cel mai bun efect antibacterian.  Însă acest rezultat este departe de a fi concludent întrucât cercetătorii au testat efectele în eprubete și nu la oameni. Prin urmare, este nevoie de mai multe cercetări.

Uleiul de oregano este adesea folosit pentru a proteja plantele de insecte și poate fi folosit ca insecticid natural, descurajând fluturele de varză și gândacul de castravete. Uleiul de oregano poate fi folosit și pentru a respinge anumite tipuri de insecte. Într-un experiment de laborator, cercetătorii au descoperit că uleiul esențial de oregano a fost capabil să descurajeze ploșnițele.

Uleiul de oregano conține carvacrol, timol și alfa-terpinenă, care pot servi ca repelent pentru țânțari și ca sursă de alinare pentru mușcăturile de insecte.

Nu uita  să diluez uleiul esențial de oregano deoarece aplicarea lui direct pe piele poate provoca iritații ale pielii și ardere.

Proprietăți antiinflamatorii
Oregano conține o mare varietate de antioxidanți pe bază de plante. Cele două studiate cel mai mult sunt carvacrolul și timolul. Dar oregano conține și limonen, terpinenă, ocimenă și cariofilenă, alți compuși pe bază de plante care au proprietăți antioxidante.

Antioxidanții sunt cunoscuți pentru eliminarea radicalilor liberi (molecule reactive și instabile produse în celule prin metabolism) și pentru a ajuta la reducerea inflamației.

Cercetătorii au extras celulele pielii umane și le-au stimulat cu surse de inflamație precum interleukina-1-beta, factorul de necroză tumorală-alfa, interferonul-y, factorul de creștere a fibroblastelor de bază, factorul de creștere epidermic și factorul de creștere derivat din trombocite.

Apoi, au supus celulele la diferite concentrații de ulei esențial de oregano și au examinat nivelurile mai multor biomarkeri inflamatori, care au scăzut după expunerea la ulei.

Oamenii de știință consideră că aceste informații sunt promițătoare pentru utilizarea uleiului esențial de oregano în produsele de îngrijire a pielii, în special pentru vindecarea rănilor și reducerea inflamației. Dar este nevoie de mai multe cercetări.

Protecția împotriva cancerului
Antioxidanții găsiți în oregano pot ajuta la protejarea celulelor împotriva daunelor. De exemplu, carvacrolul și timolul pot ajuta la inducerea morții celulelor canceroase, la încetinirea creșterii tumorii și la prevenirea răspândirii cancerului, dar cercetările au fost efectuate în eprubete și animale, mai degrabă decât la oameni.

Prin urmare, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina doza și durata utilizării, precum și siguranța și eficacitatea utilizării pe termen lung.

Oregano conține, de asemenea, quercetină, un alt antioxidant pe bază de plante care poate proteja celulele de deteriorare.

Diabet
Diabetul este o tulburare metabolică cronică care necesită autogestionare zilnică. Persoanele cu diabet trebuie să aibă în vedere dieta, exercițiile fizice, stresul, somnul, medicamentele, auto-monitorizarea zahărului din sânge și multe altele.

Consumul unei diete bogate în plante oferă cantități ample de vitamine, fibre, vitamine și minerale. Printre acestea sunt vitamina K și alți compuși vegetali care pot ajuta la reglarea zahărului din sânge și pot reduce inflamația.

Cu toate acestea, nu este clar dacă suplimentarea cu ulei de oregano este sigură, mai ales dacă iei medicamente pentru scăderea glicemiei

Depresie
Adăugarea de oregano în preparatele culinare nu va vindeca sau trata depresia. Studiile care evaluează uleiul de oregano sau uleiul esențial de oregano asupra sănătății creierului au fost făcute la animale.

Un studiu pe animale a constatat că șobolanii care au fost expuși la stres cronic timp de 24 de zile și au primit ulei esențial de oregano, au prezentat un comportament mai puțin depresiv decât grupul de control. Au avut mai puțină imobilitate la proba de înot forțat.
Aceste date ar putea fi promițătoare dar experimentul nu a fost replicat la oameni. Este nevoie de mai multe cercetări la oameni de durată mai lungă pentru a determina impactul oregano asupra sănătății creierului.

Alte beneficii posibile pentru sănătate
Utilizarea plantei și a extractului de ulei de oregano poate ajuta, de asemenea, la sănătatea intestinului, tratând bacterii precum Helicobacter pylori (H. pylori), care este legată de ulcerul peptic și cancerul de stomac.

Substanțele chimice din oregano pot avea posibile efecte în:

Reducerea tusei
Digestie
Vindecarea ranilor
Infecții bacteriene, virale sau parazitare
Candida
Fără multe studii la oameni, este nevoie de mai multe cercetări. 

Date nutriționale
Conform bazei de date nutriționale a Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), o linguriță de oregano oferă:

Calorii: 5
Grăsimi: 0 grame (g)
Sodiu: 0,45 miligrame (mg)
Carbohidrați: 1 g
Fibre: 0,8 g
Zaharuri: 0 g
Proteine: 0,2 g
Vitamina K: 11,2 micrograme (mcg)
Potasiu: 22,7 mg
Calciu: 29 mg

Cine ar trebui să evite oregano
Dozele mari de oregano pot provoca sângerare. Dacă ai o intervenție chirurgicală, ar trebui să nu mai folosești suplimente de oregano cu două săptămâni înainte. Suplimentarea cu oregano poate inhiba, de asemenea, absorbția zincului și a fierului, dar nu este clar cât de mult.

Deoarece oregano conține vitamina K, persoanele care iau medicamente pentru subțierea sângelui ar trebui să-și monitorizeze aportul. Dacă iei medicamente pentru diabet, oregano poate crește riscul de scădere a zahărului din sânge.

Oregano este un ingredient aromat și versatil care poate fi folosit în gătit. Consumul de oregano proaspăt sau uscat este o modalitate excelentă de a adăuga antioxidanți pe bază de plante. Folosirea ierburilor pentru a aroma alimentele reduce în mod natural utilizarea de sodiu, grăsimi și zahăr.

Cercetările care investighează beneficiile sale pentru sănătate rezidă în principal în formulări cu doze mari utilizate în eprubete și studii pe animale. Sunt necesare mai multe studii clinice randomizate la om pentru a evalua efectele terapeutice potențiale la oameni, notează verywellhealth.com.


 

×
Subiecte în articol: oregano