x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Prietenii şi duşmanii din farfurie ai creierului.

Prietenii şi duşmanii din farfurie ai creierului.

22 Iun 2011   •   21:00
Prietenii şi duşmanii din farfurie ai creierului.

Inteligenta si memoria se hranesc, la propriu, la fel ca si organele corpului si se poate spune ca in farfurie 'se joaca' sanatatea creierului. Unele ali­mente ii sunt prielnice acestui or­gan, in timp ce altele ii dauneaza. Spe­cialista dieteticiana franceza Ca­therine Chegrani-Conan a facut o selectie a 'prietenilor si dusmanilor' din farfurie ai inteligentei.

Citeste si Ia-ti examenele cu cap si fara stres!

Aliatii
Fructele si legumele proaspete, de toate culorile. Acestea sunt un adevarat rezervor de vitamine, iar cele portocalii si rosii contin beta­caroten, un pigment care se tran­sforma in Vitamina A, care 'face curatenie' in tot organismul nostru. Este un antioxidant care ucide ra­dicalii liberi, 'rebuturi' ale meta-
bolismului care imbatranesc si distrug celulele. Fructele si legumele proaspete, consumate zilnic si dupa gustul fiecaruia dintre noi, combat, a nivelul creierului, oboseala si stresul.

Uleiurile vegetale. In materie de grasimi, sunt cele mai recomandate, pentru ca nu sunt grasimi saturate. Sunt bogate in aminoacizi Omega-3 si in Vitamina E, care ne protejeaza creierul si neutralizeaza radicalii liberi. Uleiurile de rapita, de masline, de samburi de struguri si de nuca sunt cele mai indicate.
Cerealele integrale. Produsele din cereale integrale sunt bogate in vitamine din grupul B, fier si zinc si sunt 'produsele-vedeta' pentru creier. Painea integrala, orezul, ce­rea­lele pentru micul dejun, pastele din cereale sunt cele mai frecvent con­sumate. Trebuie evitati in schimb bis­cuitii si alte produse de patiserie fa­bri­cati industrial, pentru ca acestea con­tin grasimi saturate, care sunt 'dus­manii' cei mai mari ai memoriei.

Fructele uscate si oleaginoasele. Sunt 'concentrate' de energie, bogate in minerale si oligoelemente, precum si in zinc – 'catalizatorul' memorarii, invatarii, atentiei si gandirii. Cu fructe uscate si alune, migdale nuci si alte oleaginoase, neuronii sunt 'in top'.
Pestele gras. Este principalul furnizor de Omega-3, cel mai important pentru o memorie 'de elefant'. Pestele gras nu trebuie sa lipseasca din meniul saptamanal. Sardinele, macroul, somonul si heringul sunt cele mai bune surse de Omega-3.

Organele. Organele animalelor sunt la fel de bogate in fier ca si spa­nacul. Fierul faciliteaza transportul oxi­genului catre creier, favorizand astfel memoria si concentrarea. Cele mai bune sunt organele de vita.
Ciocolata. Este sursa buna de glucoza, iar creierul 'iubeste' zaharul, glucoza, in general. Nu trebuie privat de 'dulce', dar trebuie sa i se dea cu moderatie si din surse naturale. Ciocolata neagra, cu peste 70% cacao, este una dintre cele mai bune surse. Este bogata in teobromina si teofilina, doua substante care stimuleaza creierul si au efect antistres.

Ceaiul verde si gurana. Ceaiul verde este un antioxidant puternic. Consumat cu moderatie intretine starea de vigilenta, mareste puterea de concentrare si de memorare. Gurana are reputatia ca intretine vivacitatea spiritului, fiind un stimulent puternic al sistemului nervos. Combate de asemenea oboseala si stresul.

Mierea si produsele apicole. Mierea da energie intregului orga­nism si combate stresul. Mierea si ce­lelalte produse apicole, ca propolisul sau laptisorul de matca, sunt surse bogate de minerale, oligoelemente, vitamine si antioxidanti, care 'hra­nesc, sustin si protejeaza creierul. Creeaza starea de bine si creste puterea de concentrare.
Rozmarinul. Adaugand putin rozmarin in mancare sau consumand aceasta planta sub forma de ceai, flavonoidele pe care le contine vor favoriza circulatia sanguina la nivelul creierului si vor stimula atentia si memoria.

Inamicii
Grasimile saturate. Acestea sunt principalii dusmani nu numai ai creierului, ci si ai intregului orga­-
nism. Sunt grasimile de provenienta animala. Iar cand sunt prelucrate si inglobate in diferite alimente, mai ales la scara industriale, sunt ade­varate otravuri, care ucid lent si sigur. Consumul acestor grasimi trebuie evitat sau limitat.
Alti inamici ai creierului, in afara celor din farfurie, sunt alcoolul, tutunul, drogurile si ceea ce suntem siliti sa induram in fiecare zi si pretutindeni, mai mult sau mai putin, si anume, poluarea de orice fel.

Meniul inteligentei
Iata doua exemple de retete de meniuri inteligente, cel de-al doilea fiind recomandat in mod special in perioada examenelor.
1. Meniul 'DESTEPTACIUNII'
– Micul dejun: Un bol de lapte semidegresat, cu cicoare, 1-2 felii de paine integrala unsa cu unt proaspat, fructe uscate, o portocala proaspata si stoarsa (se consuma cu pulpa zdrobita, nu doar zeama);
– Pranzul: Salata cu valeriana, rosii, arahide pisate si vinegreta cu ulei de rapita, somon usor sarat preparat in hartie de copt cu orez salbatic, compot de casa din mere si banane. Se consuma paine integrala si se bea apa;
– Cina: O portie de legune proaspete de sezon, amestecate dupa preferinta cu oua-ochiuri, iaurt natur indulcit, o farfurie cu fructe de culoare rosie. Se consuma paine integrala si se bea apa.
2. Meniul de examen
– Micul dejun: Ceai verde usor indulcit, paine integrala unsa cu unt proaspat, iaurt natural amestecat cu miere dupa gust, portocala stoarsa (se consuma cu pulpa zdrobita), jambon din carne alba degresata, fara sorici;
– Pranz: O portie de cruditati cu vinegreta cu ulei de rapita, pulpa de pui la gratar, tocanita de legume (poate fi si cu putina carne, dar slaba), o felie de paine integrala cu cascaval de Brie, o portie de gris cu lapte si fructe uscate. Se consuma apa;
– Gustare: spuma de fructe (diverse sortimente, dupa gust), iaurt na­tural;
– Cina: supa vegetala (de creson e cea mai indicata), spaghetti bolognaise cu putina carne de vita, salata de laptuci cu nuci zdrobite si cubulete de svaiter asezonata cu vinegreta cu ulei de rapita, ciocolata neagra (peste 70% cacao)

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos